≫ 

Kako vam miriše iz usta? To može da otkrije jednu od ovih 9 opakih bolesti

U većini slučajeva, iza neobično jakog i neprijatnog zadaha se skriva neka zdravstvena tegoba

  • 1

Loš dah je neprijatno stanje sa kojim se mnogi ljudi moraju suočiti, ako je miris vašeg daha hronično loš i teško mu se može otkriti uzrok, možda je vreme da posetite svog lekaraDa li ste znali da se u medicini miris daha iz usta shvata kao ozbiljan simptome nekih bolesti. Ako imate problema sa neprijatnim mirisom iz usta, krvare vam desni ili su vam suva nepca i usne, možda bolujete od neke od ovih 9 bolesti.

Ako niste znali, usta su najbolji dijagnostičar da li vam je organizam u dobrom stanju. Iako vodite računa o oralnoj higijeni, neprijatan zadah vas prati u stopu jer ne znate da prvo morate izlečiti ove boljke da biste se rešili zadaha.

Trik od samo 3 sekunde će izbrisati sve godine sa vašeg lica

Kako vam miriše iz usta? To može da otkrije jednu od ovih 9 opakih bolesti

1. Respiratorni problemi

Infekcija pluća, kao što je pneumonija, bronhitis ili grip, dovodi do stvaranja sluzi i bakterija u plućima i respiratornom traktu, stvarajući miris koji je sličan truleži. Suva usta od astme takođe mogu izazvati loš vazduh, a lečenje bolesti obično može pomoći da se problem sa dahom samostalno reši.

2. Otkazivanje srca

Prema istraživanju istraživača sa Klinike u Klivlendu, pacijenti sa dijagnozom srčane insuficijencije imaju jedinstveni miris daha koji podseća na aceton. Rezultati testa su doveli do razvoja "brethalizera" koji može detektovati aceton i druge elemente  u organizmu pacijenta sa teškim stresom srca.

Prost test od 3 sekunde otkriva da li odmah morate da popijete čašu vode jer ste dehidrirali

3. Rak

Postoje novi testovi koji su specijalno dizajnirani da proveravaju dah i da detektuju znakove raka pluća, dojke ili stomaka, pošto telo oslobađa hemikalije koje se mogu otkriti putem takvog testiranja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Miris iz usta može da otkrije neku ozbiljnu bolest

4. Dijabetes

Slatki ili šećerni dah koji podseća na voće može biti značajan znak dijabetesa. Vaš doktor će znati da proveri "ketone" u vašem dahu, kao i nivo insulina.

5. Krajnici

Ono što možda ne shvatate jeste da se ponekad hranljive čestice ili sluz mogu zaglaviti u krajnicima, što čini da usta stvaraju miris truleži. Taj miris se može stvoriti i zbog gripa, ali se obično javlja sa drugim simptomima poput groznice, bola u grlu, otečenih limfnih čvorova u vratu ili glavobolje.

6. Sinusi

Bakterije i druge klice se razvijaju u nosnim šupljinama i emituju mirise koji mogu mirisati  "sirasto" ili na naftalin. Posetite lekara i potražite antibiotski tretman ili očistite grlo slanim rastvorom.

7. Oštećenje bubrega

Riblji miris koji dolazi iz usta je obično povezan sa bubrežnom bolešću. U nekim slučajevima, može mirisati poput amonijaka.

8. Digestivni trakt

Svaka nepravilnost u digestivnom sistemu, kao što je Kronova bolest, problemi sa crevima ili refluks kiseline, može dovesti do daha koji ima miris telesnih izlučevina. Tražite medicinski tretman kako biste saznali kako da pomognete vašim probavnim problemima, uključujući i kućne lekove za čireve na želudcu ili crveima.

9. Oboljenje jetre

Problemi sa jetrom mogu dovesti do mirisa buđi u ustima. Pored toga, ciroza je ozbiljno stanje jetre koje može prouzrokovati da dah miriše na pokvarena jaja.

Foto: Pixabay.com / Miris iz usta može da otkrije neku ozbiljnu bolest

VIDEO:

(Telegraf.rs / tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA