Evo zašto ne trebate da terate smrdibube iz kuće i nikako ne smete da ih usisavate usisivačem

Iako nisu opasne mogu da budu veoma dosadne i da ispune priostoriju smradom

  • 1
Smrdibuba, smrdibube Foto: Marko Jovanović

Smrdibube su insekti koji nisu opasni jer ne piju krv i ne prenose zaraze, zato kada ih primetite sačekajte da se zaustave na nekom mestu, pokupite ih papirnom maramicom i izbacite ih napolje.

Beograd pod opsadom smrdibuba! Ima ih u gradskom prevozu, stanovi su ih puni, uvlače se u džepove i rukave, ali ima načina da se rešite njihovog smrada

Postoji staro narodno verovanje koje kaže da kad smrdljivi martin uđe u kuću biće para. Smatrano je da ga nikako ne treba ubijati ili terati napolje jer se tako teraju i pare iz kuće.

Smrad može da izazove povraćanje. Foto: Wikipedia/Susan Ellis, / © Bugwood.org

U Srbiji se svake godine pred zimu pojave smrdibube koje ljudima zadaju muke jer se pred hladnoćom povlače u tople stanove. Veoma su osetljive na hladnoću pa na jesen pokušavaju da se povuku na toplo mesto i ulaze u domove u pokušaju da prežive. One ne traže hranu u vašoj kući već mračno i toplo mesto gde mogu da se zavuku. Trebamo da se naviknemo da će biti oko nas sve vreme dok ne padne sneg.

U stanove ulaze kroz prozor, a neretko ih nalazimo i na vešu koji se sušio napolju. Najviše ih ima na onim mestima koja su blizu parkova, drveća i zelenila. Hrane se sokovima drveća i nekih biljaka, voćem i drugim isnektima.

Poslednjih dana upozoravaju nas da one mogu da piju krv i prenose zaraze što apsolutno nij etačno. Jedina šteta koju mogu da nam nanesu jeste da unište useve na njivama. Zovu ih još i Smrdljivi Martin i pripadaju grupi stenica, ali nisu krvopije i neće vas napasti. Ne mogu da vas ujedu jer nemaju zube. Mnogi ih ne podnose zbog mirisa koji ispuštaju kada su uznemirene ili ugrožene i koji kod većine ljudi izaziva nagon za povraćanjem. Tako se one brane od predatora kojima pokazuju da nisu jestive.

Nisu opasne jer ne mogu da nas ujedu i ne prenose zaraze. Foto: Wikimedia/Sandy Rae

Loša vest je da ne postoji hemijsko sredstvo koje je efikasno u borbi protiv njih. Jedino što možete da uradite jeste da stavite komarnike na prozor. Ako imate psa ili mačku znajte da za njih ove bube mogu da budu opasne ako ih progutaju ili sažvaću. Neće ih otrovati i usmrtiti, ali smrdljivi sekret dovodi do povraćanja.

Biljke od kojih smrdibube beže jesu nana i beli luk. Kupite eterično ulje ovih biljaka i stavite par kapi na prozor. One se ne legu po stanovima kada je hladno već se samo sklanjaju od zime. Savetuje se da ukoliko ih primetite nikako ih ne usisavajte jer smrad može dugo da ostane u usisivaču.

U krajnjem slučaju odbranite se lakom za kosu, a kažu da pomaže i naftalin koji nije skup.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA