≫ 

Čudo u svetu nauke: Slepim ljudima vratili vid!

Ovo bi moglo da okonča jedan od najčešćih oblika slepila, i to jednom zauvek

  • 1

Britanski lekari su uspešno uspeli da iskoriste matične ćelije za popravku degenerišućeg tkiva na zadnjoj strani očiju. Lekari su eksperiment sproveli na dva pacijenta i ovo je prvi put da je slepim osobama vraćen vid. Lekari se nadaju da će ovaj postupak, u narednih pet godina, postati dostupan svim ljudima u Velikoj Britaniji. Ovako će više od milion ljudi širom sveta opet moći da progleda.

8 super načina da smršate posle četrdesete

Dva starija pacijenta su izjavila da su imali hronično stanje koje se naziva makularna degeneracija - stanje vezano za rast rožnjače koje je odgovorno za polovinu slepila izazvanog starenjem. Sloj tkiva koji se naziva "epitelni pigment rožnjače" pomaže prenosu hranljivih materija u spoljni sloj mrežnjače, a njegov gubitak vodi do stvaranja metarijala koji polako ubijaju okolne ćelije.

Žene čiji je struk širi od 80 centimetra rizikuju da njihova deca dobiju veoma opasan poremećaj

Foto: Pixabay.com

Kako vreme prolazi, ova stalna degenercija se postepeno može proširiti na slepu mrlju koja ometa vid osobe. Uzroci prestanka rada ovog ćelijskog sloja nisu jasni, ali rizik za pogoršanje ovog stanja se povećava kad osoba pređe 50 godina.

Iako su male, pozicija slepih mrlja pokriva važnu zonu koja se naziva makula, oblast tkiva koja obuhvata većinu detalja na koje se čovek fokusira. To onemogućava čitanje, gledanje televizije i prepoznavanje lica.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Daglas Voters (86) jedan od eksperimantalnih pacijenata je izgubio pola svog vidnog polja, a novim postupkom mu je ono vraćeno.

- Mesecima pre operacije moj vid je bio slab i ništa nisam mogao da vidim na desno oko. - rekao je Daglas.

Tretmani makularne degeneracije postoje, ali uključuju česte injekcije u oko, što baš i nije najprijatnija vrsta terapije. Voters je novu vrstu tretmana matičnim ćelijama imao pre oko godinu dana, a dobio je samo 40 mikrona matičnijh ćelija koje su zahvatile površinu od 4 do 6 milimetara. Ove ćelije nisu uzgajane samo da bi replicirale ćelije u epitelnom pigmentu mrežnjače, već i da bi obložile te iste ćelije sa sintetičkim jedinjenjem koje im pomaže da ostanu na mestu.

Foto: Pixabay.com

Lekari su 12 meseci pratili stanje oba pacijenta, a oba su pokazala značajna poboljšanja. Dalje praćenje potencijalnog odbacivanja i kancerogenih promena u ćelijma će osigurati da procedura bude što je moguće bezbednija i efikasnija.

- Nadamo se da će ovo dovesti do pristupačne terapeutske terapije koja bi mogla da bude dostupna pacijentima u narednih pet godina. - rekao je Pet Kefri sa Ofrtamološkog instituta iz Londona.

Daljinac

(Telegraf.rs / sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA