≫ 

Ako vas ni velika kafa jutros nije razbudila, znači da ste je popili na skroz pogrešan način

Uprkos tome što kofein pomaže razbuđivanju, mnogi ne osećaju njegovo dejstvo

  • 1

Da li ste i vi, među onima koji ne mogu da se razbude ujutro, čak ni kada popiju veliku šolju jake kafe? Uprkos tome što kofein pomaže razbuđivanju, mnogi ne osećaju njegovo dejstvo. Istraživanje sprovedeno na vozačima, pokazuje kako se ovo stanje "imunosti na kofein" može prevazići.

Kora od luka, listovi od jagoda i semenke od bundeve: Nikako ne bacajte ove stvari jer im ni jedan lek nije ravan

Nećete verovati, ali najbolji trik za to je još sna.

Stručnjaci Laboratorije za istraživanje spavanja Univerziteta u Lafborou, u Velikoj Britaniji, su došli do zaključka da još petnaestak minuta sna, nakon ispijanja kafe, povećava razbuđivanje. Kofeinu je potrebno 45 minuta da se svari, od unosa u organizam.

To je dugačak period za dremanje posle kafe, jer mozak tada ulazi u dublje faze sna. Istraživanje pokazuje da je najbolje rešenje za to, da odspavate još  petnaestak minuta nakon što ste popili kafu. Kofein blokira proizvodnju jedinjenja adenozina, koje se više nakuplja u ogranizmu što je čovek duže budan, i na kraju ga uspava.

Ako zaspite odmah posle kafe i uspete da izbegnete posledice toga, uspećete da "prevarite" organizam kako biste se kasnije lakše razbudili i bili spremniji za nove dnevne obaveze.

Foto: Pixabay.com / Ako zaspite odmah posle kafe, uspećete da "prevarite" organizam

(Telegraf.rs / Izvor: b92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA