Psihičko stanje očeva utiče na razvoj dece više nego što to mislite

Uloga oca u razvoju deteta nikada ne sme biti podcenjena

  • 3

Očevo mentalno zdravlje toliko snažno utiče na decu da njegova uloga u razvoju deteta nikada ne sme biti potcenjena. Novo istraživanje sa Univerziteta "Michigan State (MSU)" potvrđuje da uloga oca kao roditelja ide dalje od toga da je jednostavno "hranilac". Empirijski dokazi su važan podsetnik da svaki otac ima veliku odgovornost za brigu o sopstvenom psihološkom blagostanju kako bi negovao i podstakao dobrobit svoje dece.

Svi koji imaju sestru su mnogo srećniji u životu, a ovo je pravi razlog za to

Ne treba se čuditi što očevi (i njihovo mentalno zdravlje) igraju veliku ulogu u razvoju dece. Najnovija otkrića su pokazala kako ljubav i potpora oca - ili nedostatak istih - imaju značajan uticaj na kognitivni razvoj dece, društvene veštine i učenje jezika od detinjstva do petog razreda.

Bebe rođene na ovaj način imaju veće šanse da budu gojazne

Istraživanje je pokazalo da očev nivo stresa i mentalno zdravlje imaju posebno štetan učinak na kognitivni i jezički razvoj dece stare od dve do tri godine - čak i kad su u obzir uzeti pozitivni uticaji koji nastaju od majke. Kao što se moglo očekivati, očevi su imali jači učinak na jezik dečaka od jezika devojčica.

- Postoji nova ideja, koja je izrasla iz prošlih istraživanja, da tate zapravo nemaju podjednak uticaj na decu i da su mame one koje utiču na razvoj dece. Ali sad smo dokazali da očevi stvarno imaju jak uticaj na jecu, kako kratkoročno, tako i dugoročno - rekla je Kler Valoton, glavna autorka istraživanja.

FotoČ Shutterstock

Za ovo istraživanje, Valoton i njene kolege su prikupili podatke od oko 730 porodica koje su učestvovale u istraživanju programa "Early Head Start" na 17 mesta širom SAD-a. Glavni fokus istraživača je bio da otkriju dejstvo roditeljskih stresnih i mentalnih zdravstvenih problema (kao što je depresija)  na njihovu decu.

Nova otkrića sa MSU-a podupiru rastuće dokaze da tate itekako utiču na razvoj dece, kao i da njihov odnos sa decom utiče na detetov razvoj. Uloga oca u razvoju deteta nikada ne sme biti podcenjena.

Daljinac

(Telegraf.rs / zivotistil.rtl.h)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marakuja

    29. mart 2018 | 10:17

    Ovo je toliko tačno, to sam uvek govorila majci ali ona negira. Imala sam oca koji je bolovao od zivaca otkad znam za sebe, bio je izuzetno psihicki nestabilan i to je jako negativno uticalo na mene da i danas osecam posledice odrastanja sa takvim ocem iako vise nije medju zivima.

  • sssss

    29. mart 2018 | 13:37

    Hvala bogu onda da moj bivši, vidja dete samo svaki drugi vikend. Depresivan tip.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA