≫ 

Pogledajte kako tačno izgleda pregled ginekologa kada žena ima 20, 30, 40 ili više godina

Da bi pomogla pacijentima da što bolje shvate šta mogu očekivati u kojoj životnoj fazi, doktor Bulok otkriva tajne za žene različite starosne dobi

  • 0

Kada se radi o zdravlju žena, Internet može biti i koristan, i jako štetan jer sadrži obilje pogrešnih informacija. Da biste bili što oprezniji prilikom izbora informacija koje dobijate, zdravstveni radnici su odlučili da neke manje poznate stvari podele sa vama. Odlazak kod ginekologa može biti zastrašujuće iskustvo, bez obzira na godine.

Evo zašto bi još večeras trebalo da počnete da spavate u čarapama

Izgleda da, bez obzira na starost, svi mi i dalje želimo potvrdu da naše promene u telu nisu ništa što treba da nas zabrine.

- Još uvek imam starije pacijentkinje koje su zabrinute za svoje vagine.- kaže doktor Nikol Bulok.

Uradio je nešto što nijedan muškarac ne bi smeo - i žene ga zbog toga obožavaju

Da bi pomogla pacijentima da što bolje shvate šta mogu očekivati u kojoj životnoj fazi, doktor Bulok otkriv tajne za pacijente različite starosne dobi. Obratite pažnju na ovo prilikom vaše sledeće posete ginekologu i uvek pitajte sve što vas zanima.

Foto-ilustracija: Profimedia/CandyBox

20- e i 30- e godine

Doktor Bulok savetuje da odete na ginekolioški pregled čim počnete da upražnjavate seks, bez obzira na to koliko imate godina. Za devojke koji imaju više od 21 godine, trebalo bi da bude obavezan Papa test i pregled dojki. Na pregledu u dvadesetim godinama se najviše razgovara o kontracepciji i kontroli rađanja.

Za seksualno aktivne pacijentkinje se rade testovi na polno prenosive bolesti i infekcije. Američko udruženje ginekologa preporučuje da se test na gonoreju i hlamidiju radi jednom godišnje, a to bi trebalo da rade oba partnera. Pacijentkinje koje žele detaljniji pregled rade testove na gonoreju, hlamidiju i trihomonijazu, a ponekad i na hepatitis i sifilis. Test na herpes se radi iz krvi.

- Posete ginekologu tokom dvadesetih i tridesetih godina su jako slične. - kaže doktor Bulok.

Jedina razlika je što se žene u tridesetima više raspituju o trajnim rešenjima za kontrolu rađanja, kao što su na primer spirale. Neke od pacijentkinja se raspituju i o savetima za začeće, jer u tim godinama planiraju porodicu.

U tridesetima se rade i analize krvi ds bi se otkrili potencijalni problemi sa tiroidnom žlezdom, ali ne samo sa njom već i sa jetrom, bubrezima i holesterolom. Iz krvi se rade i testovi na polno prenosive bolesti, pogotovo ako pacijentkinje nisu u monogamnim vezama.

Foto: pixabay.com

40- e i 50- e godine

U četrdesetim godinama se savetuje ženama da počnu da rade mamograf, ponekad se to dešava i ranije, ali sve zavisi od istorije bolesti pacijentkinja. Učestalost mamografa se određuje na osnovu genetskih predispozicija i zdravstvene istorije pacijentkinje.

Uobičajeno vreme za menopauzu je 51 godina, zato doktor Bulok već od kraja četrdsesetih i početka pedesetih počinje da razgovara sa pacijentkinjama o tome.

Daljinac

(Telegraf.rs / refinery29.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA