≫ 

Ovo je 7 najčešćih uzroka požara u kućama

Ne postoji način da se predvidi kada će se desiti požar, ali možete obratiti pažnju na ove stvari kako biste smanjili šanse da se desi

  • 0

Kako dolazi hladnije vreme, sve više ljudi traži načine da se zagreje i da ugreje svoje domove. Dodatna svetla, sveće i grejna tela zagrevaju vazduh, ali te iste stvari mogu prouzrokovati kućne požare.

Otkrivamo sve o revolucionarnom istraživanju o raku koje je osvojilo Nobelovu nagradu za medicinu u 2018.

Svest o opasnosti vam može pomoći da budete oprezniji u pogledu mogućih opasnosti u vašem domu. Neki od potencijalnih uzroka su van vaše kontrole poput onih koje se nalaze u samim strukturana kuća, ali neke od uzroka možete kontrolisati i tako učiniti svoj dom bezbednijim. Vatrogasci otkrivaju neke od svakodnevnih navika koje mogu dovesti do požara, a ovde je 7 najčešćih:

1. Kuhinjski požari

Kuhinjski požari su glavni uzrok požara u kućama. Prema "Nacionalnoj agenciji za zaštitu od požara", rerne i ringle bez nadzora izazivaju skoro polovinu kućnih požara.

Kuhinjski požari su glavni uzrok požara u kućama Foto: Pixabay.com

2. Loši električni vodovi i neispravna električna oprema

Da li su vaša svetla zamućena kad ih uključite? To bi moglo da znači da su strujna kola preopterećena, ili da su žice kroz koje prolazi struja pohabane. Ako primetite treperenje prilikom korišćenja više elektronskih uređaja istovremeno, obratite se električaru da proveri električni sistem vašeg doma. Nemojte preopterećivati utičnice ili sisteme za napajanje, instalirajte zaštitnike za visok napon tamo gde priključujete više uređaja.

Nemojte preopterećivati utičnice ili sisteme za napajanje Foto: Pixabay.com

3. Izvori grejanja

Izvori grejanja poput grejalica i dimnjaka doprinose velikom procentu kućnih požara. Grejalice izazivaju dva od pet požara vezanih za grejnu opremu, kao i veliki broj smrti i povreda. U mnogim slučajevima, grejna tela su priključena na strujni ili produžni kabl i izazivaju pregrevanje. Pored toga, kada se drže blizu tapacirunga, posteljine i drugih zapaljivih materijala, mogu da izazovu vatru. Ako koristite grejalice ili slična grejna tela, postarajte se da budu priključena u utičnicu koja može da se nosi sa njihovom snagom i stavite ih u otvoreno područje. Ako imate dimnjak, pravilno ga očistite pre grejne sezone.

Izvori grejanja poput grejalica doprinose velikom procentu kućnih požara Foto: Pixabay.com

4. Jelke

Novogodišnje lampice i suve stabljike jelki čine strašnu mešavinu pod pogrešnim uslovima. Jelka može da izazove požar koji se brzo i širi. Ako imate pravu jelku, redovno je zalivajte i isključite lampice kada je jelka bez nadzora.

Ako imate pravu jelku, redovno je zalivajte i isključite lampice kada je jelka bez nadzora Foto: Pixabay.com

5. Pušenje

Požari najčešće započinju u spavaćim i dnevnim sobama, ali i u drugim delovima kuće gde pušite cigarete. Bez obzira da li pušite unutra ili napolju, uverite se da su pepeljare potpuno ispražnjene pre nego što odete. Sa uređajima za elektronske cigarete, pazite na pregrevanje baterija koje mogu biti odgovorne za požare. Pazite na uređaje za pušenje dok se pune.

Sa uređajima za elektronske cigarete, pazite na pregrevanje baterija Foto: Pixabay.com

6. Deca

Radoznala deca bez nadzora mogu da se igraju sa upaljačima i šibicama, a zbog toga se desi na desetine hiljada požara godišnje. Većinu njih izazivaju deca mlađa od 10 godina koja su bez nadzora u kući, ali veliki broj se dešava i napolju kada deca pale otpad ili biljke. Učite decu o zaštiti od požara i držite šibice, upaljače i druge zapaljive materijale van domašaja dece.

Radoznala deca bez nadzora se igraju sa upaljačima i šibicama, zbog toga se desi na desetine hiljada požara Foto: Pixabay.com

7. Zapaljivi proizvodi za domaćinstvo

Stvari kao što su hemikalije za čišćenje, gorivo, boje i benzin su zapaljivi kada se nalaze blizu izvora toplote. Ove predmete držite dalje od vrućine, plamena, električnih izvora i držati ih dalje od domašaja dece.

Stvari kao što su hemikalije za čišćenje, gorivo, boje i benzin su zapaljivi kada se nalaze blizu izvora toplote Foto: Pixabay.com

Vatra guta industrijska postrojenja u Zemunu:

(Telegraf.rs / Izvor: tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA