8 znakova da je vaša beba zdrava i da lepo napreduje

Najbolji način da proverite da li je beba zdrava

  • 0

Roditelji često strahuju da li njihove bebe dovoljno jedu, spavaju i da li uspešno rastu i razvijaju se. Zato su stručnjaci iz časopisa "Parents" objedinili osam znakova zdravih beba.

Evo kada bi očevi trebalo da prestanu da kupaju svoje ćerke

Roditelji koji GOVORE DECI DA SU PAMETNA prave veliku grešku - evo i zašto

Beba se smiri kad je dodirnete, kao i kad vam čuje glas

Foto: Pixabay

Ovo pokazuje da ste uspeli da se povežete se sa svojom bebom. Novorođenčad inače mnogo plače, ali je majčin i očev glas nešto što im je mesecima privlačilo pažnju dok su bili u stomaku pa se to isto dešava i kad se rode.

Kada čuju glas roditelja, u kombinaciji sa ušuškavanjem, nošenjem i maženjem, to bi trebalod a ih umiri i prvi je korak u emocionalnom razvoju.

Dnevno menjate i po 10 pelena, a beba dobija na težini

To dokazuje da se beba dovoljno hrani, iako količina popijenog mleka iz dana u dan može da varira. Mnoge majke koje doje pitaju se da li je to dovoljno za bebu. Dokaz za to su mokre pelene.

Nakon rođenja bebe važne su i redovne posete pedijatru, a u međuvremenu pratite punjenje pelena. Nemojte biti opsednuti količinom svakog obroka jer bebe ne jedu jednako svakog dana pa ni pri svakom obroku. Ključan je sveukupni rezultat - rast težine.

Beba je tiha i pažljiva makar nekoliko puta dnevno

Prve nedelje bebinog života karakteriše hranjenje svaka dva sata i puno spavanja, i do 16 sati dnevno, ali retko nekoliko sati "u komadu". Između tih aktivnosti puno je plača i to je sve. S daljim napretkom beba počinje da uči kako da kontroliše svoje mišiće i fokusira se na nešto, a najčešće su to roditelji. Kada je beba tiha ili "diže uzbunu", to je znak da prati sve oko sebe i procesira nove informacije. Nakon prvog meseca primetićete da počinju da sve više posmatraju svet i počinju da uče - pa zbog toga povremeno postaju tiše i osluškuju.

Beba se okreće ka novim zvucima i utiša se da čuje

Foto: Pixabay

To dokazuje da se razvija bebin sluh i da koristi mozak kako bi raspoznala zvuke. Bebama treba nekoliko nedelja da nauči da filtrita buku svakodnevnice kakvu su slušali u stomaku. Činjenica je da su neki zvuci interesantniji od drugih, ali se i interesovanje za to s vremenom razvija. Bebinu pažnju prvo će privući muzika, bilo da ona dolazi od igračke ili radija. Kada vidite da beba reaguje na zvuk i pogledom traži njegov izvor, znaćete da joj se uši i sluh zdravo razvijaju.

Gleda u uzorke, boje i pokrete

Beba s vremenom oštri vid, a iako vam se ne čini da tome doprinosi buljenje u ventilator na plafonu, ipak je tako. Kada se rode, bebe vide otprilike 20 posto i to na daljini od 20 do 30 centimetara. Kad napune mesec dana, vide još dalje, a do drugog meseca većina ih prati svetle boje, zanimljive uzorke i objekte koji se vrte. S obzirom na to da nemaju savršenu viziju, niti dublju percepciju, oduševljava ih kontrast boja.

Kontakt očima, osmesi i interakcija

Beba vremenom postaje sve društvenija i srećnija. Prva uspostavljanja kontakta očima stižu sa mesec dana, prvi osmeh sa dva, gugutanje sa tri, a prvi smeh sa četiri meseca. Ova interakcija pokazuje da beba postaje sve svesnija svog okruženja i da na neki način razume kako treba da se ponaša u društvu. Do petog meseca uredno će na osmeh odgovarati osmehom kao da je to refleks. Sve ovo važni su znaci ranog razvoja jezika.

Sve manje plača, sve više regularnosti u spavanju

Foto: Pixabay

Kako se nervni sistem bebe razvija, tako će i njene navike spavanja biti sve urednije, bilo da je reč o dnevnom ili noćnom snu. Ovo navikavanje na određenu rutinu obradovaće roditelje, a počinje po navršenom četvrtom mesecu, iako je činjenica da se neke bebe brže priviknu na sistem.

Beba postaje snažnija

Mnoge bebe glavu mogu da samostalno drže već nakon prvog meseca, ali to traje veoma kratko. Do trećeg meseca to ide uspešnije i tada znate da je u stanju da napreže svoje male mišiće. Da biste joj u tome pomogli, pobrinite se da van kreveta provodi kvalitetno vreme i povremeno je držite na podu potrbuške jer joj to može pomoći da ubrza razvoj različitih grupa mišića, uključujući i one koji joj kasnije omogućavaju okretanje ili sedenje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA