Priprema za vrtić: Odvajanje od roditelja bez suza

Detetu je potrebno vreme kako bi se prilagodilo na boravak u vrtiću, a to može da traje i do mesec dana

  • 0

Polazak u vrtić unosi veliku promenu u život deteta. Iz sigurne i poznate okoline dete dolazi u novu i nepoznatu, a brigu o njemu preuzimaju osobe koje mu nisu bliske.

7 LAŽI kojima su nas roditelji PLAŠILI kad smo bili mali

8 znakova koji JASNO GOVORE da ste NAJBOLJA MAMA NA SVETU

I dok će ih s jedne strane privlačiti i biti zanimljivo da istražuju novu sredinu, istovremeno će doneti i određenu neprijatnost, možda strah ili odbijanje.

Vreme prilagođavanja

Detetu je potrebno vreme kako bi se prilagodilo na boravak u vrtiću, vreme da upozna nove ljude i okolinu i stekne sigurnost i poverenje u nju.

Manjem broju dece trebaće malo duže vremena za prilagođavanje, otprilike jedan mesec, i ona će se uspešno prilagoditi novonastaloj situaciji.

Kako pripremiti dete za polazak u vrtić?

Pokažite detetu da ste ponosni što je dovoljno veliko da može da ide u jaslice ili vrtić i bude tamo bez vas.

Prikažite detetu vrtić na pozitivan način. Pričajte mu o vrtiću kao zanimljivom i zabavnom mestu gde će se igrati, i upoznati nove prijatelje. Pričajte mu o raznim aktivnostima u koje će biti uključeno.

Foto-ilustracija: Profimedia

Pričajte pozitivno i optimistično, ali realno. Čitajte knjige o deci koja idu u vrtić, razgovarajte o braći i sestrama, vršnjacima, koji već idu u vrtić.

Dovedite dete u vrtić i pre nego što krene sa prilagođavanjem, pokažite mu kako vrtić izgleda. Neka vidi kako se deca u njemu igraju.

Učite dete da bude samostalno u hranjenju, odevanju, održavanju higijene i dajte mu mogućnost izbora. Učite dete da bira između dve igračke s kojom će se igrati ili dve majice koje će obući.

Učite dete da sarađuje, rasprema za sobom i deli. Zajednički obavljajte neke poslove.

Ako nemate čvrstu strukturu i porodičnii raspored, počnite pomalo da uvodite organizaciju u život vašeg deteta. Odredite vreme kada se jede, kada se čita priča, kada se igra, kada se spava.

Omogućite detetu susrete s drugom decom. Uključite ga u igru i druženje sa vršnjacima, organizujte druženje s njima.

Pokušajte da približite vašem mališanu one novine koje ga očekuju, kako bi se bez suza odvajalo od vas svako jutro, i kako mu odlazak u vrtić ne bi predstavljao noćnu moru, već radost i uživanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA