≫ 

Sve o opasnoj bolesti koja je uzela život Aviciiju: Pogađa mlade, simptomi su jezivi, a izlečenje je moguće samo pod jednim uslovom

Svetska muzička scena izgubila je ovog vikenda veliku zvezdu i izvrsnog mladog umetnika

  • 7

Tim Bergling, svetu poznat kao DJ Avicii preminuo je 20. aprila u odmaralištu Muscat Hills u Oman, a dve autopsije kje su urađena opkazale su da nema znakova nasilne smrti već da je smrt verovatno uzrokovana zdravstvenim problemima o kojima je DJ otvoreno za života govorio.

"Rekao sam im da ću umreti, da će me to ubiti": Avicii još 2014. želeo da prekine sa nastupima

Njegova prerana smrt mnoge je potresla i ostavila u šoku. Ovaj uspešan 28-godišnjak godinama se borio sa anskioznošću i pankreatitisom zbog čega je otkazivao brojne koncerte i turneje zbog odlaska u Hitnu pomoć. Još od 2012. godine kada je hospitalizovan u Njujorku konstatovano je da boluje od pankreatitisa koji je uzrokovan prekomernom uotrebom alkohola. U martu 2014. je operisan i uklonjena mu je žučna kesa i tada se povukao zbog mnogobrojnih zdravstvenih problema.

Foto: Instagram/avicii/Pre 4 godine uklonjena mu je žučna kesa i pankreas.

Pankreatitis je zapaljenje žlezde koja proizvodi enzime koji pomažu u varenju hrane i hormone koji regulišu procesuiranje šećera u organizmu. Stanje može da bude akutno kada se zapaljenje javlja iznenada i traje par dana, ali i hronično koje se ponavlja godinama, sa simptomima koji se povlače nakon terapije i sa ozbiljnim posledicama po život.

- Kod mladih ljudi, koji su skloniji alkoholu, to može da bude veoma traumatično za pankreas i tada se javlja pankreatitis koji se manifestuje jakim bolom u abdomenu i oštećenjem okolnih ćelija i tkiva, rekao je doktor Raul Panala, direktor klinike za pankreas u Arizoni.

Neki od simptoma ove bolesti su: bol u gornjem delu abdomena, bol u abdomenu koji se prenosi i na leđa i pogoršava se posle jela, ubrzani puls, mučnina, povraćanje, osetljivost u abdomenu. Do ovoga dolazi kada se digestivni enzimi aktiviraju dok su još u pankreasu i izazivaju iritaciju koja prerasta u upalu. Doktor povezuje panktreatitis sa nečim poput infarkta od čega ljudi mogu da se oporave samo ako se pozabave faktorima koji ih izlažu bolesti.

Foto: Profimedia.com/DJ je upozoravao svoj menadžment da se plaši da će umreti ako nastavi da nastupa.

Pankreatitis uzrokuje prekomerna upotreba alkohola, pušenje, povreda, kamenje u žučnoj kesi, hipotermija, infekcije koje uključuju zauške, tumori, visok nivo masti u krvi, velika količina kalcijuma u krvi, neki lekovi i antipsihotici kao i neka genetski poremećaji poput cistične fibroze.

Avicii se povukao sa turneje 2016. godine nakon preko 800 nastupa širom sveta, jer je patio od anksioznosti i umora. U jednom intervjuu 2013. godine priznao je da se mnogo opija i mnogo partija, a prvi napad pankreatitisa sa 21 godinom naterao ga je da malo uspori. Došlo je do pojave zavisnosti pa se njegovo ispijanje alkohola pretvoprilo u šampanjac nocu, Bladi Meri koktele ujutru i vino tokom putovanja – i svakog dana sve iznova tako.

Panala ističe da su pankreatitisu više skloni muškarci i da pogađa pacijente starosti od 20 do 40 godina zbog čega se najčešće oni hospitalizuju i na čije lečenje se godišnje potroši nekoliko milijardi dolara, piše billboard.com.

Zbog bolesti, poznati DJ odlučio je da se penzioniše i to nakon nastupa na Ibici 28. avgusta 2016. godine, obavestivši publiku da će raditi samo u studiju.

Foto: Wikipedia/Avicii AB/Povukao se sa posla i rešio da se posveti studijskom radu, ali izgleda da je za to bilo prekasno.

U dokumentarnom filmu o njegovom životu Avicii: Istinite priče, DJ je više puta upozorio menadžment da da će umreti ukoliko nastavi da nastupa. Dokumentarac je izašao prošlog oktobra, a iako je postao dostupan na Netflixu ovog meseca povučen je zbog njegove smrti. Dokumentarac je napravio Levan Tsikurišvili njegov dugogodišnji prijatelj, koji ga je snimao tokom 4 godine, beležeći njegov uspon u karijeri i slavu. Nakon iznenadne smrti Aciciia postalo je jasno koliko je njegov život bio ugrožen stalnim nastupima i pritiskom koji je trpeo zbog slave.

Alkohol mu je bio jedina pomoć u borbi protiv anskioznosti i napada panike koje je imao zbog nastupa. Ostaće poznat po saradnji sa velikim imenima svetskog šou biznisa poput Madone i hitova "Wake me up", "You make me" i "Lonely together".

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZlatkA

    25. april 2018 | 23:18

    Zao mi je....

  • 09

    25. april 2018 | 23:07

    Znaci sam je sebe unistio. Opijanje stalno, verovatno i ostali opijumi. Mnogo grese mladi, mnogo.

  • Mare

    26. april 2018 | 00:33

    Људи, могла је само да му буде уклоњена жучна кеса, а никако панкреас. Без панкреаса и јетре не може да се живи. Само жуч и слезина могу да се ваде. Сетите се само нашег несретног и прерано преминулог дивног Маринка Маџгаља, који је преминуо од рака панкреаса или у Америци Патрика Свејзија од исте болести. Панкреас ствара жучну киселину и после одстањивања жучне кесе и омогућава нормалан живот људима без жучи. Чак јетра и може да се трансплантира па чак и регенерише, али панкреас никако. Смртоносан орган нажалост.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA