≫ 

Majka upozorava: Ovo pitanje izlaže decu OGROMNOM STRESU, a vi jedva čekate da ga postavite

Pitanje koje često postavljamo deci kroz neobavezno ćaskanje može da dovede do nekih loših reakcija

  • 2

Očekivati od deteta da nam da konačan i potpuno smislen odgovor na pitanje o tome šta želi da bude kad poraste je besmisleno.

Psiholog otkriva: Disciplinujte vaše dete u samo 3 koraka

Kim Kardašijan i Kanje Vest u januaru dobijaju TREĆE dete, surogat majka nosi devojčicu!

Priprema za vrtić: Odvajanje od roditelja bez suza

Kada dete navedete da razmišlja o tome šta želi da bude kada poraste, vi ga izlažete velikom stresu jer ono oseća da je njegov odgovor obavezujući. Jedna majka ukazuje na to kako izgleda dati odgovor iz ugla malog deteta.

Dete od 4 godine ne može da vam da precizan odgovor. Kad sam ja bila tog uzrasta htela sam da budem vatrogasac, nindža kornjača, paleotolog, što nema nikakve veze sa tim čime se sada bavim - izjavila je ona.

Deca mogu da daju neke jako zanimljive odgovore koji odraslima mogu biti smešni. Dete se onda oseća posramljeno i nesigurno što može da ostavi trajne posledice.

Foto: pixabay.com

- Dete ne može da zna da li će biti u braku, da li će uraditi neku tetovažu i slično. U detinjstvu se ona traže i istražuju svoje mogućnosti. Ovakvo pitanje može da bude pokušaj odraslih da im u tome pomognu, ali može da bude i jako stresno - dodaje ona.

Dok deca obično imaju spreman odgovor na pitanje koja im je omiljena boja ili hrana, na ovo pitanje jednostavno ne budu uvek spremna. Za decu je uobičajeno da često menjaju mišljenje. Ne treba im se smejati ako žele da budu nindža kornjača, već ih treba podržati jer će sledeće nedelje verovatno promeniti mišljenje.

Deca često imaju problem i sa rodovima, pa ako devojčica želi da bude vatrogasac, nemojte je odmah rodno određivati i smatrati da je to zanimalje samo za dečake.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZVONCICA

    20. septembar 2017 | 20:11

    Deci treba paznja i ljubav, a lako ce onda ono sve kasnije .

  • Vosa

    21. septembar 2017 | 00:07

    Decu treba ozbiljno shvatiti, prilagoditi se njima a ne prilagodjavati ih nama odraslima. I naravno beskrajno voleti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA