Konačno otkriveno da li su bela jaja zaista zdravija od onih sa tamnom ljuskom

U prodavnicama i na pijaci često viđamo jaja koja su različite boje ljuske koja nam unosi zabunu

  • 10

Znamo da je smeđi pirinač bolji za naše zdravlje, kao i žuti od belog šećera, ali kakva je situacija sa braon i belim jajima?

Uz ovaj jednostavan trik sa ključevima, više se nikada nećete vraćati po zaboravljenu stvar

Marketing menadžer američke unije za jaja Mark Dresner odgovorio je na ovu dilemu.

- Odgovor je kratak – ne! Nema velike razlike u ukusu, iste su veličine i jedina razlika je u boji ljuske, rekao je on.

Foto: Pixabay.com

Rasa kokošaka određuje boju ljuske koja varira od savršeno bele, preko bež do zelene, a nekad i plave. Prema boji ušne školjke kokoške možete da odredite kakve će boje biti ljuska njenog jajeta. Bele ušne školjke znače belu ljusku, braon ili crvene braon ljsuku.

Sve je u izgledu, dok u ukusu i sastavu nema razlike. Istog su ukusa osim ako se nekoj kokoški ne daje neka posebna hrana koja utiče na ukus njenog jajeta. Ukoliko kupci žele da saznaju nešto više o sastavu jaja koja kupuju onda treba da gledaju još nešto osim ljuske, piše thetakeout.com.

Foto: Pixabay.com

- Iako nema velike razlike u blagodetima jaja, omega masne kiseline i nivo vitamina ne vidi se po ljusci i zavisi od toga šta je kokoška jela. Kokoška koja je u kavezu na farmi i živi pod veštačkim svetlom ne može da da zdrava jaja kao ona koja se slobodno kreće i kljucka po dvorištu jer ona tako sama nalazi neku hranu kao što su bubice, rekla je Rejčel Kong autorka knjige "Sve o jajima".

Ono što ljude zbunjuje kod boje je to što ih boje asociraju na različite stvari. Bela boja povezuje se sa belim kancelarijskim papirom koji deluje veštački, dok se bež boja jaja smatra više prirodnom i domaćom, pa samim tim i ta jaja izgledaju zdravije. A možda se samo vodimo time da su tamni pirinač i sećer zdraviji od svetlog, tj. belog.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    3. mart 2018 | 18:56

    Bolje se farbaju.

  • Roki

    3. mart 2018 | 18:50

    Nezaboravite da jaja cesto traze belaja.

  • ☆☆☆

    4. mart 2018 | 03:20

    Tamni šećer nije ni malo zdraviji od običnog nego samo nije prečićen. To je isti šećer. Na primer kao sok sa pulpom i sok bez nje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA