Svi smo bar jednom čuli za ovakvu priču, a ona porodičnu idilu pretvara u "čist pakao"

Složna porodica je najveća vrednost

  • 8

Odnos snaje i svekrve ponekad beleži veće rivalstvo nego ono između Zvezde i Partizana. Mladost koja želi da bude samostalna i iskustvo koje hoće da bude cenjeno ponekad dovedu i do pravog porodičnog rata, čija je nezaobilzana žrtva muž/sin.

2 ubedljivo najbolje taktike za osvajanje (buduće) svekrve!

Koliko je teško biti rastrzan između dve voljene žene opisao je u kratkoj anegdoti psihoterapeut Vladimir Đurić, javnosti poznat po svojim pričama u kojima slikovito ukazuje na probleme srpskog društva.

Ovo je njegova priča:

- Đorđe ima 29 godina, uspešan mladić, što bi se reklo, visok, lep, novopečeni intelektualac, imućan, iz dobre kuće. Milica je to sve isto, sa istog fakulteta i iz jednako dobre kuće, samo siromašne, da ne kažem "Uobičajne Srpske Pristojne Porodice".

Sve je u početku bilo idilično Foto: Pixabay.com

Nakon završenih studija, trogodišnje veze, raskošnog svadbenog veselja njih dvoje započinju zajednički život.  Očekivani raj ubrzo postaje čist pakao.

Posle niza kratkih provokacija, dužih svađa, uobičajnih pod*ebavanja i sitnih pakosti, Milica i svekrva prestaju da komuniciraju zauvek, pod mantrom "ako ona ikad prođe ova vrata, ja odoh".

Đorđe na svaki pomen kompromisa i smiravanja strasti prođe kao konobar u kafani kad razdvaja pijance.

ŠLJUS PO GLAVI, MA ČEKAJTE, BRE, ŽENSKE GLAVE

Vreme prolazi, Đorđe razmišlja i sekira se, depresivan nad svojom sudbinom, anksiozan pred svaki praznik, slavu ili rođendan. Kakav će haos sada da ispadne?Kako da izbalansira nešto što se ne može izbalansirati? Besan nakon svakog izliva agresije na njega u igri između dve vatre, gde je lopta njegova duša, tvrdi beton trenutna životna situacija, a njih dve predane i zanesene igračice, sa penom na ustima, žarom u zenicama i spremne na sve samo da bi pobedile, da bi postale "Šampion Đorđa 2017". Povređen do srži što se niko ne zapita kako je, bre, njemu.

"Ako ona uđe na vrata, ja odoh" Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Uobičajna srpska priča: Svekrva i Snaja, dve ovnice na brvnu… i provalija ispod…

Đorđe uporno pokušava,  miri, meri svaku reč, balansira, svađa se, razdvaja sukobljene strane, a dobija  samo "jel mi je to hvala za sve, sine" i "bravo, veliki mužu moj, majkin sine bez one stvari".

Đorđe u trenutku shvata (pod dobrim gasom i besplatnom psihoterapijom kod kuma na terasi), da je on postao treći ovan koji upire o suprostavljene rogove na brvnu, zahtevajući da mu se ostavari jedna obična želja - da mu se, na primer, supruga i majka ne poubijaju za trpezarijskim stolom…

Sasvim lepa, ljudska, najnormalnija želja koja se ne mora ostvariti ni njemu, niti bilo kome drugom…

I da njegova muka nastaje zbog toga što mu je do tog normalnog odnosa toliko stalo, da upada u nezdrave emocije za čas i onda tako blokiran greši i pravi situaciju još gorom…

BITI IZMEĐU ŽENE I MAJKE - BESKORISNO KAO I ŠTRAJK PROTIV AMERIKE

U trenutku shvata da je njegovo ponašanje isto toliko disfunkcionalno kao kada bi danas na 40 stepeni u Beogradu izašao napolje u perjanoj jakni i ljutio se na sudbinu, Sunce i toplu Košavu, globalno zagrevanje i Haarp. I štrajkovao protiv Amerike što je danas toliko vruće, a on to ne podnosi. I želeo bi da je 20 stepeni, jer njemu to prija, što bi bilo normalno za ovo podenblje i svima bi bilo komotnije.

4 PRAVA RAZLOGA zbog kojih vas svekrva mrzi!

Što više istrajava u tom Štrajku to će mu biti teže, a baš ništa neće postići, osim eventualnog onesvešćivanja…

Umesto samoubistva, on odlučuje da od sutra okrene novi list, spusti roletne, raspali klimu i odmara dok ne prođe ovaj pakao. Da se daptira na realnost, a ne na to kakva bi realnost po njemu morala da bude.

Njega uništava sukob žene i majke Foto: Pixabay

Potraži rešenje za problem: Postavi jasna porodična pravila… Zabrani porodične ručkove dok je rat u toku… Zabrani pljuvanje protivnice dok je on prisutan

Zabrani pridikovanje na vreme provedeno "sa onom tvojom ženom/majkom", jer ima vremena za sve i on ima pravo da voli bude dobar sa obe, iako se one ne podnose. To nije njihova stvar! Jer će mu to doneti korist i blagodet odmah…

A MOŽDA JEDNOG DANA...

Neće više biti anksiozan pred svaki susret, jer ih neće ni biti… Neće više biti besan jer mu neko priča nešto što ne bi smeo o nekome koga mnogo voli, jer to više neće ni slušati…

I neće više biti depresivan zbog svoje sudbine, već samo tužan, što nije baš po njegovom, jer da se ne lažemo, ukoliko je Stara Đavolja Dihotomija Snaja/Svekrva njegov jedini problem, ipak je on jedan srećnik. Ta muka je maltene pravilo službe, ko ga terao da se ženi… A možda će jednog dana takav njegov stav dovesti do primirja, do unormaljenja odnosa, do razmene zarobljenika i do komuniciranja na nivou izrečenog, a ne protumačenog.

Probajte da otkrijete lažnu porodicu na slici - i saznaćete veoma važnu stvar o vašoj ličnosti

Do trošenja njihove ljubavi na njega, a ne na otimanje o njega.

Možda će i Milina kovrdžava kosa (ista ko bakina) i smejalice na obrazima (iste ko majkine) postati mirovna misija.

A možda će ona sve da promeni Foto: Pixabay.com

Pa će konačno moći da pojede Milicine princes krofne nakon majkine gibanice (što je oduvek želeo i za šta je živeo), dok njih dve uz kafu ogovaraju tetku.

I možda će njeno širenje ruku i ka majci i ka baki postati podsetnik da je život toliko težak, da su unutarporodični ratovi siguran put u propast…

A da se i Đavo zapita u čemu greši i šta sad da radi, ukoliko je porodica složna!

I da je Milino prezime sada njihova jedina Zastava…Grb…i Dres za koji se gine, bez obzira ko je protivnik. Ko god da je protiv Njih...

Šta mislite o ovoj priči? Da li Đorđe ipak treba da bude naklonjeniji majci ili ženi? I da li su porodični odnosi u Srbiji danas komplikovaniji nego ranije?

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    21. april 2018 | 12:52

    Muskarac treba da bude mudar i ako ima problematicnu zenu mora vrlo mudro da komunicira sa svojom majkom jer majka je svetinja jedna jedina a zena moze biti promenjena ako pravi probleme

  • ????

    21. april 2018 | 12:07

    Cim treba da bira nista tu nije ni blizu dobrog

  • Ateista senior

    21. april 2018 | 12:07

    Poštovanje majke kao majke,poštovanje supruge kao supruge, dobar odnos i sa jednom i dugom, neka majka i supruga nađu adekvatne međusobne odnose prema mestu koje imaju.Samo one same mogu to da međusobno balansiraju, treća osoba treba da je van toga i neuvučena u to.Ako one nisu svesne novonastale situacije,uloge ,možda stručna pomoć može da pomogne, odlučujuća je vrsta licnosti obe osobe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA