≫ 

Glas može da otkrije da li je žena trudna ili želi seks sa muškarcem

Po glasu možemo da procenimo s kim imamo posla

  • 0

Prepoznajemo lako muški, ženski i glas nekog deteta, jer glas varira kada je visina tona u pitanju pa je tako ženski glas dva puta jači i viši od glasa muškaraca, a po glasu možemo da utvrdimo i još jednu čudnu stvar – da li je žena trudna i u plodnim danima.

Glumica trudna po peti put u 54. godini - hoće li nakon veštačke oplodnje ovog puta stići devojčica?

Glas se najviše menja u pubertetu pa kod muškaraca pod dejstvom testosterona on postaje dublji i oštriji usled polne mutacije. Prema nekim istraživanjima glas kod žena može da otkrije mnogo toga o njenoj plodnosti. Naučnici već vekovima znaju da se visina glasa kod žena u menopauzi smanjuje i to za čak 35Hz.

Glas mutira i kod dečaka i kod devojčica u pubertetu Foto: Pixabay.com

Kod žena u reproduktivnim godinama, naučnici su otkrili da je visina njihovog glasa tada malo viša i da se povećava u periodu ovulacije svakog meseca, ali i da muškarci preferiraju ženski glas snimljen tokom ovog plodnog perioda.

Glas žena koje su rodile se menja. Nakon što rode prvo dete njihov glas postaje tiši, ali ova promena traje samo godinu dana nakon čega se glas vraća na isti nivo na kom je bio pre trudnoće. Ovo je prvi naučni dokaz da trudnoća utiče na glas žena, a na to su ukazale mnoge žene. Pevačica Adel je to primetila nakon rođenja sina 2012. godine, a njen glas se tek sada vraća u normalu kao što je bio pre porođaja.

Potrebno je još istraživanja u oblasti ovih promena, ali istraživanje koje je objavljeno u "Evolution and Human Behaviour" pokazalo da je glas kod žena nakon trudnoće niži za 14Hz. Glas novopečenih majki se takođe utišava i to za 44Hz, pa je postizanje visokih tonova za neke žene gotovo nemoguće u godini nakon porođaja.

Pevačici se tek sada glas vraća u normalu nakon porođaja Foto: Tanjug/AP

Kao razlog ove promene može da se uzme promena u nivou hormona, naročito testosterona, estrogena i progesterona. Ove promene u hormonima variraju u toku menstrualnog ciklusa i direktno su povezane sa postmenopauznim stišavanjem glasa.

Isti ovi hormoni su viši u toku trudnoće i brzo padaju nakon rođenja. Kada je reč o visini glasa, polni hormoni mogu da imaju direktan uticaj na glasovne mogućnosti i stišavaju njihovu vibraciju, a time i visinu tona. Mogu da imaju idirektan uticaj na produkciju glasa tako što deluju na motoričke i senzorne procese u mozgu koji kontroliše grkljan.

Naravno, svaka novopečena majka zna da negovanje novorođenčeta može da bude fizički i psihički iscrpljujuće, pa dolazi i do stišavanja glasa nakon rođenja deteta što može da bude povezano sa umorom i emotivnim promenama.

Kod trudnica su zabeležene velike promene u glasu Foto: Pixabay.com

Drugi razlog promena u glasu može da bude namerna promena, jer ljudi često mogu sami da kontrolišu visinu glasa i da ga utišaju do one mere do koje oni žele. Visina našeg glasa utiče na percepciju nas koju imaju drugi ljudi. Tihi glas se obično ocenjuje kao dominantan, kompetentan, poverljiv i zreo, dok je viši glas submisivan, ženstven i mladalački. Žene su sklonije promeni visine glasa i lakše to rade od muškaraca, zbog čega lakše manipulišu ljudima koji se nalaze u njihovom društvu.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA