Smrtonosne bolesti koje imaju iste simptome kao i prehlada - evo kako da znate šta je u pitanju

Povišena temperatura, kašalj i umor mogu da budu simptomi mnogo ozbiljnijih bolesti od gripa i prehlade

  • 0

Ukoliko primetite pored ovih simptoma još i glavobolju i curenje iz nosa, a standarda terapija ne pomaže odmah se obratite lekaru jer umesto gripa i prehlade to mogu da budu i simptomi ozbiljnije bolesti.

Konačno otkriveno zašto kašljemo kada smo bolesni

Dešava se da se simptomi nekada maskiraju kako bi imitirali bezazlenija oboljenja, dok ne napreduju pa se pokažu u pravom svetlu. Mnoge virusne infekcije ispoljiće simptome slične prehladi i gripu, ali se kasnije može ispostaviti da je ozbiljnije oboljenje u pitanju. Mnogi od ovih simptoma vezano je za respiratorne organe, nos i grlo, jer su to mesta gde virusi prvo napadaju domaćina, izazivajući imuni sistem da se bori sa njima.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Postoji par stvari na koje trebate da obratite pažnju, a koji mogu da ukazuju na nešto netipično. U principu, što duže neka bolest traje to može biti ozbiljnija. Deca godišnje imaju oko osam prehlada koje traju i po nekoliko nedelja, dok ih odrasli u proseku imaju tri puta i traju do nedelju dana. Najvećoj opasnosti izloženi su deca, trudnice i osobe starije od 65 godina.

Ali, promene u simptomima, kao što je povećanje temperature, osip, ili novi simptomi iz čista mira mogu da budu glavni pokazatelj da nešto ne ide kako treba. Neka od stanja koja mogu da budu ozbiljnija i fatalna po vaše zdravlje, najaviće vam vaše telo pa s toga morate da ga slušate. Ovo su samo neka od težih oboljenja koja mogu da imaju simptome slične gripu i prehladi.

Pneumonija

Ona počinje kao prehlada, a kada je imuni sistem domaćina oslabljen ona jako udara i tada je pacijent nesposoban da se odbrani. Može da se desi bilo kad u toku godine, ali se u vom periodu često pogrešno tumači kao prehlada i grip.

Foto-ilustracija: Profimedia

Bronhitis

Izbacivanje sluzi žute i zelene boje iz pluća tokom prehlade može da bude jasan znak bronhitisa, a javlja se u bilo koje doba godine.

Magareći kašalj

Nekontrolisani kašalj praćen spazmima i koji oduzima dah obolelima moće da bude jako opasan. Oboleli teško diše i jedva dolazi do daha. Kod dece mlađe od 6 meseci može da bude fatalan, dok preko 20.000 tinejdžera samo u Americi godišnje pati od ovog kašlja.

Meningitis

Ovo je infekcija tečnosti koja se nalazi oko kičme i mozga. Bolest može da počne sa glavoboljom, temperaturom, bolom u vratu i osetljivošću na svetlo. Bakterijski meningitis je opasniji od virusnog jer izaziva oštećenje mozga, gubitka sluha i teškoća u učenju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

HIV (rana faza)

Ovaj virus se može pojaviti kao simptom prehlade na samom početku, ali može da traje i 6 do 12 nedelja. Jedini način da se sa sigurnošću utvrdi da li se radi o HIV virusu je testiranje na isti.

Trovanje hranom

Ukoliko ste pojeli hranu zaraženu bakterijama i njihovim otrovima, virusima ili parazitima, možete da dobijete temperaturu, groznicu, proliv i povraćanje koje može da traje i do nedelju dana.

Hodkinova bolest

Ovo je vrsta limfoma koji predstavlja rak limfnih čvorova. Počinje u limfnim čvorovima gornjeg dela tela kao što su grudi, vrat ili ispod pazuha, gde otiču limfni čvorovi.

Foto: Tanjug/STR

Obavezno potražite pomoć lekara ukoliko vaši simptomi potraju duže od dve nedelje, a posebno ukoliko primetite poteškoće sa disanjem, povraćanje, bol u grudima ili stomaku, vrtoglavice, konfuziju, simptome koji se povlače i vraćaju, kao i dehidrataciju. Kod dece obratite pažnju na to da li imaju suza kada plaču i da li im koža menja boju.

Svake godine u Britaniji umre oko 600 ljudi od posledica komplikacije sa prehladaam i gripom, zbog čega sve ove simptome treba ozbiljno shvatiti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA