≫ 

Svi bizarni načini na koje su žene i muškarci nekada sprečavali trudnoću

Izgleda da je zaštita od neželjene trudnoće uvek bila u trendu

  • 0

Mnoge savremene žene svakoga dana uzimaju male pilule koje ih štite od neželjene trudnoće, ali ovaj vid kontracepcije dostupan je od skoro pa su naše prababe morale da koriste druge metode.

Srpkinje tokom života u proseku promene šest partnera, a koliko njih vodi računa o ovome?

Pored pilula na raspolaganju nam je širok spektar proizvoda za zaštitu od kondoma, spirale, cervikalnog sunđera, flastera, vaginalnog prstena do tableta za dan posle i mnogo toga drugog.

Foto: Profimedia/Pored kondoma za muškarce postoje i oni za žene.

Puno je toga na šta danas možemo da se oslonimo kao zaštitu od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, od kojih uvek biramo ona koja nam najviše odgovaraju. Ali kako je to bilo nekad?

Profesorka Andrea Tone koja je napisala "Istorija kontracepcije u Americi" opisuje nastanak kontracepcije od 1870 do 1970. godine. Ona ističe da se pojam "kontrola rađanja" rodio 1915. godine kada je počela da ga koristi aktivistkinja Margaret Sanger. Ali, sama ideja o kontroli rađanja mnogo je starija i datira još od starog Egipta u čijim papirusima stoje zanimljive beleške.

Kada su 1899. godine arheolozi došli do nekih papirusa, saznali su da su drevni Egipćani koristili vaginalne čepiće napravljene od meda ili krokodilske masti. Prema pisanju časopisa Womens Health ova metoda imala je zadatak da ubije spermu i spreči oplodnju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Danas samo jedna mala pilula pruža ženama zaštitu od neželjene trudnoće, ali ne i od polno prenosivih bolesti.

Mnoge metode koje su tada korišćene nisu radile posao kako treba, bile su nesigurne i nimalo estetski ugodne. Želja da se ljudi zaštite od trudnoće i praktikuju siguran seks postoji vekovima. Strogi stav prema seksu otežavao je pristup ovim sredstvima, a u 19. veku u Americi kontracepcija je smatrana ilegalnom.

Ilegalna kontacepcija bila je oštro zabranjivana, a ako bi neka žena ostala trudna ili bila povređena prodavac nije snosio odgovornost. Žene su koristile i po nekoliko sredstava zaštite u isto vreme kako bi bile sigurne, piše net.hr.

Foto: Pixabay.com/Danas nam je kontacepcija široko dostupna.

Prvi legalni kontraceptiv bio je kondom i to kasne 1918. godine, ali ne kao sredstvo za kontrolu rađanja već sprečavanja širenja polnih bolesti. Tokom Prvog svetskog rata vladao je sifilis, a kondomi koji su tada bili u upotrebi razlikovali su se od ovih danas.

Danas su kondomi čisti, kontrolišu se, masovno se proizvode i dostupni su nam na svakom koraku. Ranije su pravljeni ručno, nisu prolazili nikakvu inspekciju, bili su neudobni i često su bili skupi da su ih korisnici

reciklirali.

VIDEO: Seksi Sol preti da sruši Instagram

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA