Statua Bude doneće sreću u vaš dom - ali samo ako je postavite na ovo mesto

Statue Bude prikazuju ga kao punijeg gospodina koji odmara u udobnoj pozi i širi oko sebe mir

  • 7

Ovako opuštajuća figura Bude može da unese u vaš dom spokoj i ispuni je mirnom energijom koja je svima nama potrebna u domu kako bismo bili u ravnoteži sa svojim duhom i energijom kojom zračimo.

Drevni kineski trik: Promenite samo jednu stvar u domu i privucite sreću u život

Buda je prisutan u kulturama širom sveta bez obzira da li neko praktikuje budizam. Budin lik se pojavljuje na posterima, printovima na majicama, statue su na svakom koraku, čak postoje i Buda barovi. Ništa od ovoga nije loše samo je dokaz interpretacije Bude u pop kulturi. Ne možete da zamislite nijedan joga studio bez kipa Bude.

Foto: Pixabay.com

Buda je simbol koji inspiriše, jer se i sam na kraju krajeva bavio jogom. U Aziji, figure bude naći ćete svuda gde postoji neko mesto za meditaciju, molitvu i jogu. Statua Bude može da se nađe i u vašem domu, ali nikako je ne stavljajte na pod ako ne želite da izazovete kontraefekat. Ovo su 6 razloga zašto ne treba stavljati Budinu statuu na pod.

Iz poštovanja

U zapadnoj kulturi poštovanje je stvar izbora, ali je u azijskoj kulturi poštovanje imperativ. Ovde se radi o čitavim društvenim grupama i iskazivanju poštovanja prema našim precima i svim ljudiam koji su hodali tuda pre nas. Buda je poštovan kao Veliki Učitelj. Reč "Buda" znači budan i ukazuje na najuzvišeniji nivo duhovne mudrosti. Predstavlja vezu sa nama samima i sa drugim ljudima, a takva statua zaslužuje da se nađe na pijedestalu ne na podu.

Sve ima svoje mesto u lancu postojanja

Foto: Pixabay.com

Kada se Buda pojavio u 6. veku pre Hrista velike religije su već bile utvrđene. Kako su se tradicije mešale, animizam je bio ukršten sa novim budističkim konceptom zvanim "nirvana". Duhovi su uspevali da se izdignu iznad ovozemaljskog i da nađu svoje mesto u lancu postojanja. Zbog toga se Buda uvek drži visoko iznad zemlje jer predstavlja stanje svesnosti koje se javilo kroz meditaciju. Potpuna svesnost manifestuje se kroz treće oko, mesto između obrva, ukazujući na ljudski duhovni centar zvanih čakri.

Svetlost se budi i prolazi kroz srce

Foto: Pixabay.com

U jeziku svetlosti sve teške stvari padaju na pod, a tu se ubrajaju negativne misli, osećanja i izgubljeni duhovi. Težina je metafora za vreme kada se osećamo umorno, letargično ili zarobljeno. Svetlost podiže momenat i utiče na svest i duh i podiže ih uz ljubav, blagoslov, koncentraciju i budnost. Zbg toga statua Bude treba da bude izdignuta na sto ili neku policu na zidu, u visini srca.

Pod je prljav

Za azijate pod nije mesto na kome treba držati svete predmete i simbole. Tuda prolaze stopala i nevaljale životinje, prljavština i loši mirisi. Više pozicije se smatraju čistijima i mnogo dostojanstvenijima.

Kulturna osetljivost

Foto: Pixabay.com

Budizam se smatra i filozofijom i religijom. Uči nas da budemo prisutni i svesni svih bića. U pitanju je tolerantan duhovni sistem koji retko kada staje na stranu ratova, optužbi i osuda, elephantjournal.com. Oni koji su prihvatili Budu kao svog učitelja, uvrediće se ako vide da se statua njihovog idola drži na nekom nedostojnom mestu.

Veza sa tradicijonm

Prateći tradiciju, kada stavimo statuu Bude na neko uzvišeno mesto povezujemo se sa budistima širom sveta koji to rade vekovima unazad. Povezivanje sa tradicijom i negovanje iste prakse ukazuje na ustaljeno iskustvo. Slepo praćenje tradicije bez znanja zašto nešto radite ili trebate da radite nije po principima budizma. Iz kog god razloga da se odlučite da imate simbol budizma u domu, doprineće uspostavljanju balansa i mira u vašem domu.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana

    17. mart 2018 | 17:22

    Dragi moji hriscani-nosite krst i brojanicu,u kuci cuvajte ikonu krsne slave i Isusa a kad osetite nemir-upalite malo tamnjana i oseticete mir.Kad je tesko-POMOLITE SE ISKRENO-I Bog ce sigurno pomoci-Postujte svaciju veru a svoju volite i ne menjajte.

  • Braca

    17. mart 2018 | 15:48

    Donece Vam beg od Boga i Isusa Hrista. Uvek kada se Bogu obratim za pomoć, sve mi lepo krene I posao se završi. Zato sam uvek zahvalan Bogu i molim mu se i zahvaljujem do neba.

  • Hana

    17. mart 2018 | 18:20

    Brojanica krst sveta vodica kandilo iMolitva su moje utočište a ne neki buda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA