Vežbanje, ishraha i san - evo šta sve pored ovoga utiče na dužinu trajanja menstruacije

Žensko telo je jedinstveno i svaka žena ima drugačije cikluse

  • 0

Pored potrebe da menjaju uloške ili tampone na svakih nekoliko sati, simptomi koje žene osećaju su i umor, pospanost, grčevi i probadanje u predelu jajnika, a javlja se i žudnja za čokoladom i emotivna razdražljivost.

Baš je briga što se ugojila! Rijana nastavlja sa nenormalno seksi fotkama, u ovom izdanju je najbolje pokazala svoje raskošne obline! (FOTO)

Menstrualno krvarenje nije uopšte zanimljivo, a većina žena jedva čeka da im se ciklus završi ne bi li uspele da odmore. Prosečno vreme trajanja ciklusa je dva do sedam dana, a on varira od žene do žene jer neke imaju više sreće pa im ciklusi traju kratko, dok nekima traje nedelju dana. Svaka od nas ima različit hormonski sastav, a na dužinu trajanja ciklusa utiču različiti faktori. Ovo su samo neki od njih.

Težina

Foto-ilustracija: Profimedia/Težina ima veliki uticaj na menstrualni ciklus.

Par kilograma viška može da dovede do proizvodnje dodatnog testosterona koji sprečava ovulaciju, skraćuje period trajanja ciklusa ili dovodi do njegovog izostanka. Naglo mršavljenje i gubitak sala može takođe da utiče na izostanak ciklusa.

Ishrana i vežbanje

Neophodno je da održavate telesnu težinu u normali kako bi vam ciklus bio redovan. Naglo povećanje fizičke aktivnosti ili podvrgavanje strogoj dijeti može da vam skrati ciklus. To otežava telu da drži hormone pod kontrolom.

Pušenje i alkohol

Preveliki broj cigareta može da utiče na promene nivoa estrogena, progesterona i drugih hormona povezanih sa menstruacijom. Alkohol takođe može da dovede do promene nivoa hormona do te mere da se ciklus promeni.

Godine starosti

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak/Bolni i obilni ciklusi znak je da nešto nije u redu.

Kako ste starije menja se i dužina trajanja ciklusa, pogotovo kod starijih žena koje su sve bliže menopauzi. Tinejdžerke imaju problema dok se ciklus ne sredi i postane redovan.

Opšte zdravstveno stanje

Neki zdravstveni problemi poput sindroma policističnih jajnika ili poremećaji rada tiroidne žlezde kao što su hipotiroizam i hipertiroizam, utiču da se menstrualni ciklusi poremete. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, obratite se lekaru.

(Telegraf.rs/tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA