≫ 

Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu, a ovih 10 znakova govore da je počela da vam otkazuje

Alkohol nije jedini uzročnik problema sa jetrom, čak i osobe koje ga ne okušaju mogu dobiti neku od ovih opasnih bolesti

  • 0

Jetra čini mnogo toga za vaše zdravlje i bez nje organizam ne bi mogao da funkcioniše. Kao jedan od najvećih organa u telu, odgovoran je za metaboličke funkcije kao što su pretvaranje hranljivih sastojaka iz hrane u energiju, tako da telo može da ih koristi bez rizika od toksičnih supstanci koje bi mogle da vam nanesu bilo kakvu štetu.

Da li ste ikad čuli za bolju? Sladoled dijeta topi salo kao tanak led

Međutim, kada je vaša jetra u nevolji, šalje vam nekoliko signala da ste vi na redu da pomognete njoj. Problemi sa jetrom najčešće potiču od prevelike konzumacije alkohola i loše ishrane, tako da ćete možda razmisliti o svom stilu života i njegovom uticaju na vaše zdravlje.

10 znakova da vam jetra da ne radi kako treba:

Jetra je jedan od najvećih organa u telu, a odgovorna je za metaboličke funkcije Ilustracija: Profimedia

1. Mnogo vas svrbi koža

Primarni bilijarni holangitis je hronična bolest koja uništava žučne kanale u vašoj jetri. Obično nema primetne simptome, ali jedan rani znak je jak svrab kože. Naravno, vaša koža može biti suva, pa vas može svrbeti i zbog toga, ali ako je jak svrab hronično stanje, trebalo bi da odete na pregled. Svrab kože može biti indikator ciroze jetre.

Primarni bilijarni holangitis je hronična bolest koja uništava žučne kanale u vašoj jetri Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

2. Vaša koža ili oči postaju žuti

Ako vaša koža ili oči dobijaju žućkastu boju, možda imate žuticu, a to oboljenje nastaje zbog visokog nivoa bilirubina u telu. Žućkasti pigment se luči u jetri, pa promena boje kože može biti simptom mnogih različitih problema sa jetrom, od ciroze do hepatitisa B.

Ako vaša koža ili oči dobijaju žućkastu boju, možda imate žuticu Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

3. Gojite se bez promene ishrane

Ako iznenada dobijate na težini bez promene ishrane, možda imate problema sa jetrom. To bi mogao biti znak ciroze jetre, bolesti koja se razvija lagano i menja zdravo tkivo jetre sa tkivom koje ima ožiljke, blokira protok krvi kroz jetru i sprečava pravilno funkcionisanje organa.

Ako iznenada dobijate na težini bez promene ishrane, možda imate problema sa jetrom Foto-ilustracija: Profimedia

4. Gubite težinu bez dijete

Dok iznenadno dobijaje težine može biti znak upozorenja na cirozu, gubitak težine može biti simptom na neko drugo oboljenje jetre. Naglo mršavljenje nije samo znak ciroze jetre, već i hepatitisa C, virusne infekcije koja dovodi do zapaljenja jetre.

Gubitak težine može biti simptom ciroze jetre ili hepatitisa B Foto:Pixabay.com

5. Dlanovi vam postaju crveni

Govoreći o crvenim zastavicama koje se tiču zdravlja, da li odjednom primećujete crvene dlanove bez razloga? To se može dogoditi zbog nekoliko bolesti vezanih za masnu jetru, što uslovljava preveliku količinu masnoće u ćelijama jetre. Stanje pogađa čak i ljude koji jedva piju ili u potpunosti izbegavaju alkohol.

Crveni dlanovi mogu biti simptom masne jetre Foto: Pixabay.com

6. Vaš ritam spavanja nema nikakav red

Postoji mnogo stvari koje mogu uznemiravati vaš ritam spavanja, ali studija objavljena u egipatskom "Journal of Chest Diseases and Tuberculosis" je pokazala da je jedan od mogućih krivaca za to ciroza jetre, a ona može izazvati tegobe sa spavanjem.

Ciroza jetre može izazvati tegobe sa spavanjem Foto: Pixabay.com

7. Slabi vam memorija

Zaboravljavanje toga gde ste ostavili ključeve je jedna stvar, ali ukoliko se u poslednje vreme mnogo toga pogoršava, možda postoji razlog za to. Kada vam jetra otkazuje, ona ne može otkloniti toksine iz krvi, a to može dovesti do njihovog taloženja u mozgu ili hepatičku encefalopatiju. Jedan od rezultata tog stanja je gubitak memorije.

Otkazovanje jetre može dovesti do taloženja toksina u mozgu ili hepatičke encefalopatije Foto-ilustracija: Profimedia

8. Uvek ste umorni

Osećate se umorno, bez obzira šta radite? Možda je kriva bolest jetre. Jedan neverovatan simptom otkazivanja jetre je hroničan umor do kog može doći zbog promena u neurotransmisiji unutar mozga. Ukoliko ste u svakom redovno iscrpljeni, posetite lekara.

Jedan neverovatan simptom otkazivanja jetre je hroničan umor Foto-ilustracija: Profimedia

9. Vaš apetit je nestao

Nekad ste jedva čekali da jedete, a sada nikad niste gladni. Još jedan uobičajen simptom oboljenja jetre je gubitak apetita, čineći vašu nepostojeću glad još manjom.

Uobičajen simptom oboljenja jetre je gubitak apetita Foto: Profimedia/Corbis

10. Imate bolove u telu

Ne radite ništa više nego obično, ali vas boli čitavo telo ? Jedan od mogućih razloga je primarni bilijarni holangitis, koji osim izazivanja svraba kože može dovesti do bolova u kostima, mišićima ili zglobovima.

Oboljenje jetre može dovesti do bolova u kostima, mišićima ili zglobovima Foto: Profimedia

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA