≫ 

Prelazak sa posne na mrsnu hranu može da bude opasan ako se ne pridržavate ovih pravila

Nedelja posle Božićnog posta zove se "trapava nedelja" tokom koje se jede mrsna hrana svakog dana

  • 4

Ukoliko ste postili tokom Božićnog posta morate da imate na umu da prejedanje mrsnom hranom nakon posta može da bude opasno po organizam i može da izazove brojne poremećaje u njegovom funkcionisanju.

Probala je "najgoru" dijetu na svetu i posle 30 dana otkrila pravu istinu o njoj

Tokom posta koji je trajao 40 dana, organizam je navikao na jednu vrstu hrane i sada kada je vreme da se vratite na mrsnu hranu morate još uvek da se suzdržavate od nekih namirnica. U suprotnom, vaš organizam doživljavaće šokove.

Normalno je da nakon posta prosto žudite za božićnim đakonijama, ali one mogu da budu jako opasne po vaše zdravlje pa ih zato morate oprezno konzumirati. Evo kako da izbegnete prejedanje, a tako i probleme.

Foto-ilustracija: Profimedia

Doručkujte umereno

Važno je da se na porodičnom doručku u vašem tanjiru nađu mali zalogaji, jer na taj način postepeno navikavate svoj sistem za varenje na savladavanje teških namirnica. Dajte mu vremena da svari masnoću koju ste neko vreme izbegavali.

Piletina je bolja od prasetine

Pečenica je neizostavni deo svake božićne trpeze, ali bolje je da mrs otpočnete piletinom jer ona sadrži mnogo manje masti, a više proteina. Bez obzira što se vaš organizam odvikao od nje, organizam će brže i lakše da svari proteine nego mesti. Uz to, proteini nisu štetni za krvne sudove.

Foto: Pixabay

Izbegavajte torte i kolače

Mrsne poslastice sadrže margarin i mleko čiji nagli unos može da poremeti vaš metabolizam. S toga vam savetujemo da se još neko vreme pridržavate posnih slatkiša jer šećerni šok može da bude podjednako loš. Izbegavajte torte i druge komplikovane slatkiše, jer će promena u ishrani morati da nastupi, ali bolje da ona bude spontana. Takođe, energija koju unosite trebala bi postepeno da se povećava.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Jova

    9. januar 2018 | 12:34

    Zato mi je lakše da nikako ne prelazim na posnu hranu, jer se treba prilagođavati čas na posno, čas na masno, voditi računa o ishrani, plaćati skuplju hranu, a pitanje je koliko je zdravija. Nisam za nigde ako se hranim zdravo i postim Odem na svadbu, šta ću jesti, na rođendan, na proslave punoletstva, na dan i zakusku firme čiji sam penzioner... Znam takve, svi jedu, vesele se, piju, a njuh dvoje, troje probiraju krastavac, papriku, paradajz i projicu, a plaćeno 25 evra kao za normalnog gosta. Ja ne želim i neću to rođacima i prijateljima da radim.

  • Gorgeous

    9. januar 2018 | 18:05

    Sve pogrešno - doručak jedite obilno - piletina NIJE bolja/zdravija od gice - kolači i slatkiši UVEK

  • Sasa

    9. januar 2018 | 11:03

    Odlicno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA