≫ 

Srpske grickalice: Sami napravite smoki, čips i perece za meč Srbija-Brazil - koje su pritom zdravije od kupovnih

Uživanje u utakmici nije potpuno bez dobrog zalogaja, a ove grickalice su savršene za večerašnje druženje sa TV-om i loptom

  • 2

29Kada gledate utakmicu slane grickalice su nezaobilazne, pogotovo one koje se dobro uklapaju sa pićem. Lepo je znati da možete uživati u ukusima omiljenih grickalica, ali na domaći i mnogo zdraviji način. Osim toga, možete uštedeti i dosta novca ako ih pripremite sami, pogotovo ako očekujete da vam se u gledanju utakmice pridruži veće društvo.

Na njega treba da se ugleda svaki otac: Fotkao je svoju ćerku svake nedelje punih 18 godina, a kraj će vas ostaviti bez teksta (FOTO) (VIDEO)

Sve ove grickalice su savršenog ukusa i sve ih možete napraviti sami: 

1. Domaći čips od krompira

Sastojci: 

1 kg krupnijeg krompira

4-5 kašika ulja

So po ukusu

Priprema:

Krompir operite, oljuštite i tanko ga iseckajte (ukoliko ne možete nožem, možete ljuštilicom za skidanje kore). Iseckan krompir stavite na krpu da dobro upije vodu. Premažite pleh uljem i ređajte čips jedan do drugog dok ne popunite ceo pleh. Okrenite svaki komad čipsa naopako, kako bi obe strane upile malo ulja. Stavite pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko desetak minuta, odnosno dok ne porumeni. S vremena na vreme otvorite vrata rerne kako bi izašla para od vode. Pečen čips izvadite iz rerne, posolite po ukusu, a možete dodati i začine po želji.

Foto: Pixabay.com / Domaći čips od krompira je mnogo ukusniji

2. Perece

Sastojci: 

1,2 kg brašna

6 dcl vode

2 dcl ulja

1 kvasac (40 grama)

3 kašike šećera

1,5 kašika soli

Za premazivanje:

1 jaje

3 pune kašike brašna

1 kašika soli

1 dcl vode

Priprema:

U malo mlake vode dodajte šećer, rastvorite kvasac i sačekajte da nadođe. U činiju za mešenje sipajte deo brašna, so, šećer, ulje i nadošao kvasac, pa testo umesite varjačom. Uz dodavanje ostatka brašna i vode umesite testo, pa ga ostavite na toplom oko 30 minuta. Nakon toga testo, podelite na 20 kuglica. Svaka treba da bude teška oko 100 grama. Od svake kuglice napravite dugačku traku, pa od nje napravite perecu.

Perece ređajte u prethodno podmazan pleh, pa ih pokrijte i ostavite još 30 minuta. Za to vreme umutite jaje za premazivanje. Posebno u činijici umutite brasno, so i vodu za slani preliv.

Rernu zagrejate na 220 stepeni. Svaku perecu premažite sa umućenom jajetom i pecite 15 minuta. Nakon toga izvadite perece iz rerne, pa svaku prelijte sa slani prelivom i vratite još 5 minuta da se peku.

Foto: Pixabay.com / Mekane perece savršeno idu uz svako piće

3. Flips kuglice

Sastojci: 

125 g kikirikija

Kiseli krastavčići

Flips po ukusu

Margarin

Pirinač

Susam

Priprema:

Samleti 125 g kikirikija, krastavčiće iseckati, a flips izmrviti. Penasto umutiti margarin, pa dodati samleven kikiriki, sitno seckane krastavce i izmrvljen flips. Posebno obariti pirinač na uobičajen način, dobro ga ocediti i ohladiti pa ga dodati u pripremljenu smesu.

Sve lepo sjediniti, pa odložiti u frižider na oko pola sata, da se malo stegne. Potom dlanovima formirati kuglice veličine oraha, u sredinu stavljati po jedan kikiriki i kuglice uvaljati u propržen susam.

Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA