≫ 

Trudnice u Srbiji otkrivaju svoje najveće strahove i opisuju pakao kroz koji su prolazile u bolnicama

Žene koje su u drugom stanju doživljavaju divno iskustvo, ali ono može da bude i najgore u životu ako ne dobijaju adekvatan tretman

  • 4

Trudnice najviše veruju svojim lekarima jer usled neiskustva i straha, pogotovo ako je u pitanju prva trudnoća, imaju bezbroj pitanja i sumnji u vezi bebe, trudnoće i samog porođaja na koja moraju da dobiju odgovore.

5 uvrnutih pitanja koja ginekolozi postavljaju svojim ginekolozima

Novi Sad dobio prva parking mesta za trudnice (FOTO)

Porodila sam se pre 2 meseca i živim sama sa bebom. Kada sam pomislila da je kraj, pokucala sam na OVA vrata, i dogodilo se ČUDO (FOTO)

Medicina je mnogo napredovala. Sada je moguće brojne defekte i probleme otkriti još na početku trudnoće. Ali materinski instinkt je izgleda ostao isti kao i strah da li će sa bebom sve biti u redu i kako će ona da dođe na svet.

STRAH OD NEPOZNATOG

Lepe vesti o trudnoći su stigle i svi se raduju. Najsrećniji su budući roditelji, ali žene tek tada počinju da se suočavaju sa najvećim strahovima. Često čuju kako se dešavaju različite komplikacije i kako i najbanalnije stvari mogu da ugroze bebu. U razgovoru sa majkama i trudnicama saznali smo šta je to što je njih najviše plašilo u trudnoći.

Foto: Pixabay

- Plašila sam se da li će sa bebom da bude sve u redu kao i samog porođaja, kako će sve to da protekne. Pregledi su me plašili jer sam strepela šta će doktor da kaže i da li je beba dobro. Sa prvom ćerkom sam radila sve analize, dok sa drugom nisam i jako sam brinula oko toga. Ultrazvuk, merenje karlice, klistiranje, sve me je to plašilo u prvoj trudnoći, dok sam u drugoj znala šta me čeka, rekla je Danijela za Telegraf.rs.

Veliki strah izaziva i pobačaj kao i problemi sa zdravljem bebe.

-U trudnoći sam se plašila najviše onog što i, verujem, sve trudnice: da li ću uspeti da je iznesem i da li će sve biti u redu sa bebom. Kad sam ušla u 8. mesec nerviralo me je što sam postala tromija, a i teža zbog uticaja hormona. Porođaj me je plašio, jer sam znala koliko je taj čin sam po sebi težak, a u podsvesti sam nosila to da je mene mama izuzetno teško rodila, ispričala je Milica.

Kada nastanu neke, čak i male komplikacije, to je za svaku buduću majku veliki stres i panika.

-Najviše sam se plašila pobačaja. Dobila sam bolove u predelu stomaka i kičmenog stuba i pojavio se veliki otok na nogama. Ali, tu su doktori, sestre, a i razni sajtovi i literatura za informisanje. Jeste da treba mnogo snage, ali sve to može da se izdrži, podelila je sa nama Dragana.

Foto-ilustracija: pixabay.com

NEIZVESNOST KOJU SA SOBOM NOSI POROĐAJ

Prirodan porođaj je opcija koja se uvek preporučuje. Koliko će porođaj trajati zavisi od većeg broja činilaca kao što je veličina bebe, njen položaj u materici i da li je to prvi porođaj. Carski rez je operacija kojom se beba vadi iz materice preko reza na stomaku majke dok je ona u anesteziji.

Svaka od trudnica ima svoje strahove vezane za porođaj, jer je većina njih čula različite priče o iskustvima drugih žena. Takođe, tretman u bolnici mora da bude na zavidnom nivou jer je porođaj najlepši događaj u životu jedne žene. Nažalost, često nije tako.

-Tretman u bolnici je katstrofa. Doktori te ne obilaze, sama pitaš ako nešto želiš da znaš ili za dodatni pregled. Imala sam veliki problem posle prvog porođaja. Ostavili su mi posteljicu posle porođaja pa su me kasnije čistili na živo i špricala sam se da ne dobijem sepsu. Drugi porođaj je bio super. Lako sam se porodila. Porađala sam se dok su doktor i babice gledali “Pinkove zvezde” na You tube-u, a se ja izvijam od bolova dok naravno nisam počela da vičem kako osećam bebinu glavicu, ovo je loše iskustvo koje je doživela Danijela.

Porođaj carskim rezom je posebno stresan i težak, pa trudnicama oporavak traje duže i treba im veća pažnja. Opet, u teoriji je to tako, ali praksa ume da zakaže.

-Oba puta sam se porodila carkim rezom. Katastrofalno mi je iskustvo, prvi put posebno. Drugi put sam prošla bolje u bolnici što se tiče tretmana, ali je bolelo više jer su me drugi put sekli. Tretman u bolnici mi je bio katastrofalan. Drugi put sam našla vezu, mogao je neko da bude sa mnom da me obilazi jer su prvi put bili užasni. Prvi put nisam znala ceo dan da li sam rodila živo dete, nisu mi ga uopšte donosili, nisu hteli katetar da mi zamene... Kao da sam došla da plaćam za neki zločin, ne da rodim bebu. Oba puta sam se porodila na GAK-u, još jedno loše iskustvo koje je doživela Zorana.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

TRUDNICE MORAJU DA SE INFORMIŠU

Danas nam je dostupno mogo literature o trudnoći, porođaju i postporođajnom periodu. Naravno da uvek treba poslušati i šta imaju da nam o tome kažu majke i drugarice, ali najbolje je uvek potražiti stručnu pomoć.

-Preporucila bih samo da se svaka trudnica što više informiše kako bi možda uspela sebi da olakša, da se u toku trudnoće smeje i sluša dobru muziku. Što se tiče dela u porodilištu, smatram da bi babice zaista trebalo da posvete veću pažnju prvorotkinjama, pogotovo oko dojenja. Mislim da je to problem zastupljen naširoko, savetuje Milica.

Buduće majke treba da znaju šta ih čeka nakon porođaja i kroz kakve faze prolazi i njihovo telo ali i um.

-Depresija koja se javlja nakon porodjaja je najgore stanje. Volela bih da mi je neko o tome malo više rekao i da sam se ja oko toga više interesovala, ispričala je Dragana.

Daljinac

(Telegraf.rs /Milica Krstić, m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luna

    4. novembar 2017 | 15:16

    Kod nas su bolnice i med.sestre katastrofa.

  • H

    4. novembar 2017 | 19:27

    U GAK se ne zna ko koga da izvinete pa nemaju vremena da obilaze pacijentkinje. Razumite ih..

  • Neca

    4. novembar 2017 | 17:43

    Rodila sam jedno dete i ne pada mi na pamet drugo jedva sam izvukla zivu glavu zbog njih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA