PRAVA ISTINA O ŠEĆERU U VOĆU: Da li od njega zaista možemo da se ugojimo?
Da li su prirodni šećeri u voću loši ili dobri po našu liniju i zdravlje?
Svi koji brinu o svom zdravlju i liniji drastično su proteklih godina smanjili unos šećera zbog upozorenja brojnih upozorenja stručnjaka da doprinosi globalnoj epidemiji gojaznosti.
Mast uopšte nije toliko loša kao što smo mislili - a jedna stvar koju jedemo svaki dan je mnogo gora
POGLEDAJTE SVOJE NOGE: Ako izgledaju ovako - imate jedan veliki problem u životu
Ovo upozorenje odrazilo se i na voće koje je zbog prirodnih šećera u njemu takođe svrstano među "neprijatelje" zdravlja kao što su kolači, slatkiši i gazirani napici.
I dok mnogi znaju da ne bi trebalo da jedu previše slatkiša, ova inforamcija unela je veliku zabunu u vezi sa tim da li bi trebalo ograničiti i unos voća.
"Svaka dijeta koja ne uključuje voće i povrće ne može se smatrati izb alansiranom i zdravom. Iako postoji nekoliko negativnih strana koje se tiču količine prirodnih šećera u voću, postoji i mnogo vitamina i minerala koji su ključni za naše zdravlje", objašnjavaju stručnjaci.
Brojna istraživanja tvrde da je fruktoza štetna samo kada je konzumiramo u velikim količinama i da je gotogo nemoguće preterati sa njenom konzumacijom kada jedemo voće,
Rezultati su takođe pokazali da osobe koje jedu više porcija voća dnevno imaju niži indeks telesne mase, čak i niži od onih koji jedu više povrća.
Voće je bogato i vodom, vitaminima i vlaknima.
Stručnjaci preporučuju ljudima da iz svoje ishrane izbace ugljene hidrate kako bi kompenzovali šećer iz voća.
Pored minerala, vitamina i vlakana, svaka vrsta voća nudi i brojne druge zdravstvene prednosti, ali i antioksidanse koji pomažu organizmu da se zaštiti i bori protiv bolesti.
U slučaju da ste i dalje zabrinuti zbog količine šećera u voću, dajemo vam 5 opcija koje ga sadrže u malim količinama:
1. Grejpfrut
Iako njegov oštar i kiseo ukus nije za svakoga, grejpfrut smanjuje nivo holesterola u krvi i pomaže pri gubitku kilograma.
2. Maline
Ne samo da su pune ukusa, već poboljšavaju i kognitivne funckije, povečavaju energiju u organizmu i smanjuju rizik od gojaznosti, srčanih bolesti i dijabetesa.
3. Borovnice
Sa visokom koncentracijom antioksidanasa, borovnice su važan dodatak svakoj ishrani. Sadrže jako malo masti i bogate su vlaknima i vitaminima C i K.
4. Jagode
Jagode su bogate vitaminom C i kalijumom.
5. Banane
Banane su savršena grickalica bogata kalijumom. Takođe, mogu da pomognu pri kontrolisanju nivoa šećera u krvi i odličan su obrok pre treninga jer sadrže veoma maljo ugljenih hidrata.
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
BASA
Jabuke su zakon ! Godisnje jedemo oko 300 kg , i nemamo problema sa zdravljem ! A , imamo 73 - 75 godina !
Podelite komentar