≫ 

Ginekolog otkriva 5 načina na koje uništavate svoje telo i vaginu

Za ove stvari sigurno niste znali da ugrožavaju zdravlje, a neke od njih radite svaki dan

  • 2

Svi mislimo da znamo kako da se pravilno negujemo i da vodimo računa o svom zdravlju, ali iznenađujuće mnogo žena u tome greši. Iako te greške ne izgledaju bitno, mogu ozbiljno ugroziti zdravlje reproduktivnog sistema, ali i organizma uopšte.

- Ženska tela su čudesna, fizički (i mentalno, naravno), žene su kao kolačići. Često trpe grčeve, krvare nedelju dana (ponekad manje, ponekad više - hormoni su veoma nepredvidivi), u njihovim telima može da poraste jedan čitav čovek. Ali, postoji nekoliko stvari koje one svakodnevno rade, a koje mogu da nanesu štetu njhovim dragocenim reproduktivnim sistemima. - kaže ginekolog Džon Majer.

Trk kod lekara dok ne bude kasno: 7 znakova da imate jako ozbiljan problem sa hormonima

Da bismo znali kako da pravilno vodimo računa o području "tome dole", ginekolog i stručnjak iz "SweetSpot Labs", dr Džesika A. Šepard daje savete, osim toga ona predlaže i kako da se lakše borimo sa PMS-om.

4 tipa ljudi koje komarci najviše ujedaju i jedan kom se uopšte ne približavaju

1. greška: Jedemo previše slatkiša

Preskanjem slatkiša bismo našim vaginama učinili veliku uslugu, ali retko koja žena može da se suzdrži od njih. Čak je i naučno dokazano da žene imaju veći poriv za slatkišima od muškaraca. Ipak, umesto slatkiša je bolje jesti hranu sa niskim glikemijskim indeksom kako bi se sprečila rast kvasca i gljivica u telu, a to može uticati i na smanjene rasta gljivice koja se naziva kandida (candida).

Kandida je gljivica koja je slična kvascu, a može da ugrozi čitav organizam. Njeno lečenje isključuje alkohol, šećer i naravno kvasac - samo prvo razgovarajte sa doktorom kako biste bili sigurni da je to dobar plan ishrane za vas.

Foto: Pixabay.com / Umesto slatkiša je bolje jesti hranu sa niskim glikemijskim indeksom

2. greška: Korišćenje lubrikanata na bazi ulja 

Postoje dva ključna razloga zbog kojih biste trebali da izbacite iz upotrebe lubrikante na bazi uljana bazi ulja: Prvo, oni se ne mogu koristiti sa kondomima, jer dezintegrišu lateks i time mogu povećati rizik od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće. Drugo, formule na bazi ulja ometaju vaginalnu atmosferu - ulje se teško apsorbuje na ljudskim tkivima, pa mogu da ostave sloj na unutrašnjosti vagine. Umesto toga pokušajte da uptrebljavate organske lubrikante na bazi vode ili bilo koje druge koji su bez ulja.

3. greška: Korišćenje oštrog sapuna

Šepard objašnjava da oštri sapuni izazivaju iritantne reakcije u vagini: "Ovi proizvodi obično imaju pogrešnu pH vrednost, veoma su naparfimisani i koriste glicerin, sastojak na bazi šećera koji voli kvasac."

Ona dodaje da oštre hemikalije uznemiruju unutrašnji pH vagina i dobre bakterije, a to može učiniti da se štetni organizmi lakše razmnožavaju.

- Kada se pH promeni i kada je sredina manje kisela, vagina gubi svoju prirodnu zaštitu i bakterijama je dozvoljeno da se šire i umnožavaju. - kaže Šepard.

Foto: Pixabay.com / Oštri sapuni izazivaju iritantne reakcije

4. greška: Pranje dobrih bakterija

Slično pranju oštrim sapunima, Šepard se protivi čestom kupanju jer se tako spiraju dobre bakterije koje su važne sa pravilnu floru vagine, umesto toga pokušajte da povremeno koristite maramice namenjene intimnoj higijeni.

- Ako operete dobre bakterije, povećavate bakterijske infekcije. - naglašava Šepard.

5. greška: Zapostavljanje čestih provera

Pored vaginalnog brisa, koji treba raditi najmanje svake tri godine, Šepard predlaže i redovan Papa Nikolau test. Preskakanje redovnog pregleda, znači nedostatak potencijalne šanse da se na vreme otkriju pre-kancerogene ćelije, infekcije, itd.

Foto-ilustracija: Profimedia / Redovnim pregledima se na vreme mogu otkriti pre-kancerogene ćelije, infekcije, itd

(Telegraf.rs / byrdie.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DR

    21. maj 2018 | 14:50

    Samo su dva, nehigijena i prekomerna upotreba!?

  • Ben

    22. maj 2018 | 03:00

    Samo jedan: nehigijena. Preterana upotreba ne postoji dokle god prija. To je individualno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA