Ovo voće leči akne, izbeljuje zube i sprečava pojavu bubuljica, a može da se kupi svuda i uopšte nije skupo

Ovde je 15 potpuno prirodnih recepata za koje vam treba samo jedna voćka, a možete izlečiti kurje oči, izbeleti kožu i zube i izbrisati bore

  • 1

Postoji milion čudesnih načina na koje možete da upotrebite limun i nema zemlje u kojoj se on ne koristi. Sok od limuna sadrži vitamine, minerale i druga prirodna jedinjenja koja povećavaju imuni sistem, a čak se bore i protiv raka. Limun sadrži visoku količinu vitamina C koji je vitalan za jačanje imunog sistema i borbu protiv bakterijskih infekcija i upala.

Nauka je otkrila 2 načina na koje ćete smršati, a da se uopšte ni ne trudite

Limun leči akne, smanjuje izlučivanje ulja na masnoj koži, umanjuje bakterije koje izazivaju bubuljice. Pored toga, smanjuje i pigmentaciju u obliku tamnih tačaka.

Kad treba da počnemo da koristimo kremu za sunčanje i koliko često treba da je mažemo?

2 najuobičajenija načina na koji se limun koristi za lepotu:

Pred spavanje nanesite limunov sok na lice, ali tek nakon što ste stavili hidratantu kremu.

Dodajte limunov sok u vašu ishranu kako biste pomogli borbi protiv upala i smanjili proizvodnju ulja na koži.

Osim ovih ima još bar 15 načina na koje možete upotrebiti limun, a nakon toga ćete se zaljubiti u svoju sopstvenu kožu:

1. Za izbeljivanje tamne kože na laktovima i kolenima

Ukoliko vam je koža na kolenima i laktovima tamnija, samo je istrljajte polovinom limuna. Koža će se ubrzo posvetleli. Ako vas muče suvi i ispucali laktovi, namažite ih sokom od limuna ili prepolovite limun pa ga tako držite na laktovima.

Foto: Profimedia, Wavebreak / Limun možete koristiti za izbeljivanje tamne kože na laktovima i kolenima

2. Za posvetljivanje kose

Nanesite limunov sok na kosu ili pramenove za koje želite da budu svetliji, ali to uradite pre izlaska na sunce. Vodite računa o tome da dan bude sunčan, jer će limun reagovati zajedno sa sunčevim zracima. Takođe, pomoću limuna možete rešiti problem suve kože glave i peruti.

3. Za izbeljivanje zuba

Pomešajte limunov sok sa malo sode bikarbone i napravite pastu, pa je nanesete na zube. Istrljajte četkicom i isperite, ubrzo ćete primetiti da su vaši zubi postali belji nego što su ikad bili.

Foto: Pixabay.com / Limun možete koristiti za izbeljivanje zuba

4. Za posvetljivanje kože

Limun sadrži citričnu kiselinu što ga čini odličnim sredstvom za izbeljivanje i osvežavanje kože. Vitamin C iz njega neutrališe slobodne radikale i podstiče proizvodnju kolagena, a ako kožu mažete limunom može da otklonite sve tamne fleke i sitne bore. Kada mažete kožu limunom nakon čega želite da izađete na sunce, obavezno nanesite i kremu sa zaštitnim faktorom, jer limun čini kožu osetljivijom na UV zrake.

5. Hidratacija lica

Pomešajte nekoliko kapi kokosove vode sa nekoliko kapi limunovog soka i time namažite lice. Kokosova voda hidrira kožu, a limun je čisti bolje od svakog tonika.

6. Za jačanje noktiju

Pomešajte maslinovo ulje  i limunov sok, pa potopite nokte u tu tečnost. Ako su vam nokti krti i lomljivi, ovaj tretman će ukloniti problem, a rešićete se i žute boje na noktima koja nastaje od česte upotrebe lakova za nokte.

7. Za uklanjanje mitisera

Limun ima antibakterijsko dejstvo i zato je veliki neprijatelj akni i mitisera. Isecite limun na sitnije komade pa iscedite sok na lice. Ubrzo ćete primetiti kako mitiseri i akne nestaju.

Foto-ilustracija: Profimedia / Limun možete koristiti za uklanjanje mitisera

8. Za eleminisanje sjaja masne kože

Ukoliko je vaša koža masna, pa često neprijatno sija, namažite je sveže isceđenim sokom od limuna. Ukoliko nemate vremena da cedite limun, možete ga prepoloviti i namazati direktno na lice. Ostavite da deluje što duže možete, pa potom isperite. Limun uklanja višak masnoća i ulja sa kože.

9. Za umirivanje osetljive kože

Pomešajte nekoliko kapi limunovog soka i esencijalnog ulja čajnog drveta sa 180 ml destilovane vode. Tu tečnost nanesite na tupfere ili vatu i očistite kožu, ona će biti umirena i osvežena.

10.  Piling za usne

Nanesite malo limunovog soka na usne pred spavanje, pa isperite ujutru. Mrtve ćelije će biti uklonjene, a usne meke. Kada vam usne postanu meke, ružvi će vam duže ostajati na njima.

11. Za lečenja afti

Afte su ranice na sluznici usta, koje se mogu pojaviti u celom području usne duplje i na jeziku. Antibakterijska i antivirusna svojstva limuna mogu da ubrzaju lečenje. Najmanje tri puta dnevno stavite sveže iceđen sok limuna u čašu mlake vode i time dobro isperite usnu šupljinu.

Foto-ilustracija: Pixabay / Limun možete koristiti za lečenje afti

12. Za kurje oči

Kurje oči se ubrajaju u najčešće tegobe savremenog čoveka. Da biste ih se rešili stavite kriške limuna na njih i tako ih držite noću. To treba da radite dok se kurje oči ne povuku, a limun možete pričvrstiti čarapama ili zavojem da se ne bi pomerao tokom noći.

13. Za ubode komaraca

Ubodi komaraca su najdosadnija stvar koja vas može mučiti leti, ali i tu ima leka. Ako je žalac ostao u koži, odstranite ga pincetom. Na to mesto umasirajte 1 do 2 kapi limunovog soka. To će ukloniti upalu i svrab.

14. Za opekotine od sunca

Ako imate opekotine od sunca, napravite smešu tako što ćete iscediti sok od 3 limuna na pola litra hladne vode i time istrljati kožu. Voda sa limunom hladi, dezinfikuje i podstiče regeneraciju kože.

15. Za uklanjanj strija i celulita

Strije nastaju kada se koža naglo širi i skuplja, pa se često stvaraju osobama koje su na dijetama i trudnicama. Da biste uklonili tragove strija, svako veče pred spavanje ih istrljajte svežim sokom od limuna i ujutru isperite. Mesta na kojima imate strije možete i istrljati komadima limuna, jer to može da bude lakše od umasiravanja soka u kožu.

Foto-montaža: Profimedia/Wavebreak, Pixabay.com / Limun možete koristiti za uklanjanje strija i celulita

(Telegraf.rs / D.V / d.vulovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milica

    4. jun 2018 | 12:58

    nisam znala da komarci ostavljaju zaoke kad ujedu, hvala na obavestenju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA