Zašto šampon uvek pravi belu sapunicu kada peremo kosu?

Kad god da utrljavate šampon u kosu, pojavljuje se bela sapunica, bez obzira na to koje je boje vaš šampon

  • 0

Šampon dolazi u najrazličitijim mogućim bojama, ali ti pametni korisnici Redita su primetili nešto bizarno u njegovom ponašanju. Kad god da utrljavate šampon u kosu, pojavljuje se bela sapunica, bez obzira na to koje je boje vaš šampon. Da li znate zašto se to dešava?

Naivan kao francuska sobarica, Potemkinova sela i kao pored turskog groblja: Šta znače svi ti silni "stranci" u našim izrekama?

- Mehurići koji čine penu su toliko tanki da su pigmenti koji čine boje previše rašireni po kosi pa zato nemaju boju. Kako svetlo pada na te mehuriće stvara se efekat belog odraza. - napisao je jedan korisnik Redita.

Još jedan korisnik je pokušao da da svoju analizu ovoga:

- Razmislite o balončićima. Kada ne eksplodiraju, baloni su čvrsti, obojeni i vrlo živahni, ali kada ih probušite, oni gube tu boju i postaju veoma bledi, skoro beli. Kada biste mogli da bušite balone beskonačno, oni bi svi bili beli, jer ne bi imali odgovarajuću boju da je reflektuju. Na balonima se to dešava jer je materijal od kog su oni pravljeni jako tanak. - napisao je drugi korisnik Redita.

U ovom slučaju, balončići su poput mehurića. Šampon, koji sadrži pigmente se tanko širi pa ne sadrži dovoljno pigmenta koji će da reflektuju svetlo i formiraju boje. Mehurići deluju transparentno, pa je zato boja sapunice bela.

(Telegraf.rs / metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA