≫ 

Zašto kosa počinje da svrbi na svakih 7 godina i zašto nikako ne možemo da je obuzdamo?

Entoni kaže da se sedmogodišnji ciklus kose zasniva na ciklusu rasta dlake, koji se odvija u tri faze

  • 3

Da li ste ikada kad provlačite prste kroz kosu pomislili da je ona drugačija nego što je bila nekoliko godina ranije? Zapravo, verovatno i jeste, može biti da se radi o novom i drugačijem ciklusu kose. Trikolodžisti (grana dermatologije) i frizeri su se već odavno složili da se rast kose odvija u ciklusima koji otprilike traju između četiri i sedam godina. Stručnjak Entoni Nader iz "RAV Haira" vas savetuje kako da utvrdite u kojoj fazi ciklusa se nalazi vaša kosa i kako to da iskoristite na najbolji način.

Entoni kaže da se sedmogodišnji ciklus kose zasniva na ciklusu rasta dlake, koji se odvija u tri faze.

- Prva faza je ona u kojoj se kosa brzo razvija, druga faza je ona u kojoj se rast kose usporava, a treća faza je ona gde kosa stagnira i jednostavno ne raste. - kaže  Entoni.

Najbolji način da se utvrde različite faze ciklusa jeste da obratite pažnju na to da li vaša kosa raste brže nego ikad što ilustruje prvu fazu, ili raste polako što je druga faza, ili ne raste uopšte što je treća faza.

Šta bi se desilo da ćutite godinu dana, da se klonirate ili da svi živimo po 100 godina? Ovo su odgovori na sva pitanja o kojima razmišljate

- Ako utvrdite da se tekstura vaše kose menja, najverovatnije se nalazite u prvoj fazi rasta, jer nije neuobičajeno da se vlasi razvijaju drugačije od načina na koji su se razvijale ranije. - kaže Entoni.

Iako vas možda može iznenaditi to što se vaša kosa može skroz promeniti za sedam godina, imajte na umu da je to sasvim normalno i da se "stara kosa menja novom".

Ovo voće leči akne, izbeljuje zube i sprečava pojavu bubuljica, a može da se kupi svuda i uopšte nije skupo

Foto: Pixabay.com / Stara kosa menja novom i to je potpuno normalno

Šta treba da radite da vaša kosa najbolje iskoristi svoj ciklus?

Prvo, pazite na svoju ishranu.

- Pazite na to da dobijate dovoljno gvožđa i proteina iz hrane, ako primetite da in ne konzumirate dovoljno uzmite dodatak multivitamina jer će vam to pomoći da održite jaku i zdravu kosu, a smanjiće i njenu lomljivost. Zatim četkajte kosu dvaput dnevno (ujutro i uveče) četkom koja je napravljena od čiste svinjske dlake. Masirajte skalp kada to radite, jer to deluje kao mali podsticaj za buđenje folikula, a time ćete i obezbediti čišćenje svih labavih ćilija koje se nalaze blizu kraja svog ciklusa.- kaže Entoni.

Na kraju, Entoni kaže da je dobra ideja da "izbegnete jako vučenje svojih pramenova". Istezanja pramenova je štetno sa svih aspekata vašeg zdravlja, možete videti ogromnu razliku u snazi i blagostanju vaše kose kada to izbegavate.

- Zapamtite, kada farbate kosu, ne prelazite više od dve nijanse od vaše prirodne boje kose, jer će to izazvati stres na pramenovima i može ih učiniti suvim i ispucalim. Jedina vrsta stresa koji je dobar za vaše krajeve je "stres vežbanja" koji čini da krv lepo prostruji do svih krajeva glave. Takođe je važno znati da su svi tipovi kose različiti i da ako pronađete nešto što vam odgovara treba da se držite toga. -kaže Entoni.

Foto: Pixabay.com / Istezanja pramenova je štetno sa svih aspekata vašeg zdravlja

VIDEO: Zašto se ošišao Milan Gurović?

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA