5 saveta kako da povećate plodnost i broj spermatozoida

Svaki peti muškarac ima spermu lošeg kvaliteta, a probleme s plodnošću ima više od 80 miliona ljudi

  • 0

Zapadni muškarac i njegova sperma najnovije su žrtve savremenog načina života i svih poroka i stresova, koji sa sobom nosi. Nedavna istraživanja pokazala su da pad spermatozoida nije mali i nema naznake da će se zaustaviti.

Evo šta i muškarac i žena moraju da piju svaki dan ako žele da dobiju bebu

Muškarci koji idu ranije na spavanje imaju veće šanse da postanu očevi - a razlog za to nema veze sa seksom

ODMAH izvadite telefon iz džepa jer može ozbiljno da vam UGROZI zdravlje

Prema uputstvima Svetske zdravstvene organizacije nizak broj spermatozoida je manji od 15 miliona po mililitru, što može imati ozbiljne posledice na reprodukciju.

- Nizak broj spermatozoida je glavni faktor za neplodnost kod polovine parova koji se suočavaju sa ovim problemom. U nekim slučajevima to može biti povezano sa povećanim rizikom od genetskih abnormalnosti potomaka - rekla je embriolog sa klinike "Newlife" Krisa Karakosta.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Šta izaziva smanjenje broja spermatozoida?

Naučnici veruju da uzročnik može da bude količina hemikalija koja se koristi u svakodnevnim proizvodima, industriji i poljoprivredi, kao i način života.

- Savremeni način života koji je povezan sa nezdravom ishranom, nedostatkom vežbanja, zatim pušenjem i povećanim unosom alkohola, predstavljaju neke od ključnih faktora koji negativno utiču na spermu. Zdrav životni stil i ishrana suštinski su parametri za poboljšanje sperme - dodala je Krisa.

Ona predlaže sledećih pet koraka kako biste povećali broj spermatozida.

1. Ishrana

Hrana koja sadrži antioksidanse može da poveća plodnost muškaraca. Paradajz, borovnice, nar su dobar izvor antioksidativnog likopena koji poboljšava pokretljivost sperme i cirkulaciju krvi.

Ostala hrana koja pomaže su orasi, zbog visokih omega 3 masnih kiselina. Semenke i spanać sadrže visok nivo folata. Dobra je i crna čokolada, zatim voće i povrće bogato vitaminom C i hrana bogata cinkom: crveno meso, pasulj i ječam.

Foto: Profimedia

2. Redovno vežbanje

Postiji direktna povezanost između prekomerne težine i niskog nivoa testosterona kod muškaraca. Kako se kilaža povećava, smanjuje se nivo testosterona. Zato bi bilo dobro da počnete sa vežbanjem, ali imajte na umu da preterana aktivnost u teretani, takođe, može sniziti nivo testosterona.

3. Adekvatno hidriranje

Unosite što više tečnosti u organizam, ali imajte na umu da to ne budu gazirani i gusti sokovi, već obična voda.

4. Izbegavajte cigarete, alkohol i marihuanu

Čak i ako cigarete konzumirate umereno, pušenjem se smanjuje broj spermatozoida. Isti slučaj je i sa alkoholnim pićem, a o marihuani da ne govorimo koliko je štetna.

5. Korišćenje kondoma i sprečavanje polno prenosivih bolesti

Seksualno prenosive infekcije koje se ne tretiraju na vreme jedan su od najčešćih uzroka neplodnosti kod muškaraca. Hlamidija zahvata testise u kojima se sperma nastaje, a  sterilnost može da izazvati i gonoreja.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA