CRNA SMRT: Kuga nastavlja da se širi po svetu, Afrika je u panici - a ovo su simptomi i mere zaštite od smrtonosne bolesti

Naučnici ukazuju da postoji nešto zabrinjavajuće u novim slučajevima ljudske kuge i upozoravaju na opasnost od “crne smrti” koja se širi svetom

  • 5

Potvrđeno je 124 smrtnih slučajeva i 1.300 kugom zaraženih osoba koja se prenosi vazduhom, a s obzirom da je ova bolest u prošlosti odnela preko 50 miliona života treba ozbiljno shvatiti opasnost i upoznati se sa simptomima kao i merama zaštite.

Zaraza koja je za godinu dana ubila 15 odsto ukupne ljudske populacije (FOTO)

Najjezivije ostrvo na Jadranu: Bolesni su tu sami čekali smrt, njihove kosti su svuda, a duhovi kruže okolo i traže pravdu (VIDEO)

Pronađena masovna dečija grobnica: Dečaci i devojčice umirali u mukama, ubila ih je CRNA SMRT (FOTO) (VIDEO)

Ovi dramatični slučajevi za sada su zabeleženi u Južnoj Africi, Mozambiku, Tanzaniji, Keniji, Etiopiji, Sejšelima i Mauricijusu, a predstavnici Svetske zdravstvene organizacije su rizik za dalje širenje proglasili "visokim".

Kuga je bolest koju uzrokuje bakterija Yersinia pestis koja pogađa ljude i druge organizme. Postoje tri vrste kuge: bubonična koja napada limfne čvorove, septisemična koja izaziva potkožna krvarenja i pneumonična koja napada respiratorne organe. Pneumonična se najbrže i najlakše širi. Prenosi se ujedom glodara, ali i sa životinja na ljude, kao i sa čoveka na čoveka.

Foto-Ilustracija: Wikimedia/Centers for Disease Control and Prevention

Bubonična kuga je najčešća i simptomi su osetljivi, topli i otečeni limfni čvorovi u predelu pazuha i vrata i najčešće se javlja prve nedelje nakon infekcije. Javlja se groznica, temperatura, glavobolja i umor.

Pneumočna kuga pogađa pluća i najopasnija je vrsta kuge i lako se prenosi među ljudima kašljem. Simptomi su krvavi kašalj, poteškoće u disanju, visoka temperatura, mučnina, povraćanje, glavobolja i slabost. Ukoliko se blagovremeno ne leči skoro uvek je fatalna.

Septisemična kuga se umnožava u krvnom sistemu a simptomi su tenmperatura i groznica, bol u stomaku, dijareja, povraćanje, ekstremni umor i krvarenje iz usta, nosa, rektuma, potkožno krvarenje. Javljaju se i šok i gangrena u prstima na rukama i nogama i u nosu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Neophodno je da se odmah javite lekaru ako prepoznate neki od ovih simptoma, pogotovo ako ste bili u nekoj od zaraženih oblasti. Lekar će vam dati jake antibiotike, a ako dođe do komplikacija i otkazivanja rada nekih organa, uključiće vam infuziju i aparate za pomoć disanju kako bi vam organizam obogatili kiseonikom.

Kako biste se zaštitili, nemojte da dodirujete mrtve životinje i da spavate sa ljubimcima u istom krevetu. Sprečite glodare da se gnezde u nekom od delova vašeg doma ili dvorišta. Zaštitite i vaše ljubimce tako što ćete ih redovno voditi na preglede, hranu zaštitite od glodara, a ako se vaš ljubimac razboli odmah potražite pomoć veterinara.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je rizik od širenja ove bolesti, koja trenutno hara Afrikom, veoma visok. Više od 1,2 miliona doza antibiotika i preko 11,4 miliona funti vredne opreme je poslato zemljama koje se bore protiv ove bolesti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tattoo designs

    1. novembar 2017 | 11:25

    Kako se prenosi vazduhom kad je prenosi buva glodara? Ko je ovde lud nije ovo kuga već bojev otrov što ameri prosipaju po narodu

  • Aki

    1. novembar 2017 | 16:57

    Nije ovo za salu. Zarazeni moze avionom da stigne ovde za 8-10 sati.

  • Svemirka

    1. novembar 2017 | 23:56

    Vidim ja da će apokalipsa sa "zobijima" iz raznih filmova postati vrlo moguća budućnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA