9 veoma uobičajenih lekova u Srbiji koji izazivaju depresiju

Lekovi treba da učine da se osećate dobro, ali ne uvek

  • 0
Tuga, tužna žena, devojka, depresija, silovanje Foto - Ilustracija: Pixabay

Ukoliko koristite neke lekove kao terapiju, oni mogu da vam pomognu da rešite neki zdravstveni problem, ali takođe može da dođe do ispoljavanja nekih neželjenih efekata kao što je anksioznost i depresija.

Otkrivena potpuno nova vrsta depresije za koju nema leka

Prema istraživanju objavljenom u JAMA više od jedne trećine odraslih koristi prepisanu terapiju koja može da dovede do pojave depresije ili povećanja rizika od samoubistva. Više od 200 lekova koji se koriste imaju na popisu neželjenih dejstava depresiju ili sklonost ka samoubistvu. Zbog toga što se ovi lekovi koriste kao kontracepcija, za lečenje krvnog pritiska i srčanih oboljenja, veruje se da većina pacijenata nije ni upoznata sa neželjenim dejstvima.

Pilule za kontracepciju izazivaju depresiju. Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Lekovi mogu da utiču na neurotransmitere u mozgu kao što su dopamin i serotonin i da dovedu tako do promene raspoloženja, rekao je Edmi Kortes, lekar i asistent na klinici za psihijatriju i Medicinskom fakultetu pri Univerzitetu Majami.

Do ovakvih posledica dolazi ukoliko se koristi više lekova istovremeno. Ukoliko sumnjate da se kod vas javlja depresija zbog lekova koje koristite obavezno se javite lekaru. Simptomi su izraženi naročito ako koristite neki od sledećih lekova.

Beta blokatori

Koriste se u lečenju visokog pritiska, bola u grudima, nejednakog lupanja srca, migrene, nekih tumora i glaukoma. Dobre vesti su da postoje alternative i da se oni ne koriste više u tolikoj meri.

Kortikosteroidi

Lekovi koji se koriste protiv astme mogu da dovedu do pojave depresije. Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Najčešće se prepisuju za lečenje autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis i lupus, astma, alergije i u nekim slučajevima rak. Euforija i manija su jasna pojava kod kratkotrajne upotrebe, dok se kod dugotrajne javlja depresija čak i kada su doze male.

Antibiotici

Ne svi, naravno, ali neki antibiotici povezani su sa depresijom. Ovo se posebno odnosi na antibiotike iz kategorije fluorokinolona koji se koriste kod bakterijskih infekcija.

Interferon

Skoro 40 odsto pacijenata koje koriste interferon razviju depresiju. Lek se koristi za lečenje nekih oblika raka i virusne infekcije, ali i hepatitisa C. Depresija se obično povuče kada se prestane sa terapijom, ali jedno istraživanje pokazuje da se ona može javiti i kasnije.

Antikonvulsanti

Sa depresijom se teško izlazi na kraj. Printskrin: Youtube/Kat Napiorkowska

Lekovi za sprečavanje napada kao što su topiramat i gabapentin doprinose depresiji, oni utiču na centralni nervni sistem, a pored njih i benzodiazepin je takođe povezan sa depresijom.

Opioidi

Lekovi protiv bolova izazivaju zavisnost, ali i depresiju.

Kontraceptivne pilule

Neka istraživanja pokazuju da popularna kontraceptivna sredstva poput pilula, flastera, vaginalnih prstenova i hormonskih injekcija, dovode do pojave depresije i smanjenja kvaliteta života.

Umesto pilule ipak koristite kondom i nećete se izlagati riziku od depresije. Foto-ilustracija: Jenny Lee Silver / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Lekovi za gorušicu

Neki od lekova za lečenje ove bolesti izazivaju depresiju kao neželjeno dejstvo.

Antidepresivi

Verovatno ste čuli da antidepresivi mogu da povećaju suicidalne misli. Tinejdžeri i mladi u ranim 20-im imaju više razvijenih samoubilačkih ideja. Istraživanaj su pokazala da antidepresivi ipak smanjuju depresiju i menjaju poglede na život u većem procentu nego što stanje pogoršavaju.

(Telegraf.rs/health.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA