≫ 

ANIMAL FLOW: Novi način vežbanja osvaja Srbiju, može svako da ga radi, a idealan je za sve koji nisu u formi (VIDEO)

U moru stilova vežbanja posebnu pažnju u poslednje vreme privlači Animal flow

  • 2

U pitanju je potpuno drugačiji način vežbanja koji je relativno nova disciplina, a predstavlja spoj "body weight"-a odnosno treninga sa sopstvenom težinom bez ikakvih rekvizita i dodatnih pomagala. Sve što vam je potrebno je samo vaše telo i neki mali prostor na kome ćete vežbati.

Svaki dan je vežbala do iznemoglosti, a umesto savršenog tela dobila je opasnu bolest koja joj je gotovo uništila život 

Ovaj način vežbanja podrazumeva široku lepezu vežbi i pokreta kombinovanih tako da daju specifične rezultate. Šest komponenti koje ovo vežbanje obuhvata podrazumeva mobilnost zglobova, statične pokrete koji nam daju svest o našem telu, specifično istezanje koje oponaša istezanje životinja. Tu su i pokreti kretanja, okreta i pomeranja koji su ukombinovani u jedan tok (flow).

- U pitanju su malo kompleksniji pokreti koji su preuzeti iz joge, gimnastike i borilačkih veština, a prilagođene su nivou kondicije, u odnosu na uzrast i široko je primenljiv, rekla je Mirjana Stojanović instruktorka Animal flow-a za Telegraf.

A post shared by Mirjana_Tara ♌ (@mermnblues) on

Ova vrsta vežbanja aktivira sve zglobove i mišiće u telu i na taj način utiče na njihovu pokretljivost. Doprinosi boljoj koordinaciji i gipkosti tela, ali i stabilnosti i poboljšava kondiciju. Utiče na osvešćivanje delova tela u prostoru, a mozak ima kontakt sa mišićima i zglobovima koji su aktivni pri izvođenju vežbi. Ovo vežbanje je jednostavno i lako, ali opet i veoma kompleksno jer aktivira veliki broj zglobova i mišića.

- Ja sam primetila kod sebe smanjenu pokretljivost. Imala sam neke povrede koje sam vukla od fakulteta i povredu nerva u kičmi posle porođaja. Ja sa ovim vežbanjem nemam uopšte nikakvih tegoba, povećala sam pokretljivost u kičmi, snagu gornjeg dela tela. Sve ono što je meni manjkalo ja sam otkrila da ovde mogu da dobijem. Nikada neću prestati da vežbam animal flow jer pored naučnih baza koje ima ovaj način vežbanja on je veoma kreativan i zabavan, dodala je Mirjana.

A post shared by Mirjana_Tara ♌ (@mermnblues) on

Prednost ovog načina vežbanja je što vi sami diktirate dužinu i tempo u zavisnosti od fizičke spremnosti vašeg tela i vašeg cilja. Ukoliko se odlučite da radite u toku jednog treninga samo Animal flow onda on može da traje od prilike oko sat vremena. Možete da ubacite Animal flow u vaše zagrevanje, relaksaciju, ili u kasnije istezanje tako da onda može da traje i 15 minuta. Program je prilagodljiv osobama različite kondicije i u odnosu na to može različito da traje. Ovde nema starosne granice, a Mirjana ističe da je neke vežbe radila i sa svojom ćerkom kada je imala 5-6 godina, a da jedan njen klijent ima 95 godina.

- Ako je nekome ko ima neko hronično oboljenje lekar dozvolio fizičku aktivnost, ako je medicinski on u nekoj kategoriji da može da bude aktivan, nema nijednog neželjenog dejstva ili kontraindikacije. Svako može da vežba dozirano u zavisnosti da li ima neku povredu. Čak i ljudi koji su na rehabilitaciji mogu da rade Animal flow, dodala je ona.

A post shared by Mirjana_Tara ♌ (@mermnblues) on

Trening se sastoji iz više komponenti koje se povezuju u tok - “flow”, zato se i zove Animal flow. Nema veze sa nekim posebnim životinjskim vrstama, ali ima neke forme kretanja koje su primećene kod životinja.

Foto: A. Nalbantjan

Osnivač Majk Fič je pokušao da shvati kako može neke elemente uz imitiranje životinja da iskoristi za poboljšanje pokretljivosti i snage kod ljudi. Na taj način uveo je neke elemente i zato se zove Animal flow. Kao što u plesu imate neke elemente i vi pravite koreografiju, ovde su u pitanju pokreti na zemlji, kontakti rukama i nogama na tlu. Ima dosta balansiranja na rukama i potrebna je ravnoteža, ali vi dobijate na snazi kada ste na tlu mnogo više nego kada izvodite neke vežbe koje zahtevaju izolovane mišićne grupe.

-Minimum tri puta nedeljno treba izvoditi trening, u zavisnosti od toga šta vam je cilj. Ja vežbam u deset dana devet puta. Nekad i manje. U zavisnosti od toga šta vam je cilj, šta želite da postignete, savetovala bih tri puta nedeljno da bi se videle koristi od vežbanja na vaše zdravlje, preporučuje Mirjana.

A post shared by Mirjana_Tara ♌ (@mermnblues) on

Rezultati ovog vežbanja zavise od toga ko vežba, da li je neko malo gojazniji ili je već u kondiciji. Ako je neko već u kondiciji kod njega će se sporije primetiti rezultati jer je on već fit. Ako neko nije dugo vežbao ili nije nikada vežbao i malo je gojazniji kod njega će se pre primetiti rezultati. Preporučuje se da svako treba da bude aktivan i ovo vežbanje je odlično jer ne koristi izolovane pokrete.

-Nemate pokret gde na primer pregibate samo podlakticu nego imate pokret koji unapređuje opšte stanje organizma i opšte sposobnosti, rekla je Mirjana za Telegraf.

Foto: A. Nalbantjan

Ovaj način vežbanja je novitet kod nas i još uvek nije naišao na veliki odziv.

- Već imamo dosta novih stvari i to je divno. Imate široku lepezu vežbi iz koje možete da odaberete, ali trebate da budete pametni i kod tolikog biranja. Tako i ovo kad se ponudi nekome ko nije siguran ili želi da proba, on pita, pa želi da vidi i onda kada saznaju probaju. Ja sam iz Novog Sada i pokušavam da to proširim jer je stvarno izuzetan metod vežbanja. Onaj ko čuje, a pogotovo ko proba on zavoli, nastavi i hoće da vežba. Lako je za učenje, može svako da nauči, a ima niz dobrobiti po zdravlje i po stil i kvalitet života, preporučila je Mirjana.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uroš d'dorf

    18. novembar 2017 | 07:32

    G Mirjana,sredite vašu kosu i ''razvedrite se''srećno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA