Jedna stvar koju žene sa menstruacijom nikako ne bi smele da rade - ma koliko želele

Tokom menstrualnog ciklusa, telo doživi niz hormonalnih promena koje utiču na aktivnost žena

  • 0

Ima dana kada se osećate kao milion dolara, ali i onih dana kada vam se ceo svet sručio na glavu i samo biste se sakrile u neki ćošak i plakale.

MOŽE DA VAM SPASE ŽIVOT: Evo zašto vas ginekolog uvek pita kada ste imale menstruaciju

3 faktora koja su odgovorna za neredovnu menstruaciju, a na koja možete da utičete

Žene koje su prvu menstruaciju dobile u ovim godinama - imaju veću šansu da dožive 90. rođendan

Uobičajeno je da nivo energije bude nizak što je prvi dan ciklusa bliži. Dan pre nego dobiju menstruaciju, žene se osećaju pospano i bezvoljno, spremne samo da legnu i spavaju. Pomisao na vežbanje i odlazak u teretanu pada teže nego obično.

Lekari savetuju da u toku "onih dana" ne trebate da odustajete od vaše rutine i preskačete vežbanje, osim ako za to ne postoji dobar razlog. Ukoliko imate odlive i bolne grčeve, onda je najbolje da se odmarate i utoplite. U suprotnom, za vaše telo ne postoji ograničenje.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ukoliko uspete da se izborite sa nivoom estrogena u vašem organizmu koji uzrokuje osećaj umora, rasejanosti i dovodi do toga da budete trapavi, onda možete da se posvetite vežbanju. Ali oprezno. Vežbe koje biste trebale da izbegavate su kardio vežbe, vežbe koje uključuju podizanje veće težine, kao i neke poze ako vežbate jogu. 

Ukoliko vam je teže da održavate ravnotežu na biciklu, onda je mnogo bolja varijanta da se odlučite za sobni bicikl ili trenažer jer će vam oni dati osećaj stabilnosti. Takođe, trčanje na traci može više da vam prija od trčanja na otvorenom.

Vežbanje u ovim danima ciklusa može da bude jako korisno jer se vežbanjem luči endorfin koji stvara osećaj sreće i smanjuje grčeve u stomaku.

Svaka žena bi trebala da sluša svoje telo i prati ritam koji njemu odgovara. Ukoliko vaše telo vapi za odmorom, onda je bolje da u toku ciklusa više leškarite i opuštate se. Teratana neće pobeći.

Daljinac

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA