≫ 

Bebe rođene na ovaj način imaju veće šanse da budu gojazne

Nismo ni svesni koliko način na koji beba dođe na svet određuje kakvog će ona biti zdravlja

  • 3

Bebe rođene carskim rezom ili indukcijom imaju veće šanse od ostalih da obole od metaboličkog poremećaja poput dijabetesa i gojaznosti.

Porodilje treba da odluče na koji način će doneti bebu na svet - ali carski rez nije uvek i najbolje rešenje

U najnovijem istraživanju, obavljenom na univerzitetima u Austriji, Holandiji, Irskoj i Velikoj Britaniji, naučnici su pratili zdravstveno stanje žena i njihove dece tokom 13 godina. Otkriveno je da su bebe koje su rođene carskim rezom imale najviše zdravstvenih problema i to respiratornih i metaboličkih, kao i probleme sa ekcemom.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Tokom analize, pregledani su podaci od blizu 500.000 žena i dece rođene između 2000. i 2008. godine. Žene koje su učestvovale u istraživanju bile su zdrave, nisu pušile ni konzumirale opojne droge. Imale su između 25 i 35 godina, a rodile su između 37. i 41. sedmice samo jednu bebu prosečne težine, piše klix.ba. U 88 odsto slučajeva primile su neki lek protiv bolova.

Oko 43 odsto žena imalo je indukovani porođaj, 11 odsto carski rez, a 38 odsto vaginalni porođaj bez intervencije. Utvrđeno je da deca koja su rođena indukcijom imaju tri puta veću šansu da dobiju žuticu i problem sa hranjenjem. Deca rođena carskim rezom imaju veće šanse da dobiju hoipotermiju u prvih 30 dana od rođenja. U starijim godinama imaju dva i po puta veću šansu da se razvije poremećaj u metabolizmu poput gojaznosti i dijabetesa.

Autori istraživanja istakli su da su u okviru ovog istraživanja pratili uticaj hormona koji pokreću i stimulišu porođaj na bebu.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA