≫ 

Da li je zaista opasno napuniti rezervoar automobila do vrha kada je napolju pakleno vruće?

Potrošnja goriva leti može biti povećana zbog korišćenja rashladnih uređaja u kolima,

  • 2

Čak i tokom vrelih dana, svi moraju izvršavati svoje svakodnevne zadatke, uključujući i sipanje goriva u automobil. Ali, da li toplota predstavlja opasnost za ispunjavanje ovog zadatka?

TOP 11 trikova kako da se jednom zauvek rešite mrava koji vam haraju po kući

Na društvenim mrežama postoje priče o tome da rezervoar automobila može eksplodirati tokom vrućine. Pred vama je razotkrivanje tog mita i saveti o tome kako da rashladite auto i smanjite potrošnju goriva u vrelom talasu.

Foto: Pixabay.com / Sistem za gorivo na automobilu je izgrađen tako da može izdržati temperature koje dolaze od zagrevanja goriva

Da li je opasno sipati gorivo u auto na velikim vrućinama?

Kako nam dolaze topli dani, vozači se pitaju da li sipanje goriva u automobil može biti opasno. Postoje neke priče da rezervoar može da eksplodira, ako ga po vrućem vremenu napunite do vrha. Ovo nije tačno. Stručnjaci su potvrdili da ne postoji opasnost od sipanja goriva po vrućini.

Šta je istina o punjenju rezervoara za gorivo po vrućini?

Sistem za gorivo na automobilu je izgrađen tako da može izdržati temperature koje dolaze od zagrevanja goriva, tako da nema rizika od eksplozije. Čak i ako napunite rezervoar, vaš automobil neće eksplodirati. Vozačima se zapravo preporučuje da po vrućinama češće pune rezervoare, kako bi smanjili rizik od nestanka goriva na užarenom putu. Automobili se testiraju u ekstremnim vremenskim uslovima, tako da se mogu suočiti i sa vrućim i sa hladnim vremenom.

Foto: Pixabay.com / Vozačima se savetuje da paze na vožnju u toplijim danima

Da li se auto može oštetiti na vrućini?

Vozačima se savetuje da paze na vožnju u toplijim danima, ne samo zbog rizika od aspiracije na putevima koji su pregrejani, već i zbog rizika od oštećenja automobila. Određeni delovi automobila se mogu ugasiti na vrućinama, ali možete preduzeti neke korake da to sprečite. Ulje i sredstvo za hlađenje motora su obavezni tokom vrelih dana.

Klima može smanjiti ekonomičnost potrošnje goriva u automobilu, ali neki stručnjaci savetuju da je bolje da korsitite klimu, nego da ostavite prozore otvorene jer to izaziva veći otpor povećavajući količinu goriva koju koristite. Kod sporijih brzina spuštajte prozore, a pri bržim brzinama koristite klimu i tako ćete imati uobičajenu potrošnju goriva.

Foto: Pixabay.com / Klima može smanjiti ekonomičnost potrošnje goriva u automobilu

VIDEO: U patroli sa presretačima

(Telegraf.rs / Izvor: mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Omon🇷🇸🇷🇺

    27. jul 2018 | 10:39

    Sa ovim cenama ste bezbedni,ko jos toci pun😁😁😁

  • Pera

    27. jul 2018 | 13:37

    JA SAM AVIO MEHANICAR I ZNAM DA JE OPASNIJE AVION PRAZAN NEGO PUN ETO VAM ZA KLJUCAJ ZNACI NAPUNI DO CEPA POZ.ZA VESTAKE SME NESME

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA