0

8 znakova da je vaša beba zdrava i da lepo napreduje

Najbolji način da proverite da li je beba zdrava

Roditelji često strahuju da li njihove bebe dovoljno jedu, spavaju i da li uspešno rastu i razvijaju se. Zato su stručnjaci iz časopisa "Parents" objedinili osam znakova zdravih beba.

Evo kada bi očevi trebalo da prestanu da kupaju svoje ćerke

Roditelji koji GOVORE DECI DA SU PAMETNA prave veliku grešku - evo i zašto

Beba se smiri kad je dodirnete, kao i kad vam čuje glas

Foto: Pixabay

Ovo pokazuje da ste uspeli da se povežete se sa svojom bebom. Novorođenčad inače mnogo plače, ali je majčin i očev glas nešto što im je mesecima privlačilo pažnju dok su bili u stomaku pa se to isto dešava i kad se rode.

Kada čuju glas roditelja, u kombinaciji sa ušuškavanjem, nošenjem i maženjem, to bi trebalod a ih umiri i prvi je korak u emocionalnom razvoju.

Dnevno menjate i po 10 pelena, a beba dobija na težini

To dokazuje da se beba dovoljno hrani, iako količina popijenog mleka iz dana u dan može da varira. Mnoge majke koje doje pitaju se da li je to dovoljno za bebu. Dokaz za to su mokre pelene.

Nakon rođenja bebe važne su i redovne posete pedijatru, a u međuvremenu pratite punjenje pelena. Nemojte biti opsednuti količinom svakog obroka jer bebe ne jedu jednako svakog dana pa ni pri svakom obroku. Ključan je sveukupni rezultat - rast težine.

Beba je tiha i pažljiva makar nekoliko puta dnevno

Prve nedelje bebinog života karakteriše hranjenje svaka dva sata i puno spavanja, i do 16 sati dnevno, ali retko nekoliko sati "u komadu". Između tih aktivnosti puno je plača i to je sve. S daljim napretkom beba počinje da uči kako da kontroliše svoje mišiće i fokusira se na nešto, a najčešće su to roditelji. Kada je beba tiha ili "diže uzbunu", to je znak da prati sve oko sebe i procesira nove informacije. Nakon prvog meseca primetićete da počinju da sve više posmatraju svet i počinju da uče - pa zbog toga povremeno postaju tiše i osluškuju.

Beba se okreće ka novim zvucima i utiša se da čuje

Foto: Pixabay

To dokazuje da se razvija bebin sluh i da koristi mozak kako bi raspoznala zvuke. Bebama treba nekoliko nedelja da nauči da filtrita buku svakodnevnice kakvu su slušali u stomaku. Činjenica je da su neki zvuci interesantniji od drugih, ali se i interesovanje za to s vremenom razvija. Bebinu pažnju prvo će privući muzika, bilo da ona dolazi od igračke ili radija. Kada vidite da beba reaguje na zvuk i pogledom traži njegov izvor, znaćete da joj se uši i sluh zdravo razvijaju.

Gleda u uzorke, boje i pokrete

Beba s vremenom oštri vid, a iako vam se ne čini da tome doprinosi buljenje u ventilator na plafonu, ipak je tako. Kada se rode, bebe vide otprilike 20 posto i to na daljini od 20 do 30 centimetara. Kad napune mesec dana, vide još dalje, a do drugog meseca većina ih prati svetle boje, zanimljive uzorke i objekte koji se vrte. S obzirom na to da nemaju savršenu viziju, niti dublju percepciju, oduševljava ih kontrast boja.

Kontakt očima, osmesi i interakcija

Beba vremenom postaje sve društvenija i srećnija. Prva uspostavljanja kontakta očima stižu sa mesec dana, prvi osmeh sa dva, gugutanje sa tri, a prvi smeh sa četiri meseca. Ova interakcija pokazuje da beba postaje sve svesnija svog okruženja i da na neki način razume kako treba da se ponaša u društvu. Do petog meseca uredno će na osmeh odgovarati osmehom kao da je to refleks. Sve ovo važni su znaci ranog razvoja jezika.

Sve manje plača, sve više regularnosti u spavanju

Foto: Pixabay

Kako se nervni sistem bebe razvija, tako će i njene navike spavanja biti sve urednije, bilo da je reč o dnevnom ili noćnom snu. Ovo navikavanje na određenu rutinu obradovaće roditelje, a počinje po navršenom četvrtom mesecu, iako je činjenica da se neke bebe brže priviknu na sistem.

Beba postaje snažnija

Mnoge bebe glavu mogu da samostalno drže već nakon prvog meseca, ali to traje veoma kratko. Do trećeg meseca to ide uspešnije i tada znate da je u stanju da napreže svoje male mišiće. Da biste joj u tome pomogli, pobrinite se da van kreveta provodi kvalitetno vreme i povremeno je držite na podu potrbuške jer joj to može pomoći da ubrza razvoj različitih grupa mišića, uključujući i one koji joj kasnije omogućavaju okretanje ili sedenje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: porodica bebe roditelji da-li-je-beba-zdrava zdrava-beba

Imala je 18 pobačaja, potrošila je preko 100.000 evra da dobije dete, a onda joj je život spremio iznenađenje ravno čudu

6 životnih istina koje svaka majka mora da prenese svom detetu - čak i kada ne veruje u njih

MAŠTALICE: Audio-priče koje podstiču dečju maštu

Spavanje na leđima u kasnoj trudnoći nikako nije dobro za bebu i može da ima fatalne posledice

Čuvena bajka "Lepotica i zver na ledu" u Štark Areni

TAJNA INCESTA: Otkriveno zbog čega nemamo seks sa rođacima

ISTINA O KOJOJ SVI ĆUTE: Objavila je fotografiju koja otkriva šta se zaista dešava sa stomakom svake žene nakon trudnoće (FOTO)

Na kombinezonu za bebe se nalazi poseban dodatak koji može da olakša život svakom roditelju (VIDEO)

"Moj mali poni" stiže u bioskope! (FOTO) (VIDEO)

"OVAJ ZAČIN JE UBIO MOJU BEBU": Svi ga imamo u kuhinji i nismo ni svesni opasnosti koju može da predstavlja!

Majke su delile užasne slike obroka iz porodilišta, a onda je jedna objavila fotke hrane iz bolnice u Japanu i ostavila ih sve bez teksta

"Bila sam na ivici ludila i odlučila da izbacim sve igračke iz kuće. Evo zašto ih deca uopšte više ne traže"

Snimila je svom bratu, koga ne viđa zbog roditelja, najtužniju poruku kako bi znao koliko ga voli - i rasplakala ceo svet (VIDEO)

KADA PANIČITI, A KADA NE: Šta svaki roditelj mora da uradi kada beba udari glavu

Sutra počinje XX Polimark dečiji sajam

ZA DEVOJČICE I DEČAKE: Najbolja dečja imena za svaki horoskopski znak - i njihovo značenje

7 ODLIČNIH razloga zbog kojih bi trebalo da imate VIŠE DECE

7 znakova koji će vam pokazati da li ste spremni da budete RODITELJ

Dukat čokoladno mleko - jednostavna navika za slatku svakodnevicu

Mnogi roditelji prave OPASNU GREŠKU kada je dete na toboganu, a misle da je zbog toga BEZBEDNIJE

Ana Štajdohar ambasadorka 13. KIDS FEST-a

Žene bi kod muževa promenile 4 stvari, a oni od njih traže samo jednu veoma PROSTU stvar

Edukativne radionice na Dečijem sajmu

Odluka da imate dete može biti NAJGORA odluka u vašem životu - tako barem tvrdi nauka

Tata je napravio svojoj ćerki haljinu: Kad se zavrtela, svi su ostali u čudu zbog onog što se desilo (VIDEO)

Dok je mama uživala u pomeranju bebe u stomaku - drugi su padali u nesvest jer ih je taj prizor podsetio na nešto stravično (VIDEO)

DA SVADBA NE PROPADNE: Evo kako da odaberete najbolji bend za vaše venčanje

PRENATALNA DEPRESIJA: 12 znakova upozorenja koje majke nikako ne smeju da ignorišu

Majka upozorava: Ovo pitanje izlaže decu OGROMNOM STRESU, a vi jedva čekate da ga postavite

Roditelji koji GOVORE DECI DA SU PAMETNA prave veliku grešku - evo i zašto