≫ 

Da li je jeftinije da ceo dan držite upaljeno grejanje - ili ga isključite kada krenete na posao?

Izgleda da je ipak moguće da vuk bude sit i da sve koze budu na broju

  • 17
radijator, termostat Pixabay

Šta je gore od zimskog smrzavanja napolju - kad uđete u ledenu kuću koju ne možete odmah da zagrejete. Ali, osim toga kako da vam zimi bude dovoljno toplo verovatno vas muči i pitanje da li postoji način na koji možete da uštedite na računima za vreme zime. Ovo najviše pogađa kuće koje se greju na struju.

Kako uštedeti, a da vam bude dovoljno toplo i da li je uopšte dobro da isključite grejanje kad niste u kući?

Ovo pitanje je najlakše onima koje koriste centralno grejanje jer se ono ne plaća po potrošnji, zatim je malo lakše onima koje koroiste TA peć. Punite je dok je jeftina struja, a kada izlazite iz kuće isključite ventilator koji izduvava topao vazduh iz nje. Toplota koja se akumulirala dok ste je punili će činiti vaš prostor mlakim, pa ga možete lako ugrejati, uključivanjem "izduvavanja" kada dođete kući.

Kada vidite koliko je opasan - više nikada nećete jesti vruć hleb

Za ostale tipove grejanja u koje spadaju razne ploče koje se greju na struju i tako akumuliraju toplotu stvari stoje drugačije.

Možda ste pročitali ili čuli negde da grejno telo mora da radi napornije kako bi ugrejalo ohlađeni prostor, ali u pitanju je česta zabluda.

Istina je da je potrebno više energije da bi se temperatura stana ili kuće održavala na određenoj visini, nego da se on ponovo zagreje do te vrednosti.

Pixabay

Kako se onda i ugrejati i uštedeti?

Kupite tremostat za električni uređaj koji koristite za grejanje, montirajte ga i podesite na neku optimalnu temperaturu, ne više od 16 stepeni. To je sasvim dovoljno da se prostorije ne ishlade, a opet, nećete potrošiti previše struje da to ozbiljnije utiče na vaš račun.

Kad se vratite kući samo promenite temperaturu na termostatu, u onu koja vama odgovara.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kuku mene

    19. februar 2018 | 11:23

    Ne znam da li će objaviti komentar, u glavnom ne objave moje komentare, ali sve jedno... Nije problem u grejanju problem je u platama. Dragi moji Srbi potražite briket i pelet u evropskoj uniji. Primetićete da je oko 0.70euro centi. Njihova plata je 10 puta veća od naše. Ali najbolje je slušati novinare. To su vam najbolji stručnjaci iz oblasti termo-dinamike. Dalje neću da komentarišem.

  • Neša76

    19. februar 2018 | 10:58

    Najbolje prolaze oni što kradu struju!

  • Johan

    19. februar 2018 | 11:35

    Izolovati ako je moguće spoljne zidove sa najmanje 10 cm . stiroporom i prepoloviti troškove grejanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA