Bebe začete na ovaj način imaju veći rizik da obole od srčanih bolesti

Bebe mogu da budu izložene riziku od različitih oboljenja u zavisnosti od toga kako su začete

  • 1

Nova istraživanja pokazuju da bebe začete veštačkom oplodnjom imaju veće šanse da obole od visokog krvnog pritiska i drugih srčanih oboljenja kasnije u životu.

Sandra živi svoj i problem hiljade žena u Srbiji: Kako 12 godina pokušavam da postanem majka (VIDEO)

Do 16. godine deca “začeta u epruveti” imaju šest puta veće šanse da obole od povišenog krvnog pritiska koji je glavni uzrok šlogova i infarkta. Naučnici veruju da embrion koji je oplođen i kojim se manipulisalo pre nego je ubačen u matericu može da doživi neke genetske promene koje imaju uticaj na bebino srce i sistem za cirkulaciju.

Deca začeta veštačkom oplodnjom imaju veće šanse da obole od povišenog krvnog pritiska. Foto: Pixabay.com

Upotreba ove metode za začeće je cena koju plaća mnogo dece koja pate od srčanih oboljenja. Deca uzrasta od 11 do 12 godina imala su u 25 odsto slučajeva suženu brahijalnu arteriju koja je najvažniji krvni sud u ruci, a ostale arterije su imale tanje zidove.

Deca su praćena u narednih 5 godina. Sa 16 i 17 godina, deca su imala veće šanse da obole od povišenog krvnog pritiska. Naučnici su objasnili da je reproduktivna tehnologija omogućial na hiljadama parova da imaju decu, ali taj uspeh dolazi sa izvesnom cenom koju nažalost plaćaju ta deca.

Bebe začete veštačkom oplodnjom imaju veće probleme sa srcem. Foto: Pexels/Wayne Evans

Više od 8 milioan dece rođeno je veštačkom oplodnjom koja je počela da se primenjuje najpre u Engleskoj gde se svake godine rodi oko 20.000 dece začete na ovaj način. Naučnici ističu da je na lekarima da se pozabave usavršavanjem ove metode kako bi se smanjili rizici od neželjenih efekata tokom ovakvog začeća. Ovo podrazumeva da deca začeta na ovaj način trebaju više da vežbaju i jedu zdravije ili da im se daju lekovi za srce još od malih nogu.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    4. septembar 2018 | 15:45

    Samo sirite paniku medju zenama koje zele da rode bebe na ovakav nacin!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA