Jezivo sporedno dejstvo marihuane može da se reši toplim tušem

Prosto rešenje za veoma nezgodan problem

  • 0

Tomas Hodorovski je prestao da puši marihuanu nakon što je konačno povezao svoje dugogodišnje borbe sa mučninom i povraćanjem sa svojom navikom. Do nedavno je ovakav sindrom smatran neuobičajenim ili čak retkim. Ali, pošto je upotreba marihuane povećana zajedno sa legalizacijom, lekari u hitnim slučajevima kažu da vide povećan broj pacijenata sa simptomima sindroma "kanabinoidne hiperemez", koji izaziva ciklično povraćanje.

7 znakova koji otkrivaju da vaše dete raste u pravog psihopatu

Do trenutka kada je Tomas uspostavio vezu između navike konzumiranja marihuane, bolova i povraćanja koji su ga činili nesposobnim, njegov život je umeo da izgleda kao pakao. U hitnoj pomoći je završio desetine puta, pokušao je da pije lekove protiv mučnine, anti-anksiozne lekove i antidepresive , prošao je čak i endoskopiju i dve kolonoskopije, ali kako mu ništa nije pomagalo uklonjena mu je žučna kesa.

Jedini način na koji je mogao da se oslobodi mučnine i povraćanja je bilo tuširanje vrućom vodom.

Tomas je često ostajao i kadi i po nekoliko sati. Kada se topla voda ohladi, "bol postaje nepodnošljiv, kao da mu neko probija stomak". Trebalo je skoro 10 godina dok ga doktor konačno nije ubedio dapati od sindroma "kanabinoidne hiperemeze", stanja koje se može izlečiti samo prestankom konzumiranja marihuane.

Do nedavno se mislilo da je ovaj sindrom neuobičajen i redak. Ali, pošto se povećala upotreba marihuane, lekari kažu da imaju povećan kontakt sa pacijentima koji imaju ove simptome, naročito u državama u kojima je marihuana dekriminalizovana, a pacijentima je lakše da otvoreno razgovatraju sa lekarima.

Pazi s kime radiš! Možda ti je kolega psihopata - ovi znaci će ga sigurno odati

- Nakon što je marihuana legalizovana u Koloradu, imali smo udvostručenje broja slučajeva sindroma cikličnog povraćanja, mnogi su verovatno povezani sa upotrebom marihuane - rekla je dr. Cecilija J. Sorensen, lekar za hitne slučajeve u bolnici Univerziteta Kolorado.

- Sindrom CHS (kanabinoidna hiperemeza) je došao od toga da nismo znali šta je do toga da sada čestom razgovaramo o njemu. - rekao je dr. Erik Lavonas, direktor hitne pomoći u "Denver Health-u" i portparol američkog koledža za lekare hitne pomoći.

Foto: Pixabay.com

Nova studija je zasnovana na intervjuima sa 2.127 odraslih pacijenata ispod 50 godina u velikoj javnoj bolnici u Njujorku, a otkrila da je od 155 pacijenata koji su rekli da su pušili marihuanu najmanje 20 dana mesečno, proteklih šest meseci imali mučninu i povraćanje koje su mogli samo da se oslobode vrućim kupkama.

Objavljivanem ovih nalaza, autori su procenili da do 2,7 miliona od 8,3 miliona Amerikanaca, za koje se zna da puše marihuanu,  patiti od barem povremenih napada CHS-a.

- Velika vest je da to nije nekoliko hiljada ljudi - to je par miliona ljudi.-  rekao je dr. Džozef  Habus, pomoćnik profesora za hitnu medicinsku pomoć na "NIU Langone".

Nekoliko lekara koji rutinski preporučuju marihuanu za lečenje hroničnog bola i epilepsije su rekli da nisu videli sindrom cikličnog povraćanja kod svojih pacijenata, ali su istakli da oni obično propisuju jedinjenja koja nisu dizajnirana da sadrže vrlo nizak  nivo psihoaktivnog sastojka THC-a.

Habus je rekao da lekari u drugim delovima zemlje možda nisu upoznati sa CHS-om ili da ga pogrešio shvataju zbog psihijatrijskog ili anksioznog sindroma. Čak i ako su svesni toga, mnogi smatraju da je to "retka i skoro zabavna bolest". Ali, ovo stanje može biti prilično ozbiljno.

- Marihuana je verovatno sigurnija od puno drugih stvari, ali diskusija o tome je tako politizpvana, a fokus je na potencijalnim prednostima, bez obzira na to koliko potencijalnih nedostatak može biti. Nema lekova bez neželjenih efekata.-  rekao je Habus.

- Pacijenti često dolaze u bolnicu sa stanjem ozbiljne dehidriranosti i nemogućnošću da zadrže hranu ili tečnosti, što može dovesti do akutne povrede bubrega. - rekao je Habus.

Uspostavljanje ispravne dijagnoze često traje dugo. Simptomi CHS-a često ne reaguju na lečenje lekovima, mada su neki lekari imali uspeha sa antipsihotičnim haloperidolom (lekovi tipa Haldol) i sa "kapsaicin" kremama.

Dobra vest je da CHS ima prilično jednostavan lek: apstinenciju. Efekti bola i povraćanja prestaju kada pacijenti prestanu da puše marihuanu, kažu stručnjaci.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA