≫ 

2 nedelje je doručkovala samo belanca - i otkrila nešto što uopšte nije očekivala

Ne zovu ih uzalud "superhrana budućnosti"

  • 4

Kristin Ju, instruktorka joge i fitnesa, podelila je svoje dvonedeljno iskustvo u kom je za doručak jela samo belanca, pripremajući ih na različite načine. Primetila je pet bitnih stvari koje su se promenile u njenom svakodnevnom životu i ukazala na pozitivne i negativne strane ovog jelovnika.

Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje...

Žene čiji je struk širi od 80 centimetra rizikuju da njihova deca dobiju veoma opasan poremećaj

Kristin kaže da je belanca spremala kao pržena, kao kuvana, kao kajganu, uz malo kelja, spanaća, uz voće i slično.

Nutricionista Karen Ansel je opisala belanca kao superhranu, punu proteina, savršenu za kontrolisanje apetita i izgradnju mišića. Iako su žumanca ukusniji deo jajeta, ona su i puno kaloričnija, a sadrže vise masnoća i holesterola. Kristin se odlučila na dvonedeljni eksperiment u kom je žumanca potpuno izbacila iz jutarnjih obroka i zamenila ih isključivo belancima.

8 super načina da smršate posle četrdesete

Foto: Pixabay.com

Evo šta je primetila:

- Bila sam sita celo jutro. - kaže Kristin.

Kristin priznaje da ju je na početku bilo strah kako će ostati gladna ako bude jela isključivo belanca za doručak, ali se prevarila. Kaže kako su je dva do tri belanca držala sitom do ručka, a jela ih je uz mladi luk, spanać ili voće.

- Poboljšali su mi vežbanje. - kaže Kristin

- Pre jutarnjeg vežbanja, moram nešto da jedem- po mogućnosti što lakše, od čega neću imati osećaj kao da imam kamenje u želudcu dok trčim. - objašnjava Kristin.

Velika kajgana sa jajima nije nešto što bi palo u tu "lakšu" kategoriju, ali dva kuvana belanca su sasvim dovoljna kao gorivo koje će vas pokretati u teretani ili dok trčite. Kristin kaže da je održala potreban nivo energije za ceo trening, za razliku od "pada" energije koji doživi nakon konzumiranja ugljenih hidrata, poput banane ili tosta.

Foto: Pixabay.com

- Belanca su poprilično dosadna. Mogu jesti cela jaja danima da mi ne dosade, ali belanca? Postanu brzo naporna. Iako sam pomislila kako je ovo savršena neutralna podloga za svaki doručak, bilo mi je teško da održim raznolikost i zanimljivost obroka. - priznaje Kristin.

- Stvari bi se pogoršale kada bih pokušala da ih pomešam sa nečim, poput zobi, banane, mleka, cimeta i slično. Jednostavno me nije moglo zadovoljiti ukusom. Takođe, struktura im je često gumena pa nisu neka senzacija "pod zubom". Nedostajala su mi žumnca. Od ukusa, preko teksture do boje. - dodaje Kristin.

Za Kristin su belanca nešto što doručak čini zadovoljavajućim i posebnim, a pored toga, nedostajali su joj i nutrijenti koje bi inače dobila iz njih, poput vitamina B, E D, gvožđa, cinka i kolina.

Foto: Pixabay.com

Međutim, doktor Ansel upozorava da iako belanca važe za manje kalorična i puna proteina, telo će dobiti više energije ako pojedete i žumanca. Ona će vam dati i dodatnih 5 grama masnoća, što će vas održati duže sitima od samih belanaca.

- Potrošila sam tako puno jaja.-  požalila se Kristin na količinu jaja koju je bacila, bez obzira koliko je pokušavala da iskoristi žumanca u drugim receptima. Na kraju dvonedeljnog testa, ipak se odlučila  za cela jaja, ali je zadržala naviku da jede dva kuvana belanca pre treninga!

Daljinac

(Telegraf.rs / womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrač

    26. mart 2018 | 10:38

    "2 nedelje je doručkovala samo belanca" i otkrila da su joj ostala žumanca. Sad dve nedelje samo žumanca!

  • Bonano

    26. mart 2018 | 12:02

    Jedite cela jaja i nema brige!

  • Sexo

    26. mart 2018 | 10:38

    Da li jedno ili......dva?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA