≫ 

Vaša krvna grupa određuje da li ćete oboleti od jedne od ovih 5 bolesti

Iako ne možete da promenite tip krvi koji imate, možete početi da vodite računa i preduzmete preventivne mere protiv bolesti koje vam prete

  • 1

Koja je vaša krvna grupa? Ovo pitanje često prati duga pauza i eventualno, "nema pojma". Što dovodi do još važnijeg pitanja: Da li stvarno treba da znate svoju krvnu grupu? Šta vam stvarno vaša krvna grupa može reći? Pa, izgleda dosta toga.

Srpske grickalice: Sami napravite smoki, čips i perece za meč Srbija-Brazil - koje su pritom zdravije od kupovnih

- Glavni razlog za poznavanje vrste krvi je zbog transfuzije krvi. Ovo je zbog sigurnosti u slučaju da vam je potrebna nečija krv ili ako dajte krv. Osim toga, informacije o krvnoj grupi su važno znanje u skladu sa kojim možete određivati lečenje. -  kaže Laurens Citrin, doktor sa odeljenja hematološke onkologije bolnice u Sinaju.

Da, vrsta krvi vam može vam reći da li ste više ili manje podložni određenim bolestima, ali šta onda? Ne možete promeniti vrstu krvi. Ali, kako se kaže, znanje je moć i to znanje o sopstvenoj krvi vas može motivisati da promenite neke aspekte svog života kako biste bili zdraviji. Evo na šta tačno treba da pazite:

Foto. Pixabay.com / Jako je važno da znate svoju krvnu grupu u slučaju da vam zatreba ili da je nekome dajete

1. Krvni ugrušci

Osobe sa O krvnom grupom imaju manji rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Postoji jedna bolest, poznata kao Fon Vilebrandova bolest, koja predstavlja poremećaj krvarenja tokom celog života, a osobe sa A, B i AB krvnim grupama imaju 30 procenata veći rizik za nasleđivanje ove bolesti. Procenjuje se da osobe sa AB krvnom grupom imaju za otprilike 20 procenata više rizika za nastanak krvnih ugrušaka.

2. Kancer želuca

Osobe sa O krvnom grupom, nebitno da li je Rh faktor negativan ili pozitivan, imaju manje šanse za oboljevanje od različitih vrsta bolesti. To znači, da sve ostale krvne grupe imaju pojačane rizike. Na primer, osobe sa O krvnom grupom imaju znatno manji rizik od razvoja karcinoma želuca, ali osobe sa A krvnom grupom imaju povećane šanse za razvoj ovog tipa kancera.

Foto. Pixabay.com / Osobe sa O krvnom grupom imaju znatno manji rizik od razvoja karcinoma želuca

3. Ulceracije (čirevi)

Ako imate A ili AB krvnu grupu, znači da imate manje šanse da razvijete peptični ulkus od osoba sa O krvnom grupom. Razlog zašto O krvna grupa ima više šanse da dobije čir na želucu je i dalje nejasan, ali istraživači spekulišu da je to zbog razlika u imunološki odgovoru na infekcije.

4. Bolesti srca

Oni koji imaju O krvnu grupu imaju manji rizik od razvoja koronarne bolesti srca do 23 procenta u poređenju sa svim ostalim krvnim grupama, prema istraživanju "Harvard School of Public Healt". Oni na najvišem nivou rizika su sa krvnim grupama AB i B. Osim genetske predispozicije, tačan razlog za to nije jasan.

Foto. Pixabay.com / O krvnu grupu ima manji rizik od razvoja koronarne bolesti srca do 23 procenta u poređenju sa svim ostalim krvnim grupama

5. Rak pankreasa

Još jedna pobeda za O krvnu grupu, osobe koje je imaju su u manjem riziku da razviju rak pankreasa. Zaista, studija objavljena u časopisu "Nacionalnog instituta za rak" je otkrila da su osobe sa A krvnom grupom imali za 32 procenta veći rizik za razvoj raka pankreasa, a oni sa AB krvnom grupom su imali za 51 procenat veći rizik, dok su oni sa B krvnom grupom imali čak 72 procenta više rizika. Nalazi studije navode da je neophodno dalje istraživanje kako bi se utvrdio tačan razlog zašto su oni sa O krvnom grupom genetski podložniji.

Foto: Pixabay.com / Osobe sa O krvnom grupom su u manjem riziku da razviju rak pankreasa

(Telegraf.rs / Izvor: prevention.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA