Srbinu (31) iz Australije je srce umiralo, a onda su lekari učinili jednu neverovatnu stvar i vratili ga iz mrtvih

Bio je na ivici smrti, a onda je gotovo čudesnim zahvatom vraćen u život

  • 2

Srbin (31) iz Australije, imao je težak srčani udar, koji je jedva preživeo, nakon čega su lekari naravili neverovatnu stvar - uklonili su višak gvožđa iz njegove krvi, nakon čega se oporavio.

Pogledajte kako tačno izgleda pregled ginekologa kada žena ima 20, 30, 40 ili više godina

Pacijent je bio stavljen na listu čekanja za novo srce, a preživljavao je uz pomoć električne pumpe koja je pokretala njegovo srce.

Ali, nakon što je počeo da koristi lekove za uklanjanje viška gvožđa iz organizma, zdravstveno stanje mu se znatno popravilo, a lekari su na kraju konstatovali da je "skoro zdrav".

- Ovaj slučaj potvrđuje pretpostavku da je osnovni razlog za pojavu srčane insuficijencije, smanjena kontraktilna sposobnost miokarda. Srčana insuficijencija, koja dolazi u odvojenim fazama, nastaje kada organ ne pumpa krv kroz telo. Više od pola miliona ljudi u Velikoj Britaniji imaju dijagnozu srčane insuficijencije - rekli su australijski lekari.

Prognoza je najslabija za krajnji stadijum srčane insuficijencije, koja nastaje kada se pacijenti osećaju veoma loše čak u stanju mirovanja. Tretman lečenja za ovu fazu srčane insuficijencije smatra se najmanje uspešnim, a jedino rešenje je transplantacija srca, pomoćni uređaji za rad srca ili palijativno zbrinjavanje.

Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Šta je srčana insuficijencija

Srčana insuficijencija je stanje koje nastaje zbog poremećaja strukture ili funkcije srca koje ga onemogućavaju da zadovolji potrebe organizma za kiseonikom, neophodne za izbalansirani metabolizam perifernih tkiva.

Uzroci smanjene pumpne sposobnosti srca mogu biti npr. srčani infarkt, angina pektoris, visok krvni pritisak, aritmija, mane srčanih zalistaka, bolest srčanog mišića i preterana konzumacija alkohola. Smanjenje pumpne funkcije srca dovodi do aktivacije kompenzatornih kardijalnih i ekstrakardijalnih mehanizama i niza hemodinamskih, bubrežnih, neurogenih i hormonalnih poremećaja.

Daljinac

(telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dany 5

    9. mart 2018 | 19:46

    To je Hipokratova zakletva sto su NASI doktori zaboravili pa hoce samo pare a izvinjavam se nasim, dva posto, postenim doktorima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA