2

Kora od luka, listovi od jagoda i semenke od bundeve: Nikako ne bacajte ove stvari jer im ni jedan lek nije ravan

Spoljašnji listovi glavice kupusa su bogatiji flavonoidima i karotenoidima nego njegova unutrašnjost

Neke hranjive materije, poput vitamina C i vlakana se u većoj koncetraciji nalaze u kori voća i povrća,  ili odmah ispod nje. Na primer, spoljašnji listovi glavice kupusa su bogatiji flavonoidima i karotenoidima nego njegova unutrašnjost. Flavonoidi i karotenoidi imaju odlična protivupalna i antioksidativna svojstva, objašnjava dijetetičarka Helen Bond.

Ova mapa pokazuje gde ima najviše plavokosih, a gde crnokosih ljudi: Za Srbe je očekivano, ali za Crnogorce nećete moći da poverujete

Ovo je razlog zašto skoro ništa ne treba da bacate: 

1. Jagode

Ne bacajte zeleni vrh jagode, već napravite biljni čaj

Ti zeleni delovi su prepuni antioksidanasa, u nivoima kao u belom vinu ili voćnim sokovima, na primer, u soku od grožđa. Antioksidanti su poznati po tome što uklanjaju štetne molekule (slobodne radikale) koje naša tela stvaraju i tako nas štite od oštećenja koja mogu dovesti do raka, bolesti srca...

Listovi jagode sadrže velike količine antioksidanasa nazvanih elagitanini koji su povezani sa zdravljem krvnih sudova, na primer, sa fleksibilnijim krvnim sudovima i dobrim krvnim pritiskom. Osim toga, lišće sadrži i kofeinsku kiselinu koja deluje protivupalno, a mogu i da pomognu kod bola izazvanog artritisom. Sve što trebate da uradite je da stavite šest do sedam zelenih vrhova jagode u šoljicu i da ih prelijete vrućom vodom.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte zeleni vrh jagode, već napravite biljni čaj

2. Luk

Ne bacajte koru od luka, već je ubacite u lonac tokom kuvanja

Bolja ideja je da je dodajete u razna jela kako bi u njih ušle hranjive materije iz kore. Nakon kuvanja je samo izvadite i tek onda bacite. Kora luka je puna kvercetina, a ne uništava se kuvanjem.

- Istraživanja su pokazala da ga ima čak 48 puta više u kori nego u središtu glavice luka. - kaže Helen Bond.

Kvercetin ima protivupalna i antihistaminska svojstva i smanjuje simptome alergijske groznice. Pomaže i kod hipertenzije. U studiji britanskog časopisa "Nutrition" iz 2015. godine je otkriveno da ekstrakt iz kore luka snižava krvni pritisak. Testirali su ga na ljudima s prekomernom telesnom težinom, koji pate od visokog krvnog pritiska. Pritisak se snizio nakon šest nedelja svakodnevnog uzimanja tog ekstrakta.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte koru od luka, već je ubacite u lonac tokom kuvanja

3. Mladi luk

Ne bacajte zeleni deo mladog luka, pojedite ga, dodajte u salatu ili u jela tokom kuvanja

Mnogi ljudi odrežu dobar deo zelenog vrha mladog luka i bace, a to je pogrešno jer upravo taj deo sadrži više B vitamina, važnijeg od belog dela za energiju. Kada se na stolu nađe mladi luk, pojedite ga celog. Tako ćete umesto 17 mikrograma folata (esencijalni vitamini potrebni za sintezu DNK-a) dobiti 54 mikrograma, što je više od četvrtine dnevnih potreba (ako pojedete luk od 25 g).

Osim toga, u telo će vam ući obilje beta karotena i osmina dnevnih potreba za vitaminom A koji jača imunitet. Ako bacite zeleni deo, skoro ništa od beta karotena neće ući u vaš organizam.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte zeleni deo mladog luka, pojedite ga, dodajte u salatu ili u jela tokom kuvanja

4. Kupus

Ne bacajte spoljašnje listove, dobro ih operite i stavite u jelo

Upravo se u spoljašnjim listovima glavice kupusa nalazi najviše karotenoida, čak do 50 puta više nego u unutrašnjim, bledunjavim listovima. Karotenoidi su tipovi biljnog pigmenta koji imaju jak antioksidacioni učinak, na primer lutein i zeaksantin su važni za zdravlje očiju. Da bi se karotenoidi apsorbovali kako treba, dobro ih je jesti u kombinaciji sa nekom vrstom masnoće.

Foto: Pixaby.com / Ne bacajte spoljašnje listove, dobro ih operite i stavite u jelo

5. Bundeva

Ne bacajte semenke bundeve, prepecite ih i pojedite

Ove su dobar izvor važnih minerala, posebno cinka i magnezijuma. Kašičica semenki (oko 15 g) osigurava 15 posto dnevnih potreba za cinkom i deset posto za magnezijumom.

- Cink je važan za kognitivnu funkciju i reproduktivni sistem, dok magnezijum pomaže proizvodnji energije i odličan je u borbi protiv umora. Izvadite semenke, osušite, premažite uljem i pecite u pećnici oko 20 minuta na srednjoj temperaturi. Dodajte ih salatama, jogurtu, žitaricama - savetuje Helen.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte semenke bundeve, prepecite ih i pojedite

6. Ananas

Ne bacajte tvrdo jezgro, iseckajte ga jako sitno i dodajte voćnoj salati

Taj deo ljudi najčešće bacaju jer je tvrd i manje sladak od ostatka ananasa, ali to jezgro je prepuno bromelaina, enzima koji razgrađuje belančevine, ubrzava metabolizam, smanjuje nadutost. Inače, ljudi znaju da ga kupuju u praškastom obliku kao dodatak ishrani, a zapravo se proizvodi upravo od ananasa. Zato ga je bolje uneti u organizam iz svežeg ananasa.

Osim što je odličan za probavu, bromelain ima protivupalna svojstva i pomaže u obnovi oštećenih tetiva i tkiva pa se ponekad preporučuje kod bolnih kolena, sportskih povreda, artritisa...

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Ne bacajte tvrdo jezgro ananasa, iseckajte ga sitno i dodajte voćnoj salati

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Tagovi: ananas, Crni luk, Jagode, Kupus, lek, luk, mladi luk, povrće, Voće, zdravlje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • S
    Ser Žile

    A što ne napišete, koliko te iste stvari sadrže u sebi pesticida, herbicida i ostalog sličnog...

Niskokalorijski zaslađivači –  korisna zamena za šećer

Evo koliko tačno puta zaredom morate da imate seks ako želite da zatrudnite

Jedini medicinski pregled koji mora da obavi svaki muškarac koji se bliži 50. rođendanu

Olakšanje agonije za milione ljudi: U mozgu je otkriven novi centar za bol, a može da se "isključi"

Svet je krenuo dođavola: Lek za najgori rak na svetu je opasni virus koji uništava bebe

Svako jutro pije svoj urin i kaže da joj je to pomoglo da skine 10 kilograma (VIDEO)

Dobro se pazite ako nosite sočiva: Ova infekcija može da izazove slepilo

Svi rani znakovi da se u vašem telu pojavio rak i gde se tačno nalazi

Kečap i paradajz sos smanjuju rizik od raka stomaka

Devojčica je pojela pogrešan slatkiš jer je bio u istom pakovanju kao njen omiljeni, nakon toga je umrla: Njena majka ima lekciju za sve nas (FOTO)

Evo šta se tačno dešava sa vašim telom kada pijete hladnu, mlaku i toplu vodu

Mapa smrti: Pogledajte koliko ljudi će u Srbiji umreti pre 70. rođendana, a koliko u drugim zemljama

Ciroza jetre, saobraćajne nesreće, samopovređivanje i nasilje: Više od tri miliona ljudi umre zbog preterane konzumacije alkohola

Ovih 10 namirnica će vas istopiti: Jedite ih i posmatrajte kako salo sa vašeg tela nestaje

Pogledajte kako izgleda jetra obolela od ciroze nakon godina pijenja (VIDEO)

Sve o podmukloj bolesti koja odnosi na hiljade života: Šta se tačno dešava u svakoj fazi raka dojke?

Evo zašto ujutro nikako ne biste smeli da nameštate krevet

Sve faze mamurluka i načini kako da olakšate nepodnošljive simptome (INFOGRAFIKA)

Svaki muškarac može sam da izmeri svoju plodnost - a potrebno je samo da pogleda u stomak

Ne pokušavajte ovo kod kuće! 10 narodnih lekova koji su zapravo opasni

14 znakova da je vaša duša umorna i da polako umirete iznutra

Jela je hranu iz Mekdonaldsa 30 dana, a ovo su rezultati kakve niko na svetu nije očekivao

Na hiljade dece godišnje završi u bolnici zbog toga što koriste dubak koji može da bude smrtonosan po mališane

Simptomi raka prostate: Kosa može da vam otkrije ovaj ključni znak upozorenja

Pobedite bol bez štetnih lekova: Prirodna sredstva mogu da vam olakšaju tegobe i spasu vas bolne agonije

Mršavimo i dok spavamo: Evo koliko kalorija potrošimo tokom sna, a da toga uopšte nismo ni svesni

Majke koje ovakvim sredstvima čiste kuću uništavaju zdravlje svojih mališana

Ova promena na koži može da bude znak da imate rak ili dijabetes

Ako vaša šminka i sredstva za negu kože sadrže ove hemikalije - mogu da izazovu neplodnost i rak dojke

10 najsmrtonosnijih namirnica koje jedemo svaki dan, a ne bismo smeli ni da ih pomirišemo

Evo zašto nikad ne bi trebalo da spavate u pamučnoj posetljini i kakvu treba da koristite

Evo zašto meso postane sivo - i da li je pokvareno, ili može da se jede

Užas: Ovako izgleda rak kostiju (FOTO)

Aspirin dnevno može da pomogne samo ljudima koji pate od ovih bolesti, a u svim ostalim slučajevima je beskoristan

Možemo li da smršamo od ispuštanja gasova i koliko kalorija ova aktivnost zaista sagoreva?

Simptomi infarkta kod muškaraca i žena nisu isti: Kako da budete 100% sigurni da je u pitanju srčani udar?

Kafa može da spase život osobama koje imaju bolesti bubrega, ali samo ako je piju u ovoj količini

Ovo je suludo: Koliko tačno mleka smemo dnevno da popijemo?

Zašto vam zuji u ušima i šta da radite da ne biste ogluveli?

Ako ovako kuvate pirinač, možete da se otrujete

Konačno znamo šta sve nasleđujemo od mame, a šta tačno od tate

Postanite bar 10 godina mlađi: Najbolji načini kako da usporite svoj biološki sat