≫ 

8 načina kako da se rešite odvratnog mirisa duvanskog dima u stanu

Miris dima od cigareta je jedan od najupornijih mirisa, a u vašem domu ili automobilu može da traje večno

  • 1

Bilo da ste pušač ili niste, morate priznati da je duvanski dim jedan od najupornijih mirisa koji se zavlači bukvalno svuda. Možete ga osetiti na kosi, na garderobi, ali i na zavesama, na presvlakama za sedišta automobila... Jednostavno ga možete osetiti svuda i znate kako ga je se teško rešiti.

Na svu sreću, iako je teško, nije nemoguće, zato evo 8 trikova kako da se rešite ovog neprijatnog mirisa.

Ručak za studentski budžet: Ove obroke možete spremiti sa samo 250 dinara u džepu

1. Koristite sodu bikarbonu

Sodu bikarbonu pospite po nameštaju i tepihu i ostavite preko noć. Ostavljajući je tako, soda bikarbona može da apsorbuje miris dima. Usisajte tek sledećeg dana, a ako se miris i dalje oseća, samo ponovite proces.

Foto-ilustracija: Profimedia / Soda bikarbona uklanja miris duvana iz nameštaja i sa tepiha

2. Možete da isprobate i amonijak

Možete koristiti amonijak (ili sredstvo za čišćenje na bazi amonijaka) pomešan sa vodom, ta smeša se koristi za uklanjanje mirisa na zidovima i plafonima. Ova mešavina tečnosti će napraviti sloj preko kog mirisi neće moći da prodru, ali ukoliko se miris duvana i dalje oseća biće vam potrebno krečenje. Sveža boja će pokriti staru koja je apsorbovala miris dima.

Foto-ilustracija: Profimedia / Amonijak se koristi za uklanjanje mirisa na zidovima i plafonima

3. Isprobajte sirće

To možda nije najprijatniji i mirisni sastojak u koji imate u kuhinji, ali sirće može efikasno da ukloni miris dima sa vaše garderobe. U kadu tople vode dodajte jednu šoljicu sirćeta, a onda okačite garderobu nad kadu. Para koja se stvara zagrevanjem sirćeta će pomoći u uklanjanju duvanskog mirisa sa odeće.

Jabukovo sirće možete da koristite tako što ćete ga sipati u čaše i tako otvoreno držati tamo gde vam se najviše skuplja duvanskog dima. Za čišćenje prozora, zidova i nameštaja takođe upotrebite jabukovo sirće.

Foto: Pixabay.com / Sirće uklanja miris iz garderobe, sa nameštaja, a njime se za dodatnu svežinu mogu oprati i prozori

4. Ugalj takođe eliminiše miris dima

Sve što treba da uradite je da stavite čaše uglja oko svoje sobe ili u vaš automobil i ostavite ih tako nekoliko dana. Ugalj je korisno sredstvo za uklanjanje mirisa jer će u potpunosti apsorbovati miris duvanskog dima.

Foto: Pixabay.com / Ugalj je jako efikasan u apsorbovanju mirisa

5. Jabuke

Mnogi od pomenutih metoda uključuju ostavljanje određenih predmeta da apsorbuju duvanski miris - isto važi i za jabuke, koje su iznenađujuće dobre u apsorbovanju. Presecite jabuku na pola i ostavite je tamo gde vam je potrebno - takođe dolazi sa bonusom jer ostavlja svež miris.

Foto: Pixabay.com / Jabuke mogu da apsorbuju duvanski miris

6. Očistite tepihe parom

Kao i kod zidova i plafona, vaši podovi takođe zadržavaju miris dima - naročito ako su ukrašeni tepihom. Nađite ili kupite čistač (usisivač) na paru i dodajte "deodorizator" i tako očistite tepih da biste uklonili neprijatne mirise. Tepsisi mogu biti jako nezgodni, jer osim duvanskog upijaju i sve ostale mirise.

Foto: Profimedia/Panthermedia / Očistite tepihe paročistačem

7. Očistite filtere u klima uređajima

Skriveni, ovi mali delovi su u stvari zamke za mirise. Ako je miris u vašoj sobi veoma jak i nastavlja da se vraća bez obzira na to šta radite, postoji velika šansa da je možda zarobljen u filterima i da treba da ih operete ili zamenite.

Foto: Profimedia/Panthermedia / Da se rešite mirisa duvanskog dima, očistite filtere u klima uređajima

8. Nabavite pročišćavač vazduha

Ako nijedan od prethodnih metoda ne radi, onda je vreme da nabavite pročišćavač vazduha. On će zapravo, iz samog vazduha, izvući bakterije i hemikalije koje izazivaju neprijatan miris. A oslobodiće vas i drugih alergena.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Namanja

    3. maj 2018 | 11:37

    Zabranite gostima da puše cigarete! Vi akp ste pušač, prestanete da ih konzumiate i eto rešenja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA