≫ 

Kada je pravo vreme da dete letuje samo, bez roditelja?

Postepeno i povremeno odvajanje od roditelja je važan deo odrastanja, a prvo samostalno letovanje ispit samostalnosti

  • 2

Da li je i kada je pravo vreme dozvoliti detetu u tinejdžerskom uzrastu da prvi put samo, bez nadzora odraslih, otputuje na letovanje, problem je koji muči većinu roditelja.

Ako hoćete da vam dete bude sposobno za život, ove stvari ne smete da mu radite: Čuveni psiholog dao 7 saveta roditeljima

Ako vaš tinejdžer ne može da oseti smrad prljavih čarapa u svojoj sobi, nije on kriv - on to ne primećuje

OPASNO PO ZDRAVLJE: Evo zašto morate da tinejdžerima uzmete mobilni telefon pred spavanje

Stručnjaci savetuju da je to individualna stvar i da zavisi od toga koliko je dete zrelo i odgovorno za samostalno letovanje.

Iskustvo psihologa govori da oko 14. godine počinju prvi pregovori o odlasku na odmor, dok su roditelji dve godine kasnije spremni da se pomire sa sudbinom da njihov naslednik više nije dete.

Foto-ilustracija: Profimedia

Poverenje je ključna stvar kada se donosi ovakva odluka. Da bi detetu dozvolili da samo ode na odmor, važno je i da je sposobno da se samo brine o sebi. Roditelji bi trebalo da imaju uvid sa kim ide, na koji način putuju i gde ide.

Ono što muči svakog roditelja je da li će njegovo dete biti pokradeno, konzumirati alkohol ili drogu, učestvovati u tuči ili će se voziti kolima, motorom ili čamcem s nepoznatim osobama, dobiti sunčanicu ili neku bolest.

Pre puta ne bi bilo loše sesti i porazgovarati da ne dovodi u opasnost sebe i društvo sa kojim ide i naglasiti mu da će mu ovo letovanje biti ili prvo ili poslednje, u zavisnosti od toga kako se pokaže.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Najbolje bi bilo da dete unapred ima uplaćen smeštaj i bar polupansion, kao i kupljenu povratnu kartu. To je skuplja varijanta, ali mnogo bezbrižnija za roditelje. Važno je da se dete javlja jednom dnevno SMS-om i pozivima na svaka 2-3 dana.

Ne bi bilo loše da roditelj komunicira i sa roditeljima druge dece koja su na letovanju kako bi imali više informacija i bolji uvid u situaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA