≫ 

Otkriven razlog zbog kog se gojimo kada prestanemo da pušimo

Novo otkriće vezano za masne ćelije može da da odgovor na pitanje koje muči sve pušače, ali i one koji su duvan davno ostavili

  • 0

Naučnici su došli do nekih podataka koji ukazuju na povezanost pušenja i gojenja koji mogu da pomognu u borbi protiv gojaznosti, a tiču se takozvanih "bež masnih ćelija".

Šta je opasnije po vaše zdravlje - e-cigarete ili obične?

Jun Vu, naučnica i profesorka na Naučnom institutu, došla je do otkrića novog tipa ćelija – termogenetičke ili bež masne ćelije. Ove ćelije sagorevaju energiju kada se aktiviraju tokom termogeneze kada se u telu proizvodi toplota.

Foto: Pixabay.com/ Nikotin ubija apetit zbog čega se pušači manje goje i mršave.

Kako bi objasnila način na koji ove ćelije funkcionišu, profesorka je sa svojim saradnicima ispitala kako se one najpre aktiviraju. Otkrili su kako se u ovim ćelijama krije molekul poznat kao koligenerični receptor nikotina alfa 2, protein koji igra važnu ulogu u termogenezi. Ovaj protein nije prisutan u belim masnim ćelijama, čija je funkcija da skladište energiju umesto da je sagorevaju.

Zbog toga, osobe koje ostave pušenje počinju da se goje jer nikotin iz cigareta smanjuje apetit. Ovo otkriće nema za cilj da podstakne ljude da počnu da konzumiraju više cigarete, već da pomogne onima koji se bore sa viškom kilograma ili metaboličkim problemima.

Foto: Pixabay.com/ Kada odustanu od duvana, nekadašnji pušači često nabace par kilograma.

-Bež masne ćelije su veoma važne u regulaciji metabolizma čitavog organizma i zdravlja celog tela. Naše istraživanje je pokazalo da i mala promena u samom funkcionisanju ovih ćelija dovodi do kompromitovanja čitavog metabolizma, rekal je Vu.

Prema njenim rečima, ovo istraživanje može mnogo da doprinese u razumevanju zdravstvenog stanja ljudi koji su se ugojili i nabacili nezdrave suvišne kilograme. Što se bolje upoznamo sa bež ćelijama i naučimo bolje kako one funkcionišu to ćemo pre naći adekvatnu terapiju za zdravlje metabolizma i smanjiti štetna neželjena dejstva istih.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA