≫ 

Ne preterujte sa hladnim napicima i sladoledom jer možete sebi da "zaledite mozak"

Tokom toplih letnjih dana često smo u potrazi za pravim osveženjem

  • 2

Mnogi od nas obožavaju da zarone u činiju punu sladoleda kada je napolju visoka temperatura, ne bi li tako lakše podneli vrućinu, a onda imamo osećaj da nam se mozak smrzava.

13 najprirodnijih načina da iz tela izbacite sve negativne posledice stresa

Jako je neprijatan osećaj, ali ne razmišljamo o tome šta uzrokuje ovaj osećaj kada smo previše zauzeti jedenjem sladoleda. Ali, zapravo trebate da znate šta se dešava i kako da se osećate bolje.

Leto je nezamislivo bez ledenih poslastica. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Postoji naučno objašnjenje za osećaj zabadanja noževa u vaš mozak, a ova pojava se naziva sphenopalatine ganglioneuralgia. Lakše nam je da je zovemo smrzavanje mozga. To je zapravo tipična glavobolja, objašnjava neurolog doktor Kliford Segil.

Kada jedemo ili pijemo nešto veoma hladno, na brzinu, postoji super brza promena temperature u našim ustima i zadnjem delu našeg grla što uzrokuje da se krvni sudovi stegnu ili zatvore. Oni tako deluju na moždanu arteriju koja snabdeva krvlju bogatom kiseonikom prednji deo naše lobanje i prednji deo mozga.

Našem mozgu ovo ne prija, pa se tako aktiviraju receptori za bol u našem mozgu koji se šire i kontrahuju. Ovo šalje nadražaj od našeg lica ka mozgu, a mozak te senzacije registruje kao bol. Dešava se čitav proces zbog samo jedne kašičice sladoleda.

Sada nam ona poruka "Pažljivo ližite" ima još jedan smisao. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Kako bismo izbegli ovakav osećaj bola trebamo da jedemo ili pijemo polako. Ukoliko se ipak javi ovaj osećaj, on je na svu sreću kratkog trajanja pa kako se brzo javi tako brzo i nestane. Ako se javi prilično intenzivan i duži osećaj, stavite odmah na jezik nešto što je sobne temperature što pre možete. Disanje kroz nos može da pomogne da se ugrejete i ubrza ovaj proces kako bi on što pre prošao.

Smrzavanje mozga nije opasno, već samo ubija zabavu dok uživate u ukusnom sladoledu.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA