≫ 

Najvažniji razlog zbog kog je krompir mnogo opasniji od šećera po vaše zdravlje

Zvučoi čudno, ali tako je... Zato dobro pazite kako i koliko ga jedete

  • 5

Ako ste čitali o glikemijskom indeksu, pokušavajući da izaberete hranu koja će imati najmanje uticaja na vaš šećer u krvi, hrana poput krompira može biti veoma zbunjujuća.

Zašto krompir koji ima glikemijski indeks 90, baš toliko povećava nivo glukoze u krvi, u odnosu beli šećer koji ima glikemijski indeks 59)?

via GIPHY

Postoj 3 stvari koje daju odgovor na ovo pitanje:

1. Krompir ima više glukoze

U krompiru ima više glukoze nego u šećeru, a ljudi često greše jer ne razmišljaju o belom krompitu kao nečemu slatkom. Ispada da je skrob u krompiru sastavljen od dugih nizova glukoze. Pošto se skrob iz krompiroa brzo vari, glikemijski indeks krompira je skoro isti kao onaj od samo glukoze. Glikemijski indeks glukoze je 100, a krompira od 80 do 90.

Saharoza (običan kuhinjski šećer) je, sa druge strane, molekul disaharida (dva šećera) sastavljen od jednog molekula glukoze i jednog molekula fruktoze spojenog zajedno. Fruktoza se različito obrađuje u telu od glukoze i ne utiče na nivo šećera u krvi. Međutim, fruktoza izaziva probleme kada je unosite previše.

Dakle, ispada da je 28 grama ugljenih hidrata od krompira, ima dvostruko više glukoze od 28 grama šećera. Kada razmislite o tome na taj način, shvatićete kako krompir povećava nivo glukoze u krvi.

Foto: Pixabay.com

2. Glikemijski indeks može biti varljiv

Testovi za glikemijski indeks samo pokazuju proseke, a sam broj glikemijskog indeksa je zapravo prosek ovih proseka. U slučaju krompira, različite studije koje su se koristile za izračunavanje indeksa imaju rezultate negde između 56 i 111. Svaka od tih studija se merila na određenom broju ljudi i samo je beležila proseke.

Foto: Pixabay.com

Glikemijski indeks krompira možda ne znači puno određenoj osobi.

Različiti ljudi imaju različite odgovore na različite namirnice. Najvažnije je kako telo reaguje na krompir, a to možete saznati uz pomoć merača glukoze u krvi. Ovo je naročito važno ako ste z rizičnoj grupi za dobijanje dijabetesa i ne obrađuje šećere dobro. Visoki krvni šećeri uzimaju danak vašem telu, što povećava verovatnoću da ćete izazvati više štete na pankreasu i trpeti više od komplikacija od dijabetesa.

Foto: Pixabay.com

3. Pazite na porcije

Krompir ima mnogo nutritivnih prednosti i njegovo glikemijsko opterećenje zavisi od toga koliko ga jedete, i koju drugu hranu jedete sa krompirom. Najčešće se krompir jede kao deo obroka, a ne sam kao obrok, a to menja činjenicu kako on utiče na glukozu u krvi.

Daljinac

(Telegrtaf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    9. mart 2018 | 15:50

    Po mene je najopasnija ova vlast,nemam ni za kromir ni za šecer!

  • DRagutin

    9. mart 2018 | 21:50

    Secer u krvi se podize najvise zbog nervoze kod ljudi a ne toliko zbog hrane... Kada bi covek imao vise osmeha na licu i da svaki dan dozivi neki lep momenat bolesti bi ga obilazile a ovako smo okrenuti prema ne zdravoj hrani koja nam se svaki dan servira...

  • fakir

    9. mart 2018 | 16:09

    dobro, narenda se krompi, stavi da ogrezne u vodu i na dva dana u frizider, procedi se i ta voda/sok se koristi kao lek secerasima. i vatra ako se koristi pogresno, hoce da ubije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA