"Otkrila sam idealnu zamenu za slatkiše koja mi je pomogla da smršam, a košta manje od 300 dinara"

Za neku hranu, poput povrća, jasno nam je odmah da može da nam pomogne u mršavljenju

  • 1

Postoje neke namirnice za koje nikada ne biste smeli da se kladite da su dobre za gubitak kilograma kao što je na primer kikiriki puter.

Ovih 7 namirnica nikako nemojte da jedete na prazan stomak

On je hranljiv, ukusan, slaže se sa svim namirnicama, ali zato što samo jedna porcija sadrži 190 kalorija, od kojih 144 dolazi od masti, prati ga stigma da goji. Mnoga istraživanja govore u prilog njegovom pozitivnom dejstvu na težinu i zdravlje. Dostupan je u skoro svim radnjama, a cena mu je solidna – u zavisnosti od proizvođača cena se kreće od 275 dinara pa naviše.

Praćenje unosa masti kod mršavljenja je jako bitno, ali novo istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu ishrane ukazuje na to da kikiriki može da pomogne kod smanjenja apetita i kontroliše glad.

Foto-ilustracija: Profimedia

-Zbog velike količine masti uvek sam bila skeptična prema kikiriki puteru, ali kada sam saznala koliko je hranljiv, bogat vlaknima, ima najviše proteina od svih orašastih plodova i sadrži velike količine nezasićenih masti, odlučila sam se da ga uvedem u ishranu. Nisam se pokajala. Odlična je zamena za slatkiše koji nikako nisu zdravi, osećam se sito i posle male količine putera i ne žudim za veštačkim šećerom, rekla je za Telegraf.rs Jasna Ilić koja redovno koristi kikiriki puter u ishrani.

Iako je jako zdrav, morate paziti na količinu. Za jedan obrok ne smete da pojedete više od jedne kašike putera, a za užinu uzmite najviše jednu kafenu kašičiću ovog putera. Odličan je kao dodatak različitim jelima što će vašu dijetu učiniti zanimljivom, a smanjiće vam i potrebu za slatkim gresima kojima se prepuštate u trenucima krize.

Foto: Wikipedia/PiccoloNamek

-Ja ga jedem za užinu kako bih smanjila potrebu za slatkišima. Kombinujem ga sa komadićima jabuke i štapićima celera, a dodajem ga i u pirinač koji kuvam na vodi. Ponekad ga namažem na tost za doručak kada žurim i nemam vremena da spremam sebi nešto drugo za jelo. Odličan je za užinu jer mi omogućava da izdržim do ručka ili večere bez da grickam nešto sastrane što goji, rekla je Jasna.

Ona je dodala da od kako je pronašla ovu zdraviju zamenu za slatkiše i ukusan dodatak njenoj svakodnevnoj ishrani nije "nabacila" nijedno kilo viška već je primetila da vaga pokazuje manje kilograma nego pre početka upotrebe kikiriki putera.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ono na šta trebate da obratite pažnju prilikom kupovine kikiriki putera jeste da on sadrži što manje aditiva, a idealan je onaj koji sadrži samo kikiriki. Izbegavajte brendove koji sadrže rafinisani šećer, so i pojačivače ukusa. Puter sa manje masti takođe treba izbegavati jer u slučaju smanjenja masti uvek je prisutna veća količina soli i šećera.

Dobar puter prepoznaćete po tome što ćete kada otvorite teglu putera videti da se mala količina ulja odvaja od kikirikija. To je znak da je puter bez aditiva, zasićenih masti i kukuruznog sirupa koji može da naškodi vašoj težini.

Ukoliko želite sami da napravite domaći kikiriki puter i budete sigurni da nema niakkvih aditiva u njemu, potrebno vam je:

- 1 šolja kikirikija;

- 1 1/2 kašičica ulja od kikirikija;

- 1/4 kašičice soli i malo meda (po želji).

Sve sastojke sameljite u blenderu za šta će vam trebati 3-4 minuta. Ovako spremljen kikiriki puter možete držati u frižideru 2 nedelje, a ukoliko na površinu ispliva ulje pre upotrebe samo dobro promešajte.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    4. mart 2018 | 22:43

    Sve što je od kikirikija je zbog aflatoxina, koji se uvek nalaze ispod ljuske, škodlijvo (jer stvaraju rak jetre), pa zato kikiriki treba jestli u najmanjem obimu . Ja nejedem skoro nikad, iako je ukusno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA