6

Svaka sedma godina života je presudna - evo šta se tada događa

Da li ste danas ista osoba kao što ste bili i pre 7 godina?

Smisao i suština života su rast i razvoj, a tako su "podešeni" telo i um koji se prema teoriji antropozofa Rudolfa Stajnera razvijaju i menjaju svakih 7 godina.

Rudolf Stajner, austrijski filozof i učitelj antropozofije, razvio je teoriju ličnog razvoja čiji je smisao ostvarenje celovitosti, a koja se temelji na sedmogodišnjim ciklusima. Ti ciklusi imaju svoju poveznicu i u astrologiji.

Zvezde otkrivaju kome sreća neće biti mnogo naklonjena u 2018. godini

Svakih sedam godina planeta Uran, koja simbolizuje revolucionarne promene i razvoj individualnosti, menja astrološki znak i tada često dolazi do krucijalnih promena u našim životima kao što su razvod, promena posla, preseljenje, prekid nekih odnosa i sl.

Stajner je smatrao da se sedmogodišnji ciklusi odvijaju tokom celog života i da mogu da budu od izuzete važnosti lekarima, nastavnicima, psihijatrima i društvenim naukama.

0-7 GODINA

Foto: Pixabay

Ovde je početak svega, stvaraju se temelji na kojima će se izgraditi naša struktura. Novorođenče u sebi već nosi potencijal inteligencije, kreativnosti i ličnosti. Tokom te rane faze najistaknutiji su instinkti gladi, potreba za ljubavlju, zaštitom i podrškom. Prva godina najvažnija je za razvoj moždanih ćelija, mozak deteta razvija se velikom brzinom. U prvom ciklusu prolazimo kroz proces učenja koji uključuje motoričke pokrete, govor, odnos prema sebi i našoj okolini. Usvajamo osnovna znanja o tome što je korisno, zabavno ili štetno.

U zavisnosti od toga koje odgovore dobijamo od drugih, usvajamo navike i reakcije koje se kasnije teže menjaju. Učimo govor i jezik. Potpuno smo zavisni od osoba koje se brinu o nama i za naše fizičke, emocionalne i društvene potrebe. Veliki bes, strah i bol javljaju se ako "čuvari" zanemaruju ili napuste dete. Ako u ovoj dobi izostane emocionalna podrška i briga, reč je o traumi koja se manifestuje u odrasloj dobi kada nas partner napušta ili se emocionalno distancira.

Kod malog deteta postoji želja za bezuslovnom ljubavlju i potreba da uvek bude u blizini voljene osobe.

Osnovna potreba je ona za povezanošću i bliskošću koja je prisutna i u odrasloj dobi. Ako u ovoj fazi nastane trauma, kasnije možemo osećati snažnu i silovitu, pa i očajničku potrebu za voljenom osobom i silno se bojimo napuštanja. Mnogi osećaji straha, zavisnosti i nesigurnosti imaju koren u ovoj fazi životnog ciklusa.

7-14 GODINA

Foto: Pixabay

Dete počinje da otkriva koncepte i povezanost ideja i emocija. Evidentne su i velike fizičke promene. Timus ili grudna žlezda se smanjuje, razvija se osećaj za ispravno i pogrešno, kao i društvena odgovornost. Znak fizičkog i psihološkog rasta je gubitak mlečnih zuba i rast trajnih. Reč je o ulasku u novu zrelost. Dete stvara sopstveni unutrašnji svet. To je svet junaka, opasnosti i žive mašte.

Kako timus izbledi, a polni organi počnu da se razvijaju, ličnost prelazi u turbulentni svet puberteta i adolescencije. Otkrivaju se zanimanja i aktivnosti kojima će se dete baviti u odrasloj dobi. Uči se kontrola instinkta u korist grupne dinamike, uči se deljenje s drugima i komunikacija. Navike naučene u prvom ciklusu sada postaju deo karaktera deteta koje raste.

14 -21 GODINA

Foto: Profimedia/Tetra Images

Postajemo svesniji sebe. Može se reći da razvijamo samosvest. Raspon emocionalnih interesa širi se u raznim smerovima, javlja se interes za muziku, umetnost, književnosti i ljude. Ustanovljeno je da se u pubertetu razvija sposobnost razlikovanja suptilnih tonova boja i zvukova. Ovo je i vreme buđenja nezavisnosti i odvajanja od roditelja. Suprotni pol i seks postaju sve važniji, rađa se novi spektar emocija. To je i vreme potrage za svrhom života, za nezavisnošću, realizacijom nekih izbora. Testiramo društvena i sopstvena ograničenja. Rađa se i svest o seksualnosti.

Budući da je to burno razdoblje života za većinu nas, verovatno će biti i vreme intenzivnih i nezaboravnih iskustava. Prisutne su velike promene, od fizičkih, emocionalnih, moralnih do kognitivnih. Često prolazimo i kroz iskustvo gubitka. Svet bezbrižnog detinjstva bledi, a iskustva donose i prve značajnije emotivne rane. Emocionalni razvoj u ovoj dobi popraćen je nesigurnošću i nespretnošću u intimnim i seksualnim kontaktima. Prisutna je želja za istraživanjem odnosa s drugima. Još uvek otkrivamo koje su naše granice i potrebe, a seksualni nagon je teško savladiv. Partnere biramo zbog zadovoljenja ličnih potreba, negujemo romantični pogled na svet i nismo uvek svesni ko je nasuprot nas.

21-28 GODINA

Foto: Pixabay

Reč je o razdoblju u kojem mentalno i emocionalno ulazimo u odraslu dob. Počeli smo da gradimo temelje naše karijere i intimnih odnosa s nadom da će nam ostvarenja omogućiti poštovanje i ugled u svetu odraslih. Pojavljuju se sposobnosti uvida, intuicije, procene i razumevanja stvarnosti. Iskre interesa koje su tinjale u prethodnim ciklusima počinju da se razvijaju. Ako smo u prethodna dva ciklusa imali zdrav emocionalni razvoj, sada možemo da razvijamo emocionalnu zrelost koja se manifestuje kao prepoznavanje partnerovih potreba, a da se pritom ne negiraju vlastite.

Želimo da nekome budemo nešto, a emocionalna zrelost podrazumeva da se ulaskom u vezu ne gubi sopstvena volja i nezavisnost. Postajemo svesni problema koji se javljaju u odnosu s drugima. Potreba za slobodom s jedne strane i želja za vezanošću s druge, mogu da stvore unutrašnji konflikt. U ovom razdoblju počinjeno da se suočavamo s problemima i bolom koje smo proživeli u najranijem detinjstvu, a to se najviše iskazuje u području intimnih odnosa, življenja partnerske uloge i načina na koji rešavamo probleme. Ako sada ne detektujemo neke svoje rane i unutrašnje konflikte, to suočavanje će biti mnogo direktnije u ciklusima koji dolaze.

28-35 GODINA

Foto-ilustracija: Profimedia

Kako godine prolaze, promene postaju sve suptilnije. U ovom ciklusu kreativni procesi uma su najaktivniji. Istraživači svoje najveće izume ostvaruju upravo u ovim godinama. Centri mozga na vrhuncu su svoje efikasnosti približno oko trideset i pete godine života.
Većina velikih verskih učitelja i umetnika došli su do velikih spoznaja i ostvarenja upravo tokom ovog ciklusa. Sada više proučavamo sebe i emocionalne uticaje koji su oblikovali našu ličnost. Počinjemo da otkrivamo ko smo mi, nezavisno od onoga šta smo usvojili od porodice, vršnjaka ili društva.

35-42 GODINA

Foto-ilustracija: Profimedia

Rađa se želja da s drugima podelimo sve ono što smo do sada stekli i naučili. Mnogi su uspešni poslovni ljudi u ovim godinama života dali svoj doprinos društvu, obrazovanju ili kulturi. Procenjujemo rezultate dosadašnjih ostvarenja.
Naši odnosi, karijera, usvojene navike i način interakcije s drugima, sve je to podvrgnuto posmatranju, reviziji i promenama. Vreme je da se suočimo s onim što nas ne zadovoljava.

42-49 GODINA

Foto-ilustracija: Profimedia

U ovom ciklusu dolazi do velikih promena. Sažimamo dosadašnje životno iskustvo, stvaraju se novi ideali i pokušavamo da pronađemo smer u životu. U ovom razdoblju često je izvestan jak nemir. Zanemareni aspekti života i sopstvene ličnosti pozivaju nas na prepoznavanje. Prati nas osećaj da smo došli do sredine života, nakon čega sledi pad. Menjamo partnera, životne smernice, prioritete, doživljavamo i velike lične promene koje su započele u prethodnom ciklusu.

Postoji li određeni stupanj emocionalne zrelosti, sada možemo da ostvarimo i živimo u bezuslonoj ljubavi. Ako se to ne pojavljuje, postoji nešto što je zaključano u ranijim godinama. Mnogi čak i u ovoj dobi još su uvek na nivou emocionalne zrelosti deteta, osećaju strah od napuštanja, ljubomoru i posesivnost. U ovom razdoblju česti su razvodi. Napuštamo stare i stereotipne uloge, utemeljujemo poverenje u sopstvenu individualnost. Više ugađamo sebi, a manje društvu. Stičemo istinsko razumevanje lične jedinstvenosti i silno žurimo da izrazimo sebe pre nego što postane prekasno.

Neminovno se suočavamo i s onim teškoćama koje nismo rešili u ranijoj dobi. Ako to uporedimo s biljkama, možda smo narasli - ali iz nekog razloga nismo procvetali i dobili plodove. Osećamo kako nešto nedostaje i krećemo u potragu za svojom celovitošću. To može da uključuje primanje i davanje ljubavi. Možda izrazimo sebe u nekoj grani umetnosti ili jednostavno razbijamo programe starih navika i obrazaca koji nam štete i onemogućavaju da se u potpunosti razvijemo i procvetamo.

49-56 GODINA

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

U ovom ciklusu slede fizičke promene koje nas vode prema mentalnim ili duhovnim vrhuncima. Pad telesne snage i vitalnosti prisiljava nas na veću introspekciju. Svi nerešeni unutarnji konflikti ili traume iz detinjstva nesumnjivo će se naći na listi naših zadataka, a problemi će biti najvidljiviji kroz izazove s kojima se susrećemo u profesionalnom ili ljubavnom životu. Sada moramo da naučimo da živimo sa sobom na novi način.

Polako moramo da se prilagodimo procesu starenja tela. Radimo popis svog života. Ovo je vreme duhovnog preispitivanja i revizije naše životne svrhe. Ako nismo shvatili ko smo do ove faze i ostvarili naše ciljeve, tada će depresija, ćudljivost i unutarnja previranja uticati na naš život i naše snove.

56-63 GODINA

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Ovo je razdoblje unutrašnjeg mira i prihvatanja. U miru smo sa samim sobom i prihvatamo gde smo i šta smo postigli. Obično životna situacija počinje da se menja u ovoj fazi. Započeta je velika promena, kako u smislu našeg spoljnog izražaja, tako i u načinu kako se osećamo u bliskim odnosima i ophodimo prema bližnjima. De problema sastoji se u tome da smo veći de života živeli kao mlada osoba, a taj način nošenja sa životom je sada teško napustiti, ali i nužno jer nas telo usporava.

Mogućnost eksperimentisanja sa životom i istraživanja novih mogućnosti prikladnih za starosnu dob pomažu da ponovno procenimo sebe i pronađemo nov način povezivanja s drugima i zadovoljenja svojih potreba.

63-70 GODINA

Foto: Profimedia

Sada imamo dublje prihvatanje i razumevanje ljudi u našem životu. Uviđamo i prihvatamo razlike između nas i drugih. Na delu je proces razdvajanja i razlikovanja prave srži života od onoga što smo naučili ili mislili da jest ta suština. Svesnost i saradnja s tim procesom, može dovesti do osećaja izgubljenosti ili neizvesnosti. Postajemo bolno svesni koliko su nam spoljne potrebe diktirale smer života nauštrb onih unutarnjih i stvarnih potreba.

Čini se kao da stojimo na velikoj raskrsnici. Kuda sada želimo da krenemo?

Ako tokom svog života niste radili na rešavanju poteškoća, slabosti ili bola koji žive u vama, tada ovo razdoblje može dovesti do velike konfuzije i susreta s sopstvenim senkama s kojima se dosad niste suočili.

70-77 GODINA

Foto-ilustracija: Profimedia

Sve je manje spoljnih pritisaka i lakše se doseže novi nivo zrelosti. Ako rešite probleme sa kojima ste se susreli u prethodnom ciklusu, javlja se nova svest o suptilnim stranama života i menja se odnos s onima koje volite.

Možete bezuslovno da volite i prihvatate - što podrazumeva da ste svesni dubina i suptilnosti vašeg bića. Imate li aktivan unutrašnji život, može se dogoditi da znanje i iskustvo koje posedujete kapitalizujete kroz rad s ljudima pomažući im da što uspešnije prođu kroz proces samoaktualizacije.

77-84 GODINA

Tokom tri prethodna razdoblja razvila se nova srž. Događa se sinteza proživljenog. Ako ste se razvijali kroz samospoznaju u stanju ste da vidite kako je vaš sadašnji život kontinuum duge prošlosti u kojoj su pohranjena životna iskustva naših predaka a koja su uticala i na naš život. Iz ovog novog ‘ja’, proširene percepcije života stiče se mudrost.

Daljinac

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Blagostanje, Godine, isustvo, Odrastanje, zrelost
Najnoviji komentari
 • Р
  РВ

  А шта ме чека после 84???. Ти мени ограничи до кад да живим

 • S
  stvarno?

  Osim shto sam pun iskustva i shto sam svestan prioriteta ja sam i dalje dete. Chovek se ne menja. Chovek menja svoje navike shodno situaciji i potrebi.

 • T
  Toni

  Zivot je samo detinjstvo i mladost ostalo je muka i zrtva pogotovo starost koja je ruzna ponizavajuca i tuzna predvorje bioloskog nestanka

Šta osećamo 24 sata pred smrt? Ovako izgleda kraj života

Šta muškarci zapravo vide kada bulje u ženske grudi - 5 naučnih objašnjenja

5 razloga zbog kojih žene žive duže od muškaraca

11 stvari koje treba da znate pre nego što stanete na vagu da se izmerite

Ovaj trening od 3 minuta zamenjuje sate u teretani - rezultati su fantastični!

Otkriven razlog zašto niske žene teže gube kilograme od visokih

Zašto odmah stavljamo prst u usta kad ga udarimo ili se isečemo?

Sve više žena ide na operaciju zbog bradavica da bi ih imale kao njih dve

Svi bizarni načini na koje su žene i muškarci nekada sprečavali trudnoću

Ovo je ubedljivo najnezdravije povrće koje možete da pojedete - i pritom goji

Stigla Meggle Chia - revolucija među jogurtima

Šarliz Teron otkriva pakao kroz koji je prošla jer je morala da se ugoji 20 kilograma (FOTO)

4 prosta načina da aktivirate hormone koji će vam "spržiti" salo sa stomaka

4 biljke koje ublažavaju alergije - jer čiste vazduh i olakšavaju simptome

Evo zašto nikako ne biste smeli da pustite decu da spavaju sa upaljenim svetlom

Čovek sa tri lica - zbog bolesti je ostao bez kože lica i ušiju, zamenili su mu svu krv, a sada izgleda 20 godina mlađe

Bukvalno topi rak: Otkriven lek koji leči najsmrtonosniji oblik raka?

Ako primetite samo jedan od ovih opasnih simptoma - telo vas upozorava da preterujete sa šećerom

Ovo su profesije koje najviše privlače ljude koji puše marihuanu

Samo 3 urme dnevno preporodiće vaš organizam - pogledajte kako tačno utiču na vaše zdravlje

9 potpuno neočekivanih stvari koje mogu da izazovu migrenu

Lekari nisu videli ništa slično: Pobedio je ubitačni rak bez lekova - a njegova majka misli da zna razlog

12 stvari koje nikako ne smete da radite ujutro, već uveče

Zauvek ukloni hemoroide u samo 2 minuta dnevno – bez sramotnih i bolnih pregleda!

Klonite ih se: Osobe koje ne volite loše utiču na vaše zdravlje

3 potpuno neočekivane stvari koje morate da znate o dlakama na guzi

Simptome raka creva često uzimamo zdravo za gotovo - evo na šta trebate da obratite pažnju

Samo jedna neprospavana noć može da uništi vaše zdravlje - a ovaj organ je najugroženiji

Slaninicom protiv sala – za 10 dana i do 10 kilograma manje uz ovaj način ishrane?

Prof. dr Goran Rađen: Neophodne medicinske pripreme pre učešća na maratonu

Evo koliko je stvarno Petak 13. opasan po vaše zdravlje i život

Najlakša dijeta na svetu - jedete sve, gubite kilograme - a ključ je u vašoj šaci

Poznati učitelj Reikija otkriva šta sve čeka Novaka Đokovića i kakav ga to veliki obrt očekuje u karijeri

Stvar bez koje je nemoguće zamisliti venčanje je umalo oslepela ovu mladu i uništila joj najlepši dan u životu

Veza ovog povrća košta manje od 30 dinara - a čini čuda za naše zdravlje!

Simptomi visokog krvog pritiska: 5 najčešćih znakova upozrenja "tihog ubice"

Ako ispred očiju vidite tamne mrlje - pazite, organizam vam šalje važno upozorenje

Još uvek se borite sa aknama? Glavne krivce za njihov nastanak jedete svaki dan, a da to ni ne znate

Masaža ovog dela tela smanjuje krvni pritisak, ublažava simptome raka i pomaže kod još 8 ozbiljnih problema

Uz pomoć ovog trika voće vam više nikada neće propadati kada ga isečete

Jezivo sporedno dejstvo marihuane može da se reši toplim tušem

Telo vrišti ono što usta ne govore: Rak ubija kada se umorite od života, stomak boli zbog besa, a dijabetes nastaje kad ste usamljeni