9 znakova da vaše dete boluje od skolioze

Na svu sreću ona je potpuno izlečiva, pa je zato potrebno uočiti je na vreme dok se dete još razvija

  • 0

Bol u leđima nije najočitiji znak skolioze jer ima dosta suptilnijih, naizgled nepovezanih simptoma na koje b trebalo da obratite pažnju. Budući da iskrivljena karlica može uticati na ostatak zdravlja, obratite pažnju na ove potencijalne znakove.

Deca ne vode uvek računa o tome kako su obučena, što roditeljima omogućaba da lako uoče potencijalne promene na telu. Ukoliko vaše dete ima problema sa naboranom odećom, jednim dužim rukavom, stalnom raspasanošću, ne mora značiti da je neuredno, nego da možda boluje od skolioze.

Slavite Dan zaljubljenih kao praznik ljubavi, a iza njega se krije strašna priča o smrti (FOTO)

Obratite pažnju na ovih 9 znakova: 

1. Iskrivljen gtrudni koš

Ako primetite da je grudni koš iskočio više na jednu stranu, to je najverovatnije zbog abnormalne krivulje karlice. Kada je skolioza prisutna, leđna krivulja se pomera bočno ili na stranu. Glavni znak skolioze je torzija grudnog koša kao rezultat rotacije karlice, što rezultira pojavom rebrene grbe. Asimetrija grudno0g koša u pretklonu je, prema tome, glavni znak.

Međutim, deformacija grudnog koša može imati veze sa skoliozom, ali i ne mora jer su deformacije grudne kosti prisutne i kao zasebna deformacija.

Pixabay

2. Nejednaka ramena

Recite detetu da ispravi leđa i proverite da li je jedno rame više od drugoga. Zbog bočne zakrivljenosti karlice jedna lopatica ili rame može biti izraženije od drugog. Izbočenje zbog rotacije karlice i deformacije rebara stvaraju utisak izraženije, izbočenije lopatice. Lopatica međutim nije promenjena sama po sebi.

Pojava neravnih ramena može biti suptilan znak skolioze, ali ne mora uvek da znači da je reč o toj bolesti. Neravnomerna ramena su manje važan znak, mogu biti i posledica lošeg držanja.

3. Naborana majica na jednoj strani

Naborana odeća ne znači automatski da je reč o skoliozi, ali ako je majica vašeg deteta stalno pomerena u jednu stranu, to može biti vrlo suptilan znak skolioze, odnosno postraničnog iskrivljenja karlice koji rezultira iskrivljenom zdelicom.

Prividno više postavljen kuk posledica je nisko postavljene deformacije karlice (u slabinskom delu), što rezultira kosom zdelicom.

Prve efekte ćete videti posle samo 7 dana: Napravite sopstvenu pastu za zube od sastojaka koje sigurno imate kod kuće

4. Jedan rukav duži nego drugi

Možda ćete primetiti da je jedan rukav uvek duži od drugog, bez obzira na veličinu koju kupujete. Zavisno od mesta iskrivljenja, vaša ramena mogu biti neujednačena (jedno veće ili manje od drugoga). Zakrivljenost takođe može izazvati da lopatica bude niža ili viša od druge i izbočenija u odnosu na drugu.

Pixabay

5. Jedna cipela je istrošenija od druge

Deca ne vode uvek računa o tome kako su obučena, što roditeljima omogućava da lako uoče potencijalne promene na telu. Ukoliko vaše dete ima problema sa naboranom odećom, jednim dužim rukavom, stalnom raspasanošću, ne mora značiti da je neuredno, nego da možda boluje od skolioze.

Budući da zakrivljena karlica pomera zdelicu, to može izazvati neravnomeran hod. Ta promena u kukovima koji nisu u istoj ravni, može uticati na neujednačeno trošenje pete na jednoj cipeli.

Prividno više postavljen kuk je posledica nisko postavljene deformacije karlice (u slabinskom delu) što rezultira kosom zdelicom.

6. Osećaj nelagode tokom hodanja

S obzirom na probleme u kretanju koji su povezani sa skoliozom, možda ćete primetiti davaše dete čudno hoda ili trči. Možda ćete primetiti da je klizno kretanje ruku neujednačeno, a to se događa zbog mišićnog disbalansa koji onemogućava telu ispravan način kretanja.

Pixabay

7. Hronična mišićna napetost

Ako vaše dete uporno itzbegava da ispravi leđa, znači da ga ispravan položaj boli. Tokom vremena, skolioza može izazvati mišićnu neravnotežu oko karlice koja može stvoriti hronično slabe mišiće.

8. Uvek se oslanja na jednu nogu

Primetili ste da se vaše dete uvek oslanja na jednu, istu nogu? Skolioza stvara neravnotežu u zdelici koja se često olakšava zauzimanjem asimetričnog položaja tako da je težina više na jednoj nozi.

9. Otežano disanje

Primećujete nelagodu kada vaše dete duboko udahne ili da ne može da diše kako treba, to bi moglo biti zbog iskrivljene karlice, jer skolioza može ograničiti širenje rebara, a disajne organe stisnuti, zbog čega se možete otežano disati. Oštećenje plućne funkcije nastaje kao posledica skolioze velikog stupnja. Potrebno je dijagnostifikovati da li je oštećenje funkcije u vezi sa skoliozom ili nije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA