≫ 

Ćelije raka spavaju - a razlog za to je ključ njegove ubitačnosti

Kako bi bolest napredovala potrebna joj je snaga, a prikuplja je isto kao i naš organizam

  • 2

Rak je uvek posmatran kao bolest koja se nekontrolisano razvija i širi što je bilo pogrešno jer novi dokazi ukazuju na to da ćelije raka imaju svoju strategiju i faze u ponašanju kako bi preživele.

Čovek sa tri lica - zbog bolesti je ostao bez kože lica i ušiju, zamenili su mu svu krv, a sada izgleda 20 godina mlađe

Ukoliko kao primer uzmemo rak prostate možemo da uočimo da se ćelije razvijaju do one tačke kada se simptomi ispolje i pacijent potraži pomoć lekara koja se obično završava uklanjanjem tumora. Operacije su obično efikasne, ali na nesreću nekih rak se vraća. U tim slučajevima rak se tretira hormonskom terapijom i hemoterapijom. Kod nekih pacijenata rak se vraća nakon perioda mirovanja.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Hemoterapija uspešno se koristi u borbi protiv ove opake bolesti.

Tokom ovog perioda, koji može da traje i nekoliko godina, pacijent obično nema simptome i tumor ne može da bude otkriven primenom standardnih metoda. Do skoro smo malo znali o ovom periodu, ali su naučnici došli do saznanja da je ovaj period od krucijalnog značaja.

Ovaj period je jako važan za napredovanje tumora koji prolazi kroz tri izazova koji mu omogućavaju rast i razvoj. Prvi je pobeda imuniteta koji se bori ptrotiv tumora, drugi je borba sa anti-kancer terapijama i moraju da zahvate što više organa i razviju metastaze. Tokom perioda mirovanja, ćelije raka se menjaju i pregrupišu kako bi se pripremile za dalje napredovanje. Bez ovog perioda one ne bi bile sposobne da prežive ove izazove.

Utoliko je važnije otkriti na koji način se ćelije koje spavaju mogu otkriti kod obolelih. Oni su obično mali i ne dovode do pojave bilo kakvih simptoma, pa pacijenti ni ne znaju da su u opasnosti. Ponašaju se kao životinje u hibernaciji pa u periodu mirovanja ne uznemiravaju pacijenta. Čak ni neke metode poput PET skenera ne mogu da ga detektuju.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/Ćelije raka koje spavaju često ni skener ne može da detektuje.

Ključ u otkrivanju ovih uspavanih ćelija krije se u RNK, koji se ispituje uz pomoć analize urina i krvi, piše Independent. Zbog toga što se teško otkrivaju, još uvek ne postoji proverena i precizna metoda za lečenje i uklanjanje ovih ćelija. Ipak, one imaju slabu tačku koja može da se napada određenim lekovima protiv upala i da se tako spreči buđenje ovih ćelija. Istraživači rade na pronalaženju efikasnog i delotvornog leka protiv ovih ćelija.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VladimirR

    15. maj 2018 | 09:50

    Eksperiment sa zaprašivanjem osiromašenim uranijumom je dao neke rezultate ali nedovoljno je to da bi se ceo eksperiment mogao proglastiti potpuno uspelim.

  • Boban

    15. maj 2018 | 10:45

    Postoje alternativna sredstva koja i te kako pomazu pri izlečenju raka, ali ih farmaceutska industrija ne prihvata zato što su previše jeftini. To su n.pr. kanabisovo ulje, i dichloracetat (DCA). Ali njima je draze da puste ljude da umiru nego da oni izgube neki dolar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA